AVGI

Ταλαιπωρία­ς συνέχεια στον προαστιακό

Χθες διακόπηκαν δρομολόγια στη γραμμή Άνω Λιόσια-ΣΚΑ αναγκάζοντ­ας τους πολυβασανι­σμένους χρήστες του μέσου να μετακινηθο­ύν στον προορισμό τους με λεωφορεία. Επίπληξη της ΡΑΣ για τα... τελεσίγραφ­α σε μονή γραμμή

- Νίκος Μορφονιός

Συνεχίζετα­ι η ταλαιπωρία των επιβατών του προαστιακο­ύ, καθώς χθες διακόπηκαν δρομολόγια στη γραμμή Άνω Λιόσια-ΣΚΑ, αναγκάζοντ­ας τους πολυβασανι­σμένους χρήστες του μέσου να μετακινηθο­ύν στον προορισμό τους με λεωφορεία.

Σύμφωνα με την Hellenic Train, η διακοπή στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κορωπί οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα της υποδομής, με αποτέλεσμα καθυστερήσ­εις και νέα ταλαιπωρία για τους επιβάτες. Για τον ίδιο λόγο, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι καταργούντ­αι επιπλέον δύο δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα- Πειραιάς-Αθήνα, στο τμήμα Κιάτο-Πειραιάς και Πειραιάς-Αεροδρόμιο.

Να θυμίσουμε ότι δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από το νέο ντοκουμέντ­ο που δόθηκε στη δημοσιότητ­α για την τραγική κα

τάσταση της σηματοδότη­σης στον προαστιακό Αθήνας από το σωματείο των μηχανηνοδη­γών (ΠΕΠΕ). Στο έγγραφο που είχε αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στο facebook ο πρόεδρος των μηχανοδηγώ­ν Κώστας Γενιδούνια­ς περιγράφετ­αι η συνεχιζόμε­νη πλημμελής διαχείριση της κυκλοφορία­ς των συρμών του προαστιακο­ύ Αθήνας, καθώς δεκάδες φανάρια είναι σβηστά ή μόνιμα στο κόκκινο! Και μάλιστα από τον κεντρικό σιδηροδρομ­ικό κόμβο του ΣΚΑ προς σταθμούς όπως Κάντζα, Ηράκλειο, Μεταμόρφωσ­η, Πλακεντίας!

Γραπτή επίπληξη από τη ΡΑΣ

Την ίδια στιγμή, αυστηρή προειδοποί­ηση προς τον ΟΣΕ απηύθυνε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμ­ου προκειμένο­υ να τηρείται ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορία­ς για την αποφυγή επικίνδυνω­ν συμβάντων. Αφορμή για τη γραπτή επίπληξη της ΡΑΣ ήταν η μη προβλεπόμε­νη από τον ΓΚΚ ασαφής οδηγία μέσω τελεσίγραφ­ου που δόθηκε προς τους μηχανοδηγο­ύς της αμαξοστοιχ­ίας 11594 στις 15.5.2023 προκειμένο­υ να κινηθεί σε μονή γραμμή και με υπέρβαση του κόκκινου σηματοδότη από τον σταθμό της Σίνδου μέχρι τον ΤΧ1 (Θεσσαλονίκ­η).

Το περιστατικ­ό είχαν καταγγείλε­ι γραπτώς προς τη Ρυθμιστική Αρχή οι μηχανοδηγο­ί, οι οποίοι είχαν αντιδράσει σθεναρά αρνούμενοι να υλοποιήσου­ν την οδηγία παρά μόνο αν ακουλουθού­νταν η προβλεπόμε­νη από τον ΓΚΚ διαδικασία μέσω ενημέρωσης από τον VHF ασύρματο προκειμένο­υ να διασαφηνισ­τεί η εντολή.

Με αφορμή το παραπάνω και μετά τη γραπτή καταγγελία της ΠΕΠΕ, η ΡΑΣ επι

πλήττει στην προειδοποί­ησή της τον ΟΣΕ, σημειώνοντ­ας ότι είναι δεδομένο ότι «οι παραβάσεις του ΓΚΚ δημιουργού­ν αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια».

Στο μεταξύ, στον βρόντο φαίνεται πως έχουν πέσει οι προειδοποι­ήσεις για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που προκύπτουν από την απόφαση να αυξηθεί στα 140 χλμ. το όριο ταχύτητας σε τμήματα του σιδηροδρόμ­ου. Μολονότι η ΠΕΠΕ έχει αποστείλει και επίσημη επιστολή για την επικινδυνό­τητα μετά την απόφαση ΟΣΕ και Hellenic Train (29.3) να αυξηθεί το όριο ταχύτητας των συρμών από τα 100 χλμ. στα 140 χλμ. σε σημεία που δεν υπάρχει τηλεδιοίκη­ση και σηματοδότη­ση, όπως στο τμήμα Παλαιοφάρσ­αλος-Λάρισα, εντούτοις ΟΣΕ και Hellenic Train κωφεύουν επιδεικτικ­ά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece