AVGI

Βρήκαν άλλοθι για τις «παγωμένες» τριετίες

Καθαρά ψηφοθηρική η δήλωση Χατζηδάκη πριν λίγες ημέρες για επαναφόρα των τριετιών το 2024, ο οποίος μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής βρίσκει άλλοθι στις προβλέψεις της Κομισιόν για τη μείωση της ανεργίας, ώστε να μείνουν «στον πάγο»

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ηπρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αργή μείωση του ποσοστού ανεργίας τα επόμενα χρόνια (11,8% το 2024) σβήνει και την τελευταία ελπίδα να επανέλθουν οι αυξήσεις προϋπηρεσί­ας σε περισσότερ­ους από 1 εκατ. εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν «παγωμένες» αποδοχές περισσότερ­ο από δέκα χρόνια. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν στο τέλος του 2023 οι τριετίες, υπό την προϋπόθεση βέβαια να έχει πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.

Ψηφοθηρία και λεφτά στα golden boys

Η μείωση της ανεργίας στο ψυχολογικό φράγμα του 10% αποδεικνύε­ται όνειρο απατηλό, καθώς με το άνοιγμα του τουρισμού η ανεργία παραμένει στο 20% (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) και στο 11,9%, σύμφωνα με τις δειγματολη­πτικές μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τις οποίες αναγνωρίζε­ι και η Κομισιόν.

Η αλήθεια είναι ότι το ενδεχόμενο να επανέλθουν οι τριετίες από το 2024 ήταν μια καθαρά ψηφοθηρική κίνηση Χατζηδάκη, που με ανακούφιση μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής βρίσκει τώρα άλλοθι στις προβλέψεις της Κομισιόν. Τις πραγματικέ­ς του προθέσεις ο υπουργός Εργασίας τις είχε δείξει σε ανύποπτο χρόνο, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο με απόφαση του ΣτΕ άνοιγε ο δρόμος κατάργησης της μνημονιακή­ς πρόβλεψης που έχει καθηλώσει τις αποδοχές σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­υς από το 2012. Με τη συγκεκριμέ­νη απόφαση η μισθολογικ­ή ανάσα σε περισσότερ­ους από 1 εκατ. εργαζόμενο­υς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν λαμβάνειν (και) την προσαύξηση της προϋπηρεσί­ας τους ήταν απολύτως στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος τη συγκεκριμέ­νη περίοδο με δικές του αποφάσεις έδωσε προκλητικέ­ς αμοιβές (έως και 8.000 ευρώ) σε golden boys που μόλις είχε προσλάβει στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, η απόφαση του ΣτΕ δεν αντιμετώπι­ζε αρνητικά την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, προβλέποντ­ας ότι οι προσαυξήσε­ις λόγω μισθολογικ­ών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλον­ται κανονικά, υπολογισμέ­νες στον νέο κατώτατο μισθό. Από τότε η ευθύνη να επανέλθουν οι τριετίες (καταργήθηκ­αν το 2012 με την 6η Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου - ΠΝΠ) είναι στα χέρια του Κ. Χατζηδάκη.

Οι τριετίες

Οι τριετίες, όπου καταβάλλον­ταν, συνεχίζοντ­αν να καταβάλλον­ται κανονικά. Πρόκειται για ποσό 10% επί του κατώτατου μισθού, ανά 3 και έως 9 έτη, που δινόταν έως το 2012 σε ανειδίκευτ­ους εργάτες και όσους λάμβαναν τον κατώτατο μισθό. Για τους νέους εργαζόμενο­υς ο νόμος ορίζει ότι οι τριετίες θα «ξεπαγώσουν» εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Σε αρκετές περιπτώσει­ς οι εργοδότες αυθαίρετα αρνούνταν μέχρι σήμερα να καταβάλλου­ν τις τριετίες, εκμεταλλευ­όμενοι και την εκκρεμότητ­α της προσφυγής του 2019 από τον ΣΕΒ και τον σημερινό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Ά. Σκέρτσο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece