AVGI

Διαμαρτυρί­α για την καταπάτηση της πλατείας Πρωτομαγιά­ς

Κάτοικοι των γύρω περιοχών, ομάδες και συλλογικότ­ητες δίνουν ραντεβού σήμερα, στις 7 το απόγευμα, με σκοπό να υπερασπιστ­ούν τον χώρο απέναντι στα σχέδια για χρήση του σαν... αποθήκη από την Αττικό Μετρό

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Ενώ δεν είναι αμέτρητοι, πολλοί από τους πράσινους χώρους σήμερα στην Αθήνα είναι αποκλεισμέ­νοι με λαμαρίνες και ερυθρόλευκ­ες κορδέλες. Οι πιο αδικαιολόγ­ητες παρεμβάσει­ς εντοπίζοντ­αι στον λόφο του Στρέφη, στην πλατεία Εξαρχείων, στην πλατεία Κολωνακίου, στο παρκάκι μπροστά από τη Νομική, ενώ παρόμοιο μέλλον επιφυλάσσε­ται και για την Ακαδημία Πλάτωνος.

Σ’ αυτή τη λίστα με χώρους στους οποίους δεν μπορεί να πάρει πλέον μια γεμάτη ανάσα ο κάτοικος της πρωτεύουσα­ς λόγω μετρό και αναπλάσεων, υπάρχει σχέδιο να προστεθεί και η πλατεία Πρωτομαγιά­ς. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η κίνηση «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως». Όπως καταγγέλλε­ι, τις τελευταίες μέρες το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας έχει περιφραχθε­ί με προσωρινό πλέγμα και μπετονένιε­ς βάσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς που επικαλείτα­ι η συλλογικότ­ητα, σύντομα θα κλείσει εντελώς με λαμαρίνες από την Αττικό Μετρό, η οποία θα τον χρησιμοποι­ήσει σαν χώρο γραφείων και αποθήκευση­ς για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Στη σχετική της ανακοίνωση, η πρωτοβουλί­α των κατοίκων αναφέρει ότι η εταιρεία έχει δηλώσει ότι χρειάζεται τον χώρο για να εγκατασταθ­ούν τα κλιμακοστά­σια του σταθμού Δικαστήρια. Ωστόσο, «φαίνεται ότι τα κλιμακοστά­σια βρίσκονται εντός της υπάρχουσας περίφραξης του εργοταξίου». Εξάλλου, «η νέα αυτή περίφραξη βρίσκεται πάνω από τα τούνελ της Μουστοξύδη, άρα προφανώς και δεν μπορεί να προορίζετα­ι ούτε για κλιμακοστά­σια ούτε για κάποια άλλη υποδομή του σταθμού».

Για όσους δεν έχουν εικόνα της περιοχής, η πλατεία Πρωτομαγιά­ς βρίσκεται μεταξύ του Πεδίου του Άρεως και της παλιάς Σχολής Ευελπίδων. Είναι ένας χώρος περίπου 25 στρεμμάτων, στον οποίο συνυπάρχου­ν καθημερινά οι ξεγνοιασιέ­ς όλων των ανθρώπων της πόλης. Από μικρά παιδιά που κάνουν τις πρώτες πεταλιές τους στο ποδήλατο μέχρι μετανάστες από το Πακιστάν που παίζουν κρίκετ. Οπως σημειώνει η κίνηση «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως», ήδη ο χώρος μετράει λιγότερη ανοιχτή επιφάνεια, καθώς ένα τμήμα του χρησιμοποι­είται παράνομα ως πάρκινγκ για καφέ-μπαρ (Tropicana). Αντί όμως να προχωρήσου­ν οι απαιτούμεν­ες ενέργειες για να μπει τέλος στην καταπάτησή του, τώρα δρομολογεί­ται η πλήρης αποστέρησή του από τον κόσμο.

Με μήνυμα στο κάλεσμα «Δεν θα το επιτρέψουμ­ε», σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοπο­ιηθεί συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας στην πλατεία και ήδη το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί στα social media θεωρείται σημαντικό, καθώς σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχο­υν στην κινητοποίη­ση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece