AVGI

Μάχη αήττητων στη Βουδαπέστη

Τελικός του Europa League απόψε ανάμεσα στην πολυνίκη του θεσμού Σεβίλλη και στη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο

-

Διεξάγεται σήμερα στην «Pouskas Arena» της Βουδαπέστη­ς ο τελικός του Europa League. Στην αναμέτρηση (10 μ.μ., Cosmote TV) διασταυρών­ουν τα ξίφη τους η Σεβίλλη με τη Ρόμα σε μια μονομαχία με ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά. Η Σεβίλλη δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωση­ς, κάτι όμως που συμβαίνει και με τον προπονητή της Ρόμα Ζοζέ Μουρίνιο! Οι δύο φιναλίστ θα αναμετρηθο­ύν και για το «εισιτήριο» του UEFA Champions League της ερχόμενης σεζόν.

Στον δρόμο για τον τελικό οι Σεβιγιάνοι, που μετρούν έξι κατακτήσει­ς στον θεσμό (2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020), τις δύο πρώτες ως Κύπελλο UEFA, κατάφεραν να αποκλείσου­ν μεγάλες ομάδες όπως οι Γιουβέντου­ς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ, Φενερμπαχτ­σέ και Αϊντχόφεν. Ιδιαίτερα απαιτητική ήταν και η πορεία των Ρωμαίων, που απέκλεισαν τις Μπάγερ Λεβερκούζε­ν, Φέγενορντ, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Σάλτσμπουρ­γκ.

Η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπα­ρ έκανε μια μεγάλη ανατροπή στον ημιτελικό, καθώς επέστρεψε από το 0-1 που βρέθηκε να χάνει στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» από τη Γιουβέντου­ς (1-1 ο αγώνας στο Τορίνο). Όμως στο γκολ του Βλάοβιτς στο 65΄ απάντησε έξι λεπτά αργότερα ο Σούσο, για να πάει το ματς στην παράταση και να δώσει τη νίκη-πρόκριση ο Λαμέλα στο 95΄. Την ίδια ώρα, η Ρόμα του Μουρίνιο έκανε κάτι που ξέρει πολύ καλά ο προπονητής της: έπαιξε «φουλ» άμυνα στο Λεβερκούζε­ν, πήρε το 0-0 και, σε συνδυασμό με τη νίκη 1-0 στο «Ολίμπικο», θα παίξει για δεύτερη συνεχή χρονιά σε ευρωπαϊκό τελικό. Οι «Τζαλορόσι» είχαν κατακτήσει πέρυσι το UEFA Conference League νικώντας στα Τίρανα 1-0 τη Φέγενορντ. O Ζοζέ Μουρίνιο έχει τη μαγική συνταγή οι ομάδες του να επικρατούν σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσε­ων έχοντας «πέντε στα πέντε». Είναι ο μοναδικός προπονητής που έχει κατακτήσει κάθε σύγχρονη διοργάνωση της UEFA! Οι τρεις ευρωπαϊκοί τελικοί που έχασε ήταν όλοι σε Super Cup, ενώ ποτέ δεν έχει ηττηθεί σε ευρωπαϊκό τελικό την άνοιξη (2003 Πόρτο-Σέλτικ 3-2 Europa League, 2004 Πόρτο-Μονακό 3-0 Champions League, 2010 Ίντερ-Μπάγερν 2-0 Champions League, 2017 Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ-Άγιαξ 2-0 Europa League, 2022 Ρόμα-Φέγενορντ 1-0 Conference League)! H Ρόμα έχει παίξει και το 1991 σε τελικούς Κυπέλλου UEFA, όταν ο τίτλος κρινόταν στα δύο ματς, με το τρόπαιο να πηγαίνει στη συμπατριώτ­ισσά της Ίντερ (2-0, 0-1).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece