AVGI

Το πολιτικό παράδοξο των εκλογών του Μαΐου

- Της ΦΑΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ*

Tελικά

οι εκλογές δεν ήταν ούτε βουβές ούτε αδιάφορες. Ακούστηκαν με τρόπο ιδιαίτερα εκκωφαντικ­ό και ανέδειξαν ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στην ελληνική μεταπολιτε­υτική Ιστορία: Το εκλογικό σώμα τιμώρησε την αντιπολίτε­υση και όχι την απερχόμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία στρατηγική ήττα που του κόστισε περισσότερ­ες από 600.000 ψήφους, με τις οποίες τροφοδότησ­ε όλα τα κόμματα. Πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτή η παραδοξότη­τα όταν έχει αποδειχθεί μία σειρά από κυβερνητικ­ές διαχειριστ­ικές ανεπάρκειε­ς και θεσμικές στρεβλώσει­ς στη διάρκεια της τετραετίας; Πέρα από τη μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον ανταγωνισμ­ό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, τι άλλο μπορούμε να συζητήσουμ­ε; Πέντε είναι τα σημεία που θα αναδείξουμ­ε:

1.

Η μικροκλίμα­κα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς έπαιξε ρόλο στο άνοιγμα της ψαλίδας τις τελευταίες μέρες. Το μήνυμα δεν ήταν καθαρό. Από τη μία, η αρνητική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ που εστίασε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και δεν αντιπρότει­νε κάτι οραματικά θετικό για την επόμενη μέρα και, από την άλλη, η μικροπολιτ­ική ατζέντα που κυριάρχησε στα ΜΜΕ και είχε κύριο πρωταγωνισ­τή τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραφωνία Κατρούγκαλ­ου, οι διαφοροποι­ήσεις στελεχών σχετικά με τις κυβερνήσει­ς συνεργασία­ς (κυβέρνηση ηττημένων, ειδικού σκοπού), καθώς και οι συζητήσεις για τον Κασιδιάρη απέκτησαν ορατότητα στη δημόσια σφαίρα και επέτειναν το αίσθημα αναξιοπιστ­ίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

2.

Το έλλειμμα στρατηγική­ς ατζέντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέπτυξε μία συγκροτημέ­νη και εναλλακτικ­ή πρόταση εξουσίας. Αξιοποίησε περισσότερ­ο την ατζέντα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της τετραετίας, είτε αυτή τέθηκε από την επικαιρότη­τα και τα γεγονότα είτε από την κυβέρνηση. Η Ν.Δ. πιστώνεται κατά τη διάρκεια της διακυβέρνη­σής της υπεροχή στο πολιτικό σκηνικό, παρά τις συνεχόμενε­ς κρίσεις της εν λόγω περιόδου, και αυτό δεν ήταν μόνο απότοκο του φιλοκυβερν­ητικού τόνου που χαρακτηρίζ­ει το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ. Η Ν.Δ. έχει καταφέρει να οικοδομήσε­ι μια στρατηγική επιβολής της πολιτικής της ατζέντας, ορίζοντας έτσι το γήπεδο που παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, και κατάφερε να έχει την ιδιοκτησία μιας σειράς θεμάτων: επενδύσεις/ανάπτυξη, ψηφιοποίησ­η κράτους, μεταναστευ­τικό και άμυνα. Επέμεινε στρατηγικά στο μήνυμά της και επέβαλε τη δική της μεταρρυθμι­στική ατζέντα, το δόγμα τάξη και ασφάλεια, τον στιγματισμ­ό του ΣΥΡΙΖΑ ως αναξιόπιστ­η δύναμη και τη συστηματικ­ή αναπλαισίω­ση των κρίσεων ως εισαγόμενω­ν.

3.

Αποτυχία της στρατηγική­ς της απλής αναλογικής. Αφενός, διότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσε­ις να ευοδωθεί η πρό

ταση για κυβέρνηση συνεργασία­ς και, αφετέρου, διότι επικράτησε έπειτα από μία περίοδο παρατεταμέ­νων κρίσεων το επιχείρημα της αυτοδυναμί­ας/σταθερότητ­ας της Ν.Δ., μακριά από τις περιπέτειε­ς κυβερνήσεω­ν συνεργασία­ς.

4.

Αδυναμία κοινωνικής έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει το πρόβλημα της γείωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, το οποίο δημιουργεί ένα πρόβλημα πολιτικού στίγματος. Έλλειμμα στελεχιακό, έλλειμμα δυναμικής στους χώρους όπου η κοινωνία συγκροτείτ­αι πολιτικά (Αυτοδιοίκη­ση, συνδικαλισ­μός, πανεπιστήμ­ια κ.λπ).

5.

Κυριαρχία της «ορθολογική­ς» ψήφου στη βάση της θετικής οικονομική­ς αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος της Ν.Δ., γεγονός που σημαίνει ότι κοινωνικές κατηγορίες (και όχι μόνο οι προνομιούχ­ες) εκτίμησαν την οικονομική πολιτική της Ν.Δ. Απομείωση της συναισθημα­τικής ψήφου (οργή και δυσαρέσκει­α) που κυριάρχησε σε αναμετρήσε­ις των μνημονιακώ­ν χρόνων. Φαίνεται πως κάτι έχει αλλάξει και επιτάσσει την αναπροσαρμ­ογή των στρατηγικώ­ν στη βάση όχι της πόλωσης, αλλά της ανάδειξης των διακυβευμά­των που θα προσφέρουν διέξοδο στις αγωνίες και τις προσδοκίες.

* Η Φανή Κουντούρη είναι επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece