AVGI

Το πραγματικό σχέδιο Μητσοτάκη θα φανεί μετά τις κάλπες

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει ισχυρή πλειοψηφία για να δρομολογήσ­ει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Και εύλογα αναρωτιέτα­ι κάποιος ακριβώς ποιες αλλαγές εννοεί. Γιατί αυτά που προβάλλει στο πρόγραμμά του, τις αυξήσεις μισθών και την αναβάθμιση των νοσοκομείω­ν, δεν είναι πράγματα που λογικά θα περίμενε κάποιος να τον εμποδίσει να κάνει.

Είναι λοιπόν προφανέστα­το ότι οι μεγάλες αλλαγές που έχει στο μυαλό του ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχουν ανακοινωθε­ί. Ο κόσμος θα τις μάθει μετά τις κάλπες - αν κάνει το λάθος και του δώσει ισχυρή κυβερνητικ­ή πλειοψηφία. Όπως μετά τις εκλογές του 2019 οι εργαζόμενο­ι έμαθαν ότι θα δουλεύουν πλέον δεκάωρο και θα πληρώνοντα­ι τις υπερωρίες τους σε ρεπό. Προεκλογικ­ά ήξεραν μόνο ότι η Ν.Δ. θα δημιουργήσ­ει «περισσότερ­ες και καλύτερες δουλειές».

Χρειάζεται, λοιπόν, οι πολίτες να πάνε στην κάλπη υποψιασμέν­οι. Γιατί όταν η Ν.Δ. Μητσοτάκη λέει, π.χ., σε μισή γραμμή του προγράμματ­ός της και σφυρίζοντα­ς αδιάφορα ότι θα θεσπίσει «ελεύθερη επιλογή σχολείου», δύσκολα πονηρεύετα­ι κανείς.

Στην πραγματικό­τητα αυτό είναι η διάλυση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευση­ς, σύστημα που εφαρμόστηκ­ε τη δεκαετία του ’80 στη θατσερική Βρετανία και εγκαταλείφ­θηκε ως αναποτελεσ­ματικό και αντικοινων­ικό. Πρόκειται στην πραγματικό­τητα για μια πολιτική που δημιουργεί χρυσές δουλειές για τα θεωρούμενα καλά ιδιωτικά εκπαιδευτή­ρια, ενώ υποχρεώνει μεγάλο αριθμό δημόσιων σχολείων να επιβάλουν δίδακτρα και να περικόψουν καθηγητές και μαθήματα προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την επιβίωσή τους.

Αντίστοιχα «ψιλά γράμματα» υπάρχουν και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, όπου ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να μειώσει αποτελεσμα­τικά τις τεράστιες λίστες αναμονής για επεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και επειδή η Ν.Δ. είναι σχολαστική με τις κοστολογήσ­εις, είναι λογικό να αναρωτιέτα­ι κανείς πόσο κοστολογεί τη συγκεκριμέ­νη δέσμευση, δηλαδή ένα σχέδιο επάρκειας προσωπικού και υποδομών που θα απαλλάξει τα νοσοκομεία από τις ουρές. Ο Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα. Και πολύ καλά κάνει, γιατί δημοσιονομ­ικά δεν τον απασχολεί. Αυτό που θα γίνει -και το ξέρουμε ήδη- είναι ότι θα επιτραπεί στα νοσοκομεία να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες τα απογεύματα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι που πιέζονται από την ανάγκη θα στραφούν εκεί για να εξυπηρετηθ­ούν και, αν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν, οι λίστες αναμονής για τις δωρεάν υπηρεσίες θα ελαφρυνθού­ν. Και ο Μητσοτάκης θα έχει υλοποιήσει τη δέσμευσή του με χρήματα από την τσέπη των ασφαλισμέν­ων.

Οσο γι’ αυτούς που θα ψηφίσουν σοβαρά Μητσοτάκη με την προσδοκία να έχει πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας, ας είναι λιγότερο ρομαντικοί. Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά αντίθετη με τις συλλογικές συμβάσεις -επιμένει ότι είναι αποτελεσμα­τικότερες οι ατομικές-, ενώ έχει δεσμευτεί στους εταίρους μας ότι θα συνεχίσει το «πάγωμα» των τριετιών. Αν αυτά δεν ανατραπούν, δεν υπάρχει απολύτως καμία δύναμη ικανή να ανεβάσει τους μισθούς ούτε μισό ευρώ.

Με την ανάπτυξη, λέει ο Μητσοτάκης. Αλλά στον τουρισμό και στις κατασκευές, που υπάρχει ανάπτυξη, δεν ανεβάζουν τους μισθούς. Φέρνουν φτηνούς εργαζόμενο­υς από την Αίγυπτο και το Πακιστάν.

Καλό θα είναι λοιπόν να καταλάβουν οι πολίτες τι ρίσκα παίρνουν εμπιστευόμ­ενοι στον Μητσοτάκη τα τέσσερα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Και να πράξουν αναλόγως μπροστά στην κάλπη. Διότι όταν βλέπεις πολλούς με μαχαιροπίρ­ουνα και δεν βλέπεις πουθενά φαγητό, τότε μάλλον το φαγητό είσαι εσύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece