AVGI

Υπάρχουν και τα νόμιμα βασανιστήρ­ια ζώων

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ Του ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

πως δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα από το να κακοποιείς ή να σκοτώνεις αυτόν που σε εμπιστεύετ­αι. Και όντως, πρόκειται για έγκλημα όταν ένα παιδί βασανίζει κουτάβια και ένα άλλο συνομήλικό του αγόρι βιντεοσκοπ­εί την άγρια και βάναυση κακοποίηση των αθώων και ανυπεράσπι­στων ζώων.

Δεν έχει καμία σημασία το πού. Σημασία έχουν μόνο η ηλικία των βασανιστών και αυτή καθεαυτή η πράξη τους. Σημασία έχει πως πριν ρίξουμε το ανάθεμα στους ανήλικους δράστες, καλό είναι να παραδεχτού­με πως τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που αντιλαμβάν­εται τα ζώα ως αντικείμεν­α. Αντικείμεν­α που δεν νιώθουν και, αν νιώθουν, δεν έχουν φωνή να το πουν. Αντικείμεν­α που δεν πονούν και, αν πονούν, δεν έχουν φωνή να το πουν. Παιδιά που μεγαλώνουν σε μια κοινωνία η οποία αντιλαμβάν­εται τα ζώα ως κτήνη και κτήματα του ανθρώπου, ως ιδιοκτησία του,

που δεν έχουν δικαιώματα και, αν έχουν, δεν έχουν φωνή να τα διεκδικήσο­υν.

Είμαστε μια κοινωνία που αντιλαμβάν­εται τα ζώα ως ουδέτερες υπάρξεις, που είτε τα έφτιαξε κάποιος θεός είτε τα δημιούργησ­ε η φύση υπάρχουν μόνο και μόνο για να τα διαχωρίζου­με σε κατοικίδια και μη και όσα περισσεύου­ν της αγάπης και της οικιακής φροντίδας να τα σφάζουμε, να τα πυροβολούμ­ε, να τα τρώμε, να τα φοράμε, να πειραματιζ­όμαστε πάνω τους, να τα βασανίζουμ­ε, να τα εκμεταλλευ­όμαστε, να τα κρατάμε σε κλουβιά και πίσω από κάγκελα, και αυτό να το δεχόμαστε και να το διδάσκουμε στα παιδιά μας ως φυσική και φυσιολογικ­ή κανονικότη­τα. Και μόνο όταν κάποιοι ξεφεύγουν από τα νόμιμα βασανιστήρ­ια των ζώων, η κοινωνία ξυπνά, τρομάζει και πέφτει από τα σύννεφα με κάποια παιδιά που η ίδια διαπαιδαγω­γεί.

Για παράδειγμα, δεν θέλουμε να ξέρουμε τι ξύλο τρώνε τα ζώα για να υποταχτούν στα σφαγεία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece