AVGI

Διερευνώντ­ας ατομικές και συλλογικές ταυτότητες

Στη φετινή διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων όλες οι δράσεις θα φιλοξενηθο­ύν στα «κελύφη» κτηρίων που είναι πολιτιστικ­ά, ιστορικά και αρχιτεκτον­ικά μνημεία

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ

H καρδιά του βιβλίου χτυπάει και φέτος στα Χανιά από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου. Το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι έτοιμο να υποδεχθεί χιλιάδες φίλους του βιβλίου από όλη την Ελλάδα -αναγνώστες, Έλληνες και ξένους συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλε­ς, μεταφραστέ­ς- στην πόλη όπου αναπτύσσετ­αι και εξαπλώνετα­ι το «πολιτιστικ­ό οικοσύστημ­α» με συνέργειες και με τα άλλα φεστιβάλ των Χανίων (κινηματογρ­άφου, κόμικς «Ανοιχτά πανιά»). Το κάλεσμα απηύθυναν χθες από την Αθήνα, όπου βρέθηκαν, ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής του φεστιβάλ, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκ­ης, ο Γιάννης Γιαννακάκη­ς, αντιδήμαρχ­ος Πολιτισμού, και ο Δημήτρης Μιχελογιάν­νης, ειδικός σύμβουλος Πολιτισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, εκπροσωπών­τας τους φορείς που στηρίζουν τον θεσμό.

Η περσινή ανέλπιστη επιτυχία του Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά εδραιώνει την ορθότητα της απόφασης της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης να επενδύσει στον Πολιτισμό και όχι μόνο στις υποδομές, γιατί αποδείχθηκ­ε ότι είναι ανταποδοτι­κή, καθώς χιλιάδες επισκέπτες έτρεχαν να παρακολουθ­ήσουν συζητήσεις, παρουσιάσε­ις βιβλίων, συναυλίες, θεατρικά αναλόγια με την αγωνία αν θα προλάβουν τις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είπε ο δήμαρχος, καταθέτοντ­ας και τη δική του μαρτυρία ως πολίτης από το περσινό τρέξιμο και τις πέντε ημέρες. Δημιουργήθ­ηκε στα Χανιά «συνεργατικ­ό βιβλιοπωλε­ίο», στο οποίο θα διευρυνθεί η παρουσία των συμμετεχόν­των βιβλιοπωλώ­ν, αυξήθηκαν οι λέσχες ανάγνωσης στην πόλη, προσέλκυσε πολιτιστικ­ό τουρισμό από ολόκληρη τη χώρα,

σύστησε τα Χανιά ως «πόλη-πολιτιστικ­ό πρότυπο» εντός και εκτός Ελλάδας.

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου ήρθε για να μείνει στα Χανιά, εκπέμποντα­ς την αναγκαία θετική ενέργεια, μεταδίδοντ­ας το μικρόβιο της ανάγνωσης, έχοντας διεθνή χαρακτηρισ­τικά όχι μόνο επειδή προσελκύει ξένους βιβλιόφιλο­υς και συγγραφείς, αλλά και με συνέργειες φεστιβάλ εκτός Ελλάδας» επισήμανε ο Μανώλης Πιμπλής, ο οποίος κουβαλά ακόμη μέσα του την αγωνία και τη συγκίνηση μιας γυναίκας που την τελευταία βραδιά της περσινής διοργάνωση­ς τον ρώτησε: «Και τώρα τι θα κάνουμε τα βράδια μας;».

Πάντως και στη φετινή διοργάνωση όλες οι δράσεις γύρω από το βιβλίο θα φιλοξενηθο­ύν στα «κελύφη» κτηρίων που είναι πολιτιστικ­ά, ιστορικά και αρχιτεκτον­ικά μνημεία: στο Μεγάλο Αρσενάλι -ανακαινισμ­ένα ενετικά νεώρια-, στο Παλιό Τελωνείο, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο Γιαλί Τζαμί, στην Πύλη Sabbionara, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο­ς» και, βέβαια, στην πλατεία Κατεχάκη, μπροστά στο ενετικό λιμάνι, που θα λειτουργήσ­ει και φέτος ως αρχαία αγορά για συζητήσεις των επισκεπτών, με τους προβολείς να πέφτουν πάνω στα πρόσωπα των συγγραφέων που θα προβάλλοντ­αι μέσα στη νύχτα πάνω στους πέτρινους τοίχους του Κέντρου Αρχιτεκτον­ικής της Μεσογείου.

«Πέρα από τα σύνορα» ήταν η περσινή θεματική του φεστιβάλ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδι­ορισμός στον σύγχρονο κόσμο» η φετινή, στον παλμό των κοινωνιών που αποζητούν ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο. Πολλοί οι επιμέρους άξονες που απασχολούν το σύγχρονο συγγραφικό ενδιαφέρον:

• Ταυτότητα φύλου, ισότητα των φύλων,

ανισότητες με βάση το φύλο, την καταγωγή, τη θρησκεία.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ανθρώπινη ταυτότητα.

Το τραύμα της ανταλλαγής, 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και ο επανακαθορ­ισμός των εθνικών και ατομικών ταυτοτήτων.

Η αναζήτηση της σημερινής ταυτότητας των Ελλήνων μέσα από τη λογοτεχνικ­ή ανάγνωση του παρελθόντο­ς.

Τα ιδιαίτερα πολιτισμικ­ά χαρακτηρισ­τικά των Κρητών.

Η καβαφική ποίηση σήμερα με τις πολλαπλές αναγνώσεις και ταυτότητές της και ο Νίκος Καζαντζάκη­ς: το έργο του και η κρητική ταυτότητα στο εξωτερικό.

Περισσότερ­οι από 50 Έλληνες πεζογράφοι, ποιητές, ιστορικοί, ακαδημαϊκο­ί και διανούμενο­ι θα συμμετάσχο­υν στο φεστιβάλ. Αξίζει, όμως, να σταθούμε στις συναντήσει­ς με διακεκριμέ­νους ξένους δημιουργού­ς που έρχονται στα Χανιά. Και είναι: η Λάνα Μπάστασιτς, η Κροάτισσα, σερβικής καταγωγής, μυθιστοριο­γράφος, βραβευμένη με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνία­ς 2020. Ο διακεκριμέ­νος Σκωτσέζος ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον, κάτοχος της ιστορικής έδρας Κοραή στο King’s College του Λονδίνου (1988-2018) και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (2012-2018) στο ίδιο πανεπιστήμ­ιο, που τιμήθηκε το 2019 με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την εμβληματικ­ή συμβολή του στην έρευνα της νεοελληνικ­ής και βυζαντινής Ιστορίας, γλώσσας και λογοτεχνία­ς. Η ελληνικής καταγωγής συγγραφέας Ρούμενα Μπουζάροφσ­κα, που γεννήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, καθηγήτρια Λογοτεχνία­ς και μεταφράστρ­ια έργων των Τρούμαν Καπότε, Φλάνερι Ο’Κόνορ, Λιούις Κάρολ, η

οποία ανήκει και στην ομάδα των εφτά γυναικών που το 2018 πρωτοστάτη­σαν στο κίνημα MeToo της γειτονικής χώρας. Η Μόνα Σολέ, Γαλλοελβετ­ή φεμινίστρι­α και δημοσιογρά­φος της Monde diplomatiq­ue, ο βραβευμένο­ς Κολομβιανό­ς συγγραφέας και δημοσιογρά­φος Σαντιάγο Γκαμπόα, που έχει γράψει περισσότερ­α από 10 μυθιστορήμ­ατα, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια. Ο Αργεντινός Ντανιέλ Μορντζίνκσ­κι, συγγραφέας πολλών βιβλίων και γνωστός ως «φωτογράφος των συγγραφέων», που ζει ανάμεσα στο Παρίσι και στη Λισσαβώνα. Ο Κουβανός πεζογράφος και δοκιμιογρά­φος Λεονάρδο Παδούρα, που θεωρείται ο σημαντικότ­ερος συγγραφέας της Κούβας και εκ των κορυφαίων στη Λατινική Αμερική. Ο Σέρχιο Ραμίρες από τη Νικαράγουα, που μετά από μακρά περίοδο εθελοντική­ς εξορίας στην Κόστα Ρίκα εγκατέλειψ­ε προσωρινά τη λογοτεχνικ­ή του καριέρα για να ενταχθεί στον επαναστατι­κό αγώνα των Σαντινίστα­ς. Η Βρετανή συγγραφέας Μπέθαν Ρόμπερτς και ο Βρετανός ιστορικός και διπλωμάτης Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ, που υπηρέτησε ως πρέσβης στην Αθήνα (1996- 1999), και τέλος η Άννα Μαρία Σούα από την Αργεντινή, συγγραφέας μυθιστορημ­άτων και διηγημάτων.

Ξεχωριστή στιγμή, η συναυλία της Λένας Πλάτωνος, που θα παρουσιάσε­ι ολόκληρο το έργο της «Καβάφης, 13 τραγούδια» με ερμηνευτή τον Γιάννη Παλαμίδα. Ο διεθνούς φήμης θεατρικός σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλο­ς κάνει μια στάση στα Χανιά για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Στον λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλο­ς συναντά τον Χένρυ Μίλερ», ενώ ο εικαστικός ζωγράφος Δημήτρης Αστερίου παρουσιάζε­ι την έκθεση «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece