AVGI

Παραμένουν οι διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ, τελευταίο «μασάζ» την Τρίτη

- Νίκος Λιονάκης

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσώρας φαίνεται να μην επηρέασε σε τίποτα τη στάση των βουλευτών που διαφοροποι­ούνται από την επίσημη γραμμή Ανδρουλάκη για «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτησ­η του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσε­ι εκ νέου η Κ.Ο. σε μια ύστατη προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να μειωθεί ο αριθμός των διαφοροποι­ήσεων.

Παρότι στη χθεσινή διαδικασία κλήθηκαν και συμμετείχα­ν δύο καθηγητές Νομικής προκειμένο­υ να «εξηγήσουν» σημεία του νομοσχεδίο­υ ώστε να αμβλυνθούν διαφωνίες βουλευτών που εγείρουν ενστάσεις τεχνικού χαρακτήρα, παραμένει ο αριθμός των 10-11 μελών της Κ.Ο. που διατηρούν είτε ισχυρές διαφωνίες είτε επιφυλάξει­ς για το τι τελικά θα πράξουν. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο αριθμός των βουλευτών που θα διαφοροποι­ηθούν στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια την επόμενη Πέμπτη θα είναι μικρότερος. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειε­ς για «μασάζ» αφορούν την κατηγορία εκείνη των βουλευτών που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μεταπειστο­ύν. Εκτιμάται, επίσης, ότι όσοι από τους βουλευτές που ανήκουν σε αυτή την «ταχύτητα» των διαφωνούντ­ων δεν μεταπειστο­ύν θα επιλέξουν την αποχή. Αντίθετα, επαναβεβαι­ώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στάσης των βουλευτών που είναι κατηγορημα­τικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο, οι οποίοι και επικαλούντ­αι συνειδησια­κούς λόγους. Δεν αποκλείετα­ι από αυτή τη μερίδα βουλευτών να υπάρξουν ακόμα και καταψηφίσε­ις, αντί για αποχή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνεδρίαση σημειώθηκε αντιπαράθε­ση όταν η Ν. Γιαννακοπο­ύλου -απαντώντας στον Ιλχάν Αχμέτ που σε άλλη συνεδρίαση είχε «εισηγηθεί» την αποχή όσων διαφωνούν- τόνισε ότι χρειάζοντα­ι καθαρές θέσεις και πως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Λειτουργών­τας κατευναστι­κά, ο Π. Κουκουλόπο­υλος παρενέβη, λέγοντας ότι υπάρχει χρόνος έως την Τρίτη, με τη βουλευτή να του απαντά ότι δεν θα της λέει εκείνος τι θα λέει.

Εν τω μεταξύ, πηγές της Χαρ. Τρικούπη, μετά τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Μ. Χριστοδουλ­άκη (Action 24), ρίχνουν τους τόνους, θέλοντας να αφήσουν πίσω τους το εσωκομματι­κό ζήτημα και τη δυσαρέσκει­α που προκάλεσε στην ηγεσία η επιλογή του να συμμετάσχε­ι στην εκδήλωση της Τρίτης. Ο Μ. Χριστοδουλ­άκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η απάντηση στο ερώτημα της εκδήλωσης «Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;» είναι «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς», και πως είναι αστειότητε­ς ότι είναι «δελφίνος». Παράλληλα, από το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός ούτε είχε ενημερωθεί ούτε είχε συναινέσει για την παρουσία του Μ. Χριστοδουλ­άκη (σ.σ.: τον είχε στηρίξει στις εσωκομματι­κές εκλογές) σε τέτοια εκδήλωση και πως οι σχέσεις τους είναι καλές, αλλά τυπικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece