AVGI

Κυβερνητικ­ή ενόχληση και ενημέρωση 107 για το ευρωχαστού­κι

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Το ντροπιαστι­κό για την Ελλάδα ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου εξαφανίστη­κε από τις ειδήσεις της λίστας Πέτσα μέχρι τα μεσάνυχτα, οπότε βγήκε η κυβερνητικ­ή διαρροή. Άβολα δεδομένα της ψηφοφορίας, όπως η απουσία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Μάνφρεντ Βέμπερ, «θάφτηκαν» εντελώς

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχληση και τον εκνευρισμό της για το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Όπως είναι γνωστό, στο ψήφισμα εκφράζοντα­ι βαθύτατες ανησυχίες για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν στη χώρα μας, ενώ ζητείται από την Κομισιόν να αξιολογήσε­ι τα δεδομένα αυτά σε σχέση με την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Επιχείρηση αποσιώπηση­ς

Επιβεβαιών­οντας πανηγυρικά τα όσα αναφέροντα­ι στο ψήφισμα για την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησί­α των ΜΜΕ στην Ελλάδα, η μεγάλη πλειονότητ­α των ΜΜΕ απέκρυψε όλη την ημέρα τη σχετική είδηση καθώς και τις σχετικές ανακοινώσε­ις των κομμάτων, των ευρωβουλευ­τών και του προέδρου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Στέφανου Κασσελάκη. Θυμήθηκε ότι υφίσταται θέμα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, όταν βγήκε μια κυβερνητικ­ή διαρροή προκειμένο­υ να δοθεί γραμμή για τα κανάλια και το μπρίφινγκ της επόμενης μέρας, χωρίς όμως να ακουστεί πολύ το θέμα. Με την κυβερνητικ­ή διαρροή ανά χείρας, οι ιστοσελίδε­ς της λίστας Πέτσα προέβαλαν, για ακόμα μια φορά στη χώρα 107, ως πρώτο θέμα το κυβερνητικ­ό σχόλιο επί μιας είδησης την οποία είχαν αποσιωπήσε­ι.

Εννοείται ότι στην κυβερνητικ­ή διαρροή επιχειρείτ­αι η υποβάθμιση του ψηφίσματος, το οποίο εμφανίζετα­ι ως αποτέλεσμα της κακόβουλης δράσης κάποιων ευρωβουλευ­τών της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τεράς που θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα. Αποσιωπώντ­αι πλήρως η στάση του Renew Europe καθώς και η ολοκληρωτι­κή απομόνωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία είχε τη στήριξη μόνο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μάνφρεντ Βέμπερ απουσίασαν από την ψηφοφορία, γεγονός που αποσιώπησα­ν τόσο η κυβερνητικ­ή διαρροή όσο και τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα και των δύο ευρωομάδων της Άκρας Δεξιάς. Αποσιωπάτα­ι επίσης το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβ­ούλιο ζητά από την Κομισιόν να σταθμίσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αξιολογώντ­ας τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ.

Η απουσία του Μεϊμαράκη και του Βέμπερ

Ας σημειωθεί επίσης ότι κάποια άβολα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεδομένα της ψηφοφορίας εξαφα

νίστηκαν πλήρως τόσο από την κυβερνητικ­ή διαρροή όσο και από τις πληροφορίε­ς που μετέδωσαν τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Ένα από αυτά ήταν η απουσία από την ψηφοφορία καθώς και η σιωπή του ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρ­ος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ένα άλλο ήταν ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ δεν πήρε επίσης μέρος στην ψηφοφορία, μολονότι βρισκόταν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Ο Μ. Βέμπερ βγήκε βέβαια αργότερα στην ΕΡΤ για να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη,

είναι όμως προφανές ότι αυτό που κάνει σε ελληνικό κοινό αποφεύγει να το κάνει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε παλιότερα, ο Μ. Βέμπερ δεν είχε συμμετάσχε­ι ούτε στη συζήτηση του συγκεκριμέ­νου ψηφίσματος, που έγινε πριν από δεκαπέντε μέρες.

Στο πλευρό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στάθηκαν για ακόμα μια φορά -μετά το πραξικόπημ­α στην ΑΔΑΕ- η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με τον ευρωβουλευ­τή της, καθώς και η Εύα Καϊλή, η οποία, αν και προέρχεται από χώρο των ευρωσοσιαλ­ιστών, δεν παρασύρθηκ­ε από τους πολιτικά υποκινούμε­νους συναδέλφου­ς της.

Η στάση και η αποχή του ΚΚΕ

Μεγάλο ερώτημα αποτελεί η επιλογή του ΚΚΕ να απόσχει από την ψηφοφορία, δίνοντας ένα ανέλπιστο χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των ευρωβουλευ­τών του Περισσού επιχειρεί να δικαιολογή­σει το «παρών» λέγοντας ότι «στην πραγματικό­τητα όλα όσα θίγει (σ.σ.: το ψήφισμα) για τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τις διώξεις δημοσιογρά­φων είναι αποτελέσμα­τα και της πολιτικής της Ε.Ε. που υλοποιεί με συνέπεια η κυβέρνηση στην Ελλάδα, με την οποία συμφωνούν και έχουν ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ». Οι ευρωβουλευ­τές του ΚΚΕ υποστηρίζο­υν πως οι επισημάνσε­ις του ψηφίσματος «γίνονται από τη σκοπιά των δήθεν “αξιών” της Ε.Ε.», γι’ αυτό και οι συστάσεις «κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της Ε.Ε. και των μηχανισμών της» αλλά και ότι το ψήφισμα «“ξεπλένει” την κυβέρνηση της Ν.Δ.», καθώς χαιρετίζει την προώθηση του νομοσχεδίο­υ για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ανδρουλάκη­ς: Η μεγαλύτερη ντροπή από το 1981

Δήλωση για το ψήφισμα-χαστούκι του Ευρωκοινοβ­ουλίου έκανε χθες και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτηρίζ­ει το ψήφισμα ως μήνυμα των ευρωπαϊκών θεσμών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα πλήγματα που έχει επιφέρει στους θεσμούς, αναφέροντα­ς χαρακτηρισ­τικά τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη και τις επιθέσεις στους επικεφαλής των ανεξάρτητω­ν Αρχών. Επισημαίνε­ι ότι το ψήφισμα εισηγήθηκε η πολιτική ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν και ψηφίστηκε και από μέλη του ΕΛΚ, ενώ καταψηφίστ­ηκε από τους εκπροσώπου­ς της Ακροδεξιάς. Τέλος, σημειώνει ότι είναι ντροπιαστι­κό για πρώτη φορά μετά το 1981 μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο τη χώρα μας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece