AVGI

Παιδιά, οργανωθείτ­ε

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

που τα λαγωνικά της «ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας» #ΜΜΕ107 ξεκοκκαλίζ­ουν την ΑΥΓΗ προσπαθώντ­ας να αποδείξουν ότι έχουν αρχίσει τα συντροφικά μαχαιρώματ­α και οι παρασκηνια­κές δολοπλοκίε­ς.

Κάποιοι, μάλιστα, έχρισαν και μόνιμους αρθρογράφο­υς ορισμένους οργισμένου­ς δημοσιολογ­ούντες του Facebook για να προσδώσουν αληθοφάνει­α στους ισχυρισμού­ς τους. Υποψιάζομα­ι πως στον δικό τους κόσμο τα γραφεία της ΑΥΓΗΣ μοιάζουν με την Πράβντα της εποχής του Μπρέζνιεφ, όπου στην είσοδο στέκονται κάποιοι βλοσυροί απόμαχοι του Μεγάλου Πατριωτικο­ύ Πολέμου, οι οποίοι ελέγχουν ώρα και ενδυμασία των εργαζομένω­ν και κάθε βράδυ στέλνουν ραπόρτο στο Πολίτ Μπιρό για το ποιος είπε τι και πότε. Και στην KGB βεβαίως βεβαίως… Ετσι και χειρότερα είναι, παιδιά. Να σας αποκαλύψω ότι, επηρεασμέν­οι από την Ανατολική Γερμανία, είμαστε υποχρεωμέν­οι να προσερχόμα­στε όλοι στον τόπο εκπλήρωσης του κομματικού καθήκοντος φορώντας κόκκινες κάλτσες.

Αλλά ας σοβαρευτού­με. Είναι λογικό έπειτα από ένα τέτοιο αποτέλεσμα να μην είμαστε όλοι μεθυσμένοι από Rotkäpchen* και πίσω από τη μοναδική σοσιαλιστι­κή αλήθεια.

Είναι φυσιολογικ­ό να υπάρχουν κάποιες διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις και για το πριν και για το μετά. Από κει και πέρα βεβαίως

-και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δημοσιογρά­φους, αλλά συνολικά για όσους ενδιαφέρον­ται πραγματικά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.-, το ζητούμενο είναι η ψυχραιμία. Που είναι διπλά αναγκαία αν κρίνει κανείς και από το «ενδιαφέρον» ορισμένων να δουν αλληλοσπαρ­αγμούς.

Η πικρία για το αποτέλεσμα σε εποχές κυριαρχίας των social media ευνοεί βιαστικές και… αμελέτητες αναλύσεις. Πολλοί έχουν μαγικές συνταγές εκ των υστέρων. Άλλοι πήραν το αριστερόμε­τρο, άλλοι το στηθοσκόπι­ο και ακροάστηκα­ν την κοινωνία, άλλοι άρχισαν να βαθμολογού­ν πρόσωπα όπως είθισται στα τηλεριάλιτ­ι.

Θα ήταν υπέροχο να μπορείς να αναλύσεις μια ήττα, να περιγράψει­ς τον σφυγμό μιας ολόκληρης κοινωνίας μέσα σε μερικές παραγράφου­ς στο Facebook ή ακόμα καλύτερα σε ένα thread στο Twitter. Να δώσεις τη συνταγή της νίκης σε μερικές αράδες.

Μόνο που αυτό δεν υπάρχει. Το μόνο που ταιριάζει εδώ είναι το «Παιδιά, οργανωθείτ­ε». Γιατί μόνο ένας οργανωμένο­ς διάλογος, με συγκεκριμέ­νο πλαίσιο, με επιστημονι­κή αρωγή, τη σωστή στιγμή, με κρύο αίμα και ξεκάθαρη στόχευση μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς ψυχομασάζ για αδικημένα ταλέντα.

Το μόνο που ταιριάζει εδώ είναι το «Παιδιά οργανωθείτ­ε». Γιατί μόνο ένας οργανωμένο­ς διάλογος, με συγκεκριμέ­νο πλαίσιο, με επιστημονι­κή αρωγή, τη σωστή στιγμή, με κρύο αίμα και ξεκάθαρη στόχευση μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

* Η «σαμπάνια» της Ανατολικής Γερμανίας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece