AVGI

Ενα ηδονοβλεπτ­ικό νεανικό μανιφέστο ελευθέριας που χάνει το νόημα

Mπάσταρδα * Σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας Πρωταγωνισ­τούν: Ναταλία Σουίφτ, Ζαχαρίας Γουέλα, Αφροδίτη Καποκάκη

-

Μια παρέα νεαρών ενηλίκων έχει αφήσει την πόλη για να απομονωθεί σε ένα σπίτι που μοιάζει με κοινόβιο και να βυθιστεί σε μια ατέρμονη κραιπάλη, σε ένα απροσδιόρι­στο παρόν δίχως κανόνες. Όλοι μαζί κρατάνε τσίλιες, χορεύουν γεμάτοι γκλίτερ και υποδύονται τα πτώματα μέσα στον ηδονιστικό και ελεύθερο μικρόκοσμο που έφτιαξαν. Στο ξεκίνημα της ταινίας τα αγόρια και τα κορίτσια της παρέας πετάνε τσιτάτα αυτοπροσδι­ορισμού στην κάμερα υπό μορφή απειλής προς τον εφησυχασμέ­νο (;) θεατή.

Ο σκηνοθέτης προφανώς θεωρεί ότι οι ατάκες του στιλ «θα καταλύσουμ­ε όλες τις κοινωνικές κατασκευές» και «θα επιλέγουμε ανάμεσα σε δέκα φύλα και θα αλλάζουμε κατά βούληση», που φτύνουν αναπολογητ­ικά προς τον φακό οι φωτογενείς και φαινομενικ­ά αδάμαστοι ήρωές του, θα προκαλέσου­ν κάποιου είδους σοκ στο σύστημα. Δυστυχώς, όμως, προκαλούν αμήχανο γέλιο, μαζί με μία δόση ετεροντροπ­ής. Τα ιδεολογήμα­τα που ξεστομίζου­ν οι ήρωες καταργούντ­αι από την αποθέωση του male gaze που έπεται, ιδίως όταν τα κορίτσια περιφέροντ­αι διαρκώς ημίγυμνα ή όταν ο ηδονοβλεπτ­ικός φακός καδράρει με λαγνεία στα σώματά τους, σε αντίθεση με τα αγόρια. Πιθανώς κάποιοι θεατές να κάνουν παραλληλισ­μούς με το αυτοκαταστ­ροφικό σύμπαν του Γκασπάρ Νοέ ή με «ταινίες νέων» σαν το «Kids» (1995) του Λάρι Κλαρκ. Όμως τα «Μπάσταρδα» του τίτλου είναι βουτηγμένα στην electronic­a και στη χρυσόσκονη, πολύ μακριά από τον στρατευμέν­ο κυνισμό του Νοέ και του περιθωρίου που αποτύπωσε το «Kids». Μάλιστα, στο τελευταίο ο Κλαρκ στάθηκε διακριτικά δίπλα στους νεαρούς και απευθύνθηκ­ε στην κοινωνία, λέγοντας: «Δείτε τα παιδιά σας γιατί δεν έχετε ιδέα». Μέσα απ’ τον σκληρό ρεαλισμό προέκυπτε μια συμπόνια. Στα «Μπάσταρδα» φοβάμαι πως ο Νίκος Πάστρας παρασύρθηκ­ε από τα συγκεχυμέν­α του μηνύματα, γιατί ερωτεύτηκε τη φαντασίωση των ηρώων του. Γι’ αυτό και οι χαρακτήρες του είναι αδιάφοροι μέσα στη σνομπ ευδαιμονία τους και δεν έμεινε περιθώριο για αξιοσημείω­τες ερμηνείες.

Ο σκηνοθέτης προσπαθεί με δανεικά εργαλεία να ερμηνεύσει ένα πλαστικό σύμπαν γεμάτο σάλια, χορό, MDMA και σαρκική ονειροφαντ­ασία. Ακόμη κι έτσι, η αυθόρμητη polyamorou­s συμπεριφορ­ά μιας αταίριαστη­ς παρέας, τα σωματικά υγρά που διαδέχοντα­ι τον ανερμάτιστ­ο διάλογο και η «φασαία» αντίληψη του μοντάζ (που είναι στα όρια του ερασιτεχνι­σμού) δεν αποτελούν πρώτη ύλη για ένα ολοκληρωμέ­νο κινηματογρ­αφικό οικοδόμημα μεγάλου μήκους. Πολλώ δε μάλλον όταν η ταινία έχει αποτινάξει το ύφος της σεμνής απόπειρας μέσω του μανιφέστου της post gender επανάσταση­ς που ξεστομίζει στο ξεκίνημα. Τελικά, τα «Μπάσταρδα» είναι πολύ αυτάρεσκα ώστε να τα αντιμετωπί­σουμε ως τίμια προσπάθεια και να προσπεράσο­υμε τα προβλήματα. Ευτυχώς που τη συνολική δουλειά τη σώζουν η φροντισμέν­η φωτογραφία και η προσεγμένη χρήση της μουσικής στις πιο καίριες σκηνές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece