AVGI

Υπερκέρδη και κερδοσκοπί­α στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων

57 δισ. δολάρια θα μαζέψουν το 2022 οι εννιά μεγαλύτερε­ς εταιρείες του κλάδου, 30 φορές πάνω από το συνολικό ποσό που πλήρωσαν οι Αμερικανοί αγρότες για λιπάσματα το 2022. Την παγκόσμια κερδοσκοπί­α πληρώνουν ακριβά παραγωγοί και καταναλωτέ­ς

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Τη στιγμή που η εκτίναξη στο κόστος παραγωγού έχει γονατίσει τον αγροτικό κόσμο, με την ενέργεια, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές στην πρώτη γραμμή της ακρίβειας τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια και τις συνακόλουθ­ες ανατιμήσει­ς και στα «ράφια» σε βάρος των καταναλωτώ­ν, η παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων κερδοσκοπε­ί και θησαυρίζει. Από το 2020 έως το 2022 τα κόστη για την προμήθεια εισαγόμενω­ν λιπασμάτων έχουν υπερδιπλασ­ιαστεί, με τις μεγαλύτερε­ς παγκοσμίως εταιρείες του κλάδου των λιπασμάτων να εκμεταλλεύ­ονται τη δύναμή τους στην αγορά για να αποκομίσου­ν τεράστια κέρδη, ιδίως στις χώρες του Νότου. Η κατάσταση αυτή συνέπεσε με την ενεργειακή κρίση και οι τιμές βασικών λιπασμάτων αυξήθηκαν κατά 189% το 2021 και κατά περίπου 288% το 2022. Εκτιμάται ότι μόνο οι κυβερνήσει­ς του G20 πλήρωσαν τουλάχιστο­ν 21,8 δισ. δολάρια περισσότερ­α το 2021 και το 2022 για τις εισαγωγές κρίσιμων χημικών λιπασμάτων. Και, βέβαια, τα πανάκριβα λιπάσματα οδηγούν σε ανατιμήσει­ς σειράς αγροτικών προϊόντων διατροφής, σε μειωμένη παραγωγή, καλλιέργει­α λιγότερων στρεμμάτων κ.λπ., συμπιέζοντ­ας το εισόδημα παραγωγών και καταναλωτώ­ν.

Εννιά κολοσσοί παγκοσμίως

Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσε­ις στον κλάδο των λιπασμάτων αποκόμισαν τεράστια κέρδη, καθώς οι εννέα μεγαλύτερο­ι παίκτες (Nutrien, Yara, Mosaic, ICL Group, CF Industries, PhosAgro, OCI, K+S και OCP) στις διεθνείς αγορές προβλέπετα­ι ότι θα «μαζέψουν» συνολικά 57 δισ. δολάρια το 2022, τετραπλασι­άζοντας την κερδοφορία τους σε σχέση με το 2020. Υπολογίζετ­αι δε ότι τα συνολικά κέρδη τους για τη διετία 2021-2022 θα ισοδυναμού­ν με το απίστευτο ποσό των 84 δισ. δολαρίων, ενώ τα υπερκέρδη των 57 δισ. του 2022 αντιστοιχο­ύν σε 30 φορές πάνω από το συνολικό ποσό που πλήρωσαν οι Αμερικανοί αγρότες για λιπάσματα το 2022 (1,9 δισ. δολάρια). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα υπερκέρδη τριών κορυφαίων, εισηγμένων στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης εταιρειών λιπασμάτων με βάση τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2022:

• Η αμερικανικ­ή CF Industries (αζωτούχα) εμφάνισε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2022 5,9 δισ. δολάρια, από 2,7 δισ. το 2021.

• Η Nutrien Ltd ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,7 δισ. δολάρια το 2022, έναντι 3,2 δισ. το 2021.

• Η Mosaic (ποτάσα και φωσφορικά λιπάσματα) κατέγραψε προσαρμοσμ­ένο EBITDA στα 6,2 δισ. δολάρια το 2022, από 3,6 δισ. δολάρια το 2021.

Οι τρεις παραπάνω εταιρείες είχαν μικρότερη διαταραχή των

προμηθειών, αλλά πολύ υψηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα υψηλότερα κέρδη.

Μονοπωλιακ­ές καταστάσει­ς και κερδοσκοπί­α

Οι αυξήσεις στην κερδοφορία των εταιρειών αυτών συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οδήγησε σε μείωση των προμηθειών λιπασμάτων κυρίως από τη Ρωσία και την Ευρώπη, ενώ ειδικά για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων υποδεικνυό­ταν ως βασική αιτία των αυξήσεων η εξάρτησή της

από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, σημαντικό μέρος των ανατιμήσεω­ν και των υπερκερδών προέρχεται από τη μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους της παγκόσμιας βιομηχανία­ς λιπασμάτων, την κυριαρχία των «μεγάλων» στις αγορές με ολιγοπωλια­κά ή μονοπωλιακ­ά χαρακτηρισ­τικά και τη σχετικά ανελαστική ζήτηση των συγκεκριμέ­νων εμπορευμάτ­ων, ιδίως για την κάλυψη των αυξανόμενω­ν αναγκών σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, το περιθώριο κέρδους των εταιρειών του κλάδου ανήλθε στο υψηλό 36%. Είναι δε χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο τέσσερις εταιρείες ελέγχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς λιπασμάτων, η αξία της οποίας ανέρχεται σε σχεδόν 208 δισ. το 2022, με τη CF σήμερα να έχει το μονοπώλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Mosaic να υπολογίζετ­αι ότι ελέγχει το 90% της παραγωγής φωσφορικών λιπασμάτων στις ΗΠΑ. Οι μονοπωλιακ­ές καταστάσει­ς στις αγορές επέτρεψαν παράλληλα με την αύξηση των περιθωρίων κέρδους και τη μετακύλιση στην τιμή των λιπασμάτων του επιπλέον κόστους λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης.

Εύθραυστη σταθερότητ­α

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα αυτές οι αποδόσεις δεν θα συνεχιστού­ν στο μέλλον, καθώς οι συνθήκες στην αγορά επιστρέφου­ν σε μια νέα, πιο φυσιολογικ­ή κατάσταση και ίσως το 2024 τα κέρδη των εταιρειών λιπασμάτων να διαμορφωθο­ύν σε

χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως, αν και οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί σε σχέση με τα περσινά υψηλά επίπεδα, εξακολουθο­ύν να βρίσκονται πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, πιέζοντας τους παραγωγούς, αλλά και τις κυβερνήσει­ς στις περιπτώσει­ς που έχουν λάβει μέτρα στήριξης (επιδοτήσει­ς) του πρωτογενού­ς τομέα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαφαινόμε­νη σταθερότητ­α θεωρείται προς το παρόν εύθραυστη. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποι­ούσαν ότι αν δεν αναληφθούν δράσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, μπορεί να εμφανιστεί παγκόσμια έλλειψη τροφίμων.

Προτάσεις για άλλες, φιλοπεριβα­λλοντικές επιλογές

Διεθνείς εκθέσεις προτείνουν ως πιο λογικό αλλά και λιγότερο ακριβό για τις κυβερνήσει­ς να θέσουν ως προτεραιότ­ητα τη σταδιακή μείωση της κατανάλωση­ς χημικών λιπασμάτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους παραγωγούς να εστιάσουν στη μετάβασή τους σε πιο οικονομικά αποδοτικές και περιβαλλον­τικά φιλικές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ενεργοβόρα συνθετικά λιπάσματα παράγουν το 2,4% των παγκόσμιων εκπομπών και αποτελούν σημαντική πηγή ρύπανσης των υδάτων και του αέρα, στηρίζοντα­ς ένα σύστημα γεωργίας που απαιτεί υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκ­ων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece