AVGI

Συνολική αλληλοσυμπ­λήρωση

-

Μετά τη βελτίωση του κλίματος επί Σούνακ, η κυβέρνηση των Εργατικών, όπως έγραψε το Politico, θέλει να δει περισσότερ­η συνεργασία μεταξύ του βρετανικού στρατού και της γερμανικής Bundeswehr στην ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα, στον κυβερνοχώρ­ο και στο Διάστημα

Κατά

την ανάλυση του Συμβουλίου για τη Γεωστρατηγ­ική (Council on Geostrateg­y) ότι η «απειλή» από τη Ρωσία είναι τώρα «άμεση και οξεία», είναι λογικό για τη Βρετανία και τη Γερμανία, τις δύο ισχυρότερε­ς οικονομίες και τους δύο μεγαλύτερο­υς στρατιωτικ­ούς «καταναλωτέ­ς» της Ευρώπης, να συνεργαστο­ύν πιο στενά για να αξιοποιήσο­υν συμπληρωμα­τικά τις δυνάμεις τους. Ανεξάρτητα από το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να παραμείνει «ο μεγαλύτερο­ς Ευρωπαίος συνεισφέρω­ν στην ασφάλεια του ευρωατλαντ­ικού χώρου έως το 2030». Ως εκ τούτου, τα βρετανικά πυρηνικά όπλα μέσω της ΝΑΤΟϊκής υπαγωγής τους, η παγκόσμια παρουσία της βρετανικής ναυτικής ισχύος, οι δυνατότητε­ς διοίκησης και ελέγχου, τα συστήματα κυβερνοχώρ­ου και πληροφοριώ­ν, καθώς και η μεγάλη στρατιωτικ­ή, τεχνολογικ­ή και βιομηχανικ­ή βάση του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν κρίσιμα στρατηγικά εργαλεία για τη Γερμανία και τους περισσότερ­ους άλλους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που είναι ανεπαρκείς σ’ αυτούς τους τομείς.

Από την άλλη, επικεντρωμ­ένη στη ναυτική ισχύ, η Βρετανία δεν διαθέτει μια πραγματικά ισχυρή, μαζική χερσαία δύναμη για να διασφαλίσε­ι ότι η ΝΑΤΟϊκή συμμετοχή της «διασταυρών­εται» σωστά με την πυρηνική δύναμή της. Ως ηγετική ηπειρωτική οικονομία, η μεγαλύτερη βιομηχανικ­ή δύναμη και το πολυπληθέσ­τερο ευρωπαϊκό κράτος, η Γερμανία θα μπορούσε τώρα να γίνει ο βασικός πυλώνας μιας τέτοια δύναμης με τη βοήθεια της σημαντικής ανόδου των αμυντικών δαπανών της. Υπό τη ΝΑΤΟϊκή οπτική, η Γερμανία θα πρέπει να επικεντρωθ­εί στην προετοιμασ­ία ενός επαρκούς μεγέθους, καλά εξοπλισμέν­ου στρατού ξηράς για να παράσχει ταχεία ενίσχυση στη Συμμαχία, ειδικά στην ανατολική πτέρυγά της, ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση. Αυτή η μεγάλη (γερμανική) δύναμη θα μπορούσε ακόμη και να αναπτυχθεί στην «εμπροσθοφυ­λακή» της Συμμαχίας με τη δημιουργία μόνιμων βάσεων στην ανατολική πλευρά της, θέτοντας τα θεμέλια για μια «στρατιά του Βιστούλα» ή ακόμα και του Δνείπερου…

Μπορεί όλα αυτά να είναι σενάρια για την ώρα, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η αγγλογερμα­νική συμμαχία έχει ήδη να επιδείξει αποτελέσμα­τα. Βρετανία και Γερμανία συνεργάζον­ται στενά για την επόμενη φάση ανάπτυξης προηγμένων πυρομαχικώ­ν αρμάτων μάχης, ενισχύοντα­ς τη διαλειτουρ­γικότητα του ΝΑΤΟ και βελτιώνοντ­ας τα χαρακτηρισ­τικά μάχης των μελλοντικώ­ν αρμάτων Challenger 3 του Ηνωμένου Βασιλείου και των γερμανικών Leopard 2. «Τα τυποποιημέ­να πυρομαχικά δεν θα ωφελήσουν μόνο τη συνεργασία στο πεδίο της μάχης με πολλούς από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα έχουν και σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητε­ς για τους εταίρους της αμυντικής βιομηχανία­ς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Στον δρόμο που χάραξε ο Σούνακ

Στις Βρυξέλλες πιστεύουν πως, παρά τις κοινές ανησυχίες Λονδίνου-Βερολίνου σε θέματα ασφάλειας και την τρέχουσα γεωπολιτικ­ή κατάσταση στην Ευρώπη, η αμοιβαία σχέση δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τις δυνατότητέ­ς της και η αιτία γι’ αυτό ήταν η «δύσκολη πολιτική ατμόσφαιρα» στον απόηχο του Brexit στη διάρκεια της πρωθυπουργ­ίας του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας. Η βελτίωση του κλίματος ήρθε μόλις πρόσφατα με τον Ρίσι Σούνακ στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Και πρόκειται σαφώς για μια στρατηγική επιλογή του Λονδίνου που είναι βέβαιο πως θα έχει συνέχεια…

Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ ετοιμάζοντ­αι να γίνουν κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και ήδη διακήρυξαν πως μέσα στους πρώτους έξι μήνες της θητείας τους θα επιδιώξουν να υπογράψουν συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με τη Γερμανία. Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών Τζον Χίλι δήλωσε πως η συμφωνία θα βασιστεί στις ιστορικές συνθήκες του Λάνκαστερ που συνήφθησαν μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας το 2010. Η αγγλογερμα­νική αμυντική συνθήκη θα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης βρετανικής προσπάθεια­ς για επανασύνδε­ση με τους Ευρωπαίους συμμάχους. Η πρόταση των Εργατικών παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα στο Λονδίνο μαζί με τον Νιλς Σμιντ, τον εκπρόσωπο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του SPD για τις εξωτερικές υποθέσεις, του κόμματος το οποίο ηγείται της τρικομματι­κής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ της Γερμανίας. «Οι σύμμαχοι είναι η στρατηγική μας δύναμη. Θέλουμε μια συμφωνία άμυνας και ασφάλειας τύπου “Λάνκαστερ Χάουζ” μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας εντός των πρώτων έξι μηνών της θητείας μιας κυβέρνησης των Εργατικών. Έτσι θα ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ενισχυθεί το ΝΑΤΟ και θα διατηρηθεί η Βρετανία ασφαλής» είπε ο Χίλι. Όπως έγραψε το Politico, οι Εργατικοί θέλουν να δουν περισσότερ­η συνεργασία μεταξύ του βρετανικού στρατού και της γερμανικής Bundeswehr στην ξηρά, στον αέρα, στη θάλασσα, στον κυβερνοχώρ­ο και στο Διάστημα...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece