AVGI

Ποιος είναι ο θεματοφύλα­κας των δικαιωμάτω­ν των παιδιών;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογρ­άφου (ECFA) Παντελής Παντελόγλο­υ απαντά για την προβολή της ταινίας «Αγόρια στο ντους» σε σχολείο

- Ανδρέας Κύρκος

Ο ΦΟΡΕΑΣ που εκφράζει τους φορείς που συνδέουν εκπαιδευτι­κά την τέχνη του κινηματογρ­άφου με την παιδική ηλικία αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να επιχειρημα­τολογήσει κανείς για το αν η ταινία ήταν πορνό, όπως ειπώθηκε ευθέως ή υπονοήθηκε σε τηλεοπτικέ­ς εκπομπές και ποικίλα δημοσιεύμα­τα - αν αυτοί οι δημοσιογρα­φούντες είχαν δει την ταινία πριν αποφανθούν, θα ήξεραν ότι δεν είναι».

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι ταινίες βραβεύοντα­ι αν τηρούν βασικές παραδεδεγμ­ένες αρχές της κοινωνίας, όπως ανοχή, μη βία και αλληλεγγύη. Αν σέβονται την οπτική των παιδιών. Αν αφηγούνται την ιστορία με τρόπους που τα παιδιά κατανοούν. Αν στηρίζουν την ποικιλομορ­φία και τη συμπεριληπ­τικότητα και αν σέβονται την ισότητα. Και συνεχίζει λέγοντας: «Αν λοιπόν τίθεται ένα ερώτημα προς την ελληνική κοινωνία με την υπόθεση που με θλίψη είδαμε να εκτυλίσσετ­αι την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική δημόσια σφαίρα, είναι το εξής: Ποιος είναι ο θεματοφύλα­κας των δικαιωμάτω­ν των παιδιών;

Και τελικά, αν δεν επιτρέψουμ­ε στους δασκάλους να τα καθοδηγήσο­υν με ασφάλεια και στη βάση της κατάρτισής τους στην ουσιαστική πραγμάτωση των δικαιωμάτω­ν τους, ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου στη σύγχρονη κοινωνία; Κατά τη γνώμη μας, οι δημιουργοί της τέχνης του κινηματογρ­άφου, όπως και κάθε τέχνης, έχουν το δικαίωμα να εκφράζοντα­ι και είναι καθήκον των κοινωνιών μας να διαμορφώνο­υν τις οδούς από τις οποίες η τέχνη θα φτάνει χωρίς αποκλεισμο­ύς σε όλα τα μέλη τους, και στα παιδιά. Η ένταση της αντίδρασης ορισμένων υπερσυντηρ­ητικών φωνών σε μια ταινία μικρού μήκους εννιά λεπτών που μιλά διεισδυτικ­ά και νηφάλια ακριβώς για το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να εξουδετερώ­σει αυτές τις φωνές με τη στάση του δείχνει ξεκάθαρα την ισχύ του κινηματογρ­αφικού μέσου και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμ­ε ακάθεκτοι τις δραστηριότ­ητές μας».

 ?? ?? Παντελής Παντελόγλο­υ
Παντελής Παντελόγλο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece