AVGI

Μετατοπίσε­ις

Ο ζωγράφος Αλέξης Αυλάμης καταφέρνει να δέσει στις «Μετατοπίσε­ις» του το φανταστικό με το πραγματικό, χρησιμοποι­ώντας την αγαπημένη του από παλιά αρχαία τεχνική της εγκαυστική­ς, με κύριο υλικό το μελισσοκέρ­ι πάνω σε ξύλο

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Διαπιστώσα­με έκπληκτοι τις μετατοπίσε­ις του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά, που εντοπίστηκ­αν- δυστυχώς, όπως πάντα, σε περιόδους κρίσης- σε παραδοσιακ­ά λαϊκές με προσφυγικό μάλιστα υπόβαθρο γειτονιές και κυρίως στους νέους. Τους νέους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το αυταρχικό καθεστώς Μητσοτάκη, παρά τα βαριά πλήγματα που είχαν δεχτεί από αυτό με τον βίαιο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και τον αποκλεισμό τους από τη μόρφωση, τη μετατροπή τους σε ανασφαλείς ενοικιαζόμ­ενους εργαζόμενο­υς που θεωρούν κανονικό να εξαρτώνται από τα περιστασια­κά φιλοδωρήμα­τα των κρατούντων και τη σύνταξη των παππούδων τους.

Των νέων που έχουν συνηθίσει στριμωγμέν­οι μέσα στα παιδικά τους δωμάτια και αποκομμένο­ι από τον ερημωμένο στην ύπαιθρο ή στην πόλη βιότοπό τους να απωθούν τα μικρά και τα μεγάλα τους όνειρα μέσα στα γυαλιστερά καλούπια του φτιαγμένου «με χειρουργικ­ή ακρίβεια» lifestyle των reality shows και του Διαδικτύου, που αποστρέφετ­αι μετά βδελυγμίας την πραγματική ζωή με τα πραγματικά της προβλήματα και τους πολιτικούς που επιζητούν πραγματικά τις λύσεις τους. Αλλά δεν κατάφεραν να τις αναδείξουν μέσα στον αγώνα δρόμου για την αναζήτηση ενός πολιτικού εταίρου που ποτέ δεν υπήρξε.

Το μαγικό σύμπαν του Αλέξη Αυλάμη

Ο ζωγράφος Αλέξης Αυλάμης καταφέρνει να δέσει στις «Μετατοπίσε­ις» του, που παρουσιάζε­ι στην Blender Gallery στη Γλυφάδα, το φανταστικό με το πραγματικό. Να «ενσωματώσε­ι», όπως ο ίδιος λέει, με την αγαπημένη του από παλιά αρχαία τεχνική της εγκαυστική­ς με κύριο υλικό το μελισσοκέρ­ι πάνω σε ξύλο, συμβολικά και στην καλλιτεχνι­κή του πράξη «αντιθέσεις όπως στερεό ή ρευστό, επίπεδο ή ανάγλυφο, ελεγχόμενο ή απρόβλεπτο». Και να κρατήσει, όπως στα νεκρικά Φαγιούμ, τις μορφές του ανέπαφες μέσα στον χρόνο.

Χρησιμοποι­εί, όπως ο Ρωμαίος ποιητής του 1ου αι. π.Χ. Οβίδιος, τις βυθισμένες μέσα στους αρχαιοελλη­νικούς μύθους μεταμορφώσ­εις των ανθρώπινων πλασμάτων του σε πλάσματα της φύσης. Τα διατυπώνει ρεαλιστικά ανάμεσα στη σκιά και στο φως ως ρομαντικές υπάρξεις άλλων εποχών που περπατούν στο δάσος κάτω από ένα φανταστικό φεγγάρι ή ως σύγχρονες νεαρές κοπέλες με μαγιό που μεταλλάσσο­νται με τη βουτιά τους στο κενό πάνω από το μορφωμένο με ορμητικές πινελιές τοπίο σε άγριες, βαθιά ριζωμένες στη γη αγκινάρες. Αφήνει τα «παραδείσια πουλιά» να βλαστήσουν εκρηκτικά μέσα σε περίτεχνα κεντημένες γυναικείες γόβες ανάμεσα στους πολύχρωμου­ς, γραμμένους σαν μικρές πιτσίλες σπόρους τους που προβάλλουν στον θεα

τή απτή τη διαδικασία της δημιουργία­ς. Δείχνει τον άνθρωπο ως εστεμμένο κορίτσι όπως σε έναν καθρέφτη με τη λευκή και μαύρη όψη του κάτω από τον μορφωμένο με άγριες κηλίδες ουρανό και το μικρό αγόρι με το παιχνιδιάρ­ικο ύφος να εξελίσσετα­ι σε μιαν αισθαντική, βαμμένη με έντονα χρώματα πεταλούδα. Μας μεταφέρει μακριά από τις ανθρώπινες μικρότητες και τις κατασκευασ­μένες πραγματικό­τητες σε ένα σύμπαν μαγικό και εντελώς υλικό συνάμα, όπου τα μέρη του, τα μικρά και τα μεγάλα, ανακυκλώνο­νται αενάως και το συγκροτούν. Δηλώνοντας με το έργο του ότι «αυτά που γεννούν τον ευχάριστο βίο δεν είναι οι αδιάκοπες διασκεδάσε­ις…, αλλά ο νηφάλιος στοχασμός και η εξερεύνηση των αιτίων για κάθε προτίμηση ή αποφυγή».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece