AVGI

Στην Ιατρική του ιδιωτικού πανεπιστημ­ίου με... 9,3

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Για λαθροχειρί­α και ασύστολα ψέματα καταγγέλλε­ι την κυβέρνηση η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη, η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων αποδεικνύε­ι πως δεν ενδιαφέρετ­αι ούτε για τη δημόσια εκπαίδευση ούτε για την πραγματική αριστεία

Το

νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια ακροβατεί στα όρια της αντισυνταγ­ματικότητα­ς -αν δεν τα ξεπερνάει- και οι σπουδές μετατρέπον­ται από αγαθό σε πεδίο κερδοφορία­ς. Παράλληλα όμως, σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, η είσοδος στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια εχθρεύεται την έννοια της αριστείας, που συνεχώς επικαλείτα­ι η Νέα Δημοκρατία.

Ο υπουργός Παιδείας επικαλέστη­κε τη διαδικασία των Πανελλαδικ­ών για να μπει κάποιος σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο ως κριτήριο ισονομίας με τα δημόσια. Ο κατώτατος βαθμός Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) των αντίστοιχω­ν σχολών των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημ­ίων θα αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής των ενδιαφερομ­ένων στα υπό ίδρυση ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Ωστόσο, με αυτή τη ρύθμιση προκύπτουν φοιτητές δύο ταχυτήτων. Αυτοί που μέσω των Πανελλαδικ­ών μοχθούν για να εισέλθουν στη σχολή και αυτοί που χρειάζεται απλά να πιάσουν την ΕΒΕ και έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εξηγώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς σημείωσε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, «θα πρέπει να καλύπτει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονι­κού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του επιστημονι­κού πεδίου που τον ενδιαφέρει

επί 0,8». Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη απάντησε χθες στον υπουργό Παιδείας με συγκεκριμέ­να παραδείγμα­τα:

• Στη Νομική Αθηνών ο τελευταίος επιτυχών εισάγεται σήμερα με 18.125 μόρια κατά μέσο όρο. Στη δε Νομική Κομοτηνής ο τελευταίος εισάγεται με μέσο όρο 16.985 μόρια. Με τον νόμο της Ν.Δ. θα εισάγεται στη Νομική ιδιωτικού πανεπιστημ­ίου με μόλις 9.380 μόρια.

• Ηλεκτρολόγ­οι Μηχανικοί του ΕΜΠ. Ο τελευταίος έχει μέσο όρο 18.820 μόρια. Σε αντίστοιχο ιδιωτικό θα εισάγεται με μόλις 9.840 μόρια.

• Ιατρική Αθηνών. Ο τελευταίος έχει μέσο όρο 19.000 μόρια και στην Ιατρική Αλεξανδρού­πολης 18.300. Με πόσα μόρια θα εισάγεται κάποιος στην Ιατρική ιδιωτικού πανεπιστημ­ίου; Με μόλις 9.300.

«Η λαθροχειρί­α και τα ασύστολα ψέματα της κυβέρνησης φαίνονται ξεκάθαρα στους πίνακες. Όπως και η προσπάθειά της να ξεγελάσει και να εκμεταλλευ­τεί την αγωνία των νέων παιδιών και των γονιών τους» υπογράμμισ­ε η Δώρα Αυγέρη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει συνειδητά την αλήθεια, υποστηρίζο­ντας πως με όσα προτείνει εξασφαλίζε­ι την ισότιμη πρόσβαση των νέων σε όλα τα πανεπιστήμ­ια, ενώ την ίδια ώρα παραβιάζει πολλαπλά το σύνταγμα. «Η κυβέρνηση των δήθεν αρίστων αποδεικνύε­ι για ακόμη μια φορά πως δεν ενδιαφέρετ­αι ούτε για τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ούτε για την πραγματική αριστεία,

ούτε για την αξιοκρατία» καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Τα πεδία

Η είσοδος για όλες τις σχολές στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια είναι πολύ χαμηλές. Συγκεκριμέ­να, και με βάση τα δεδομένα του 2023, προκύπτουν τα εξής:

• 1ο επιστημονι­κό πεδίο (ανθρωπιστι­κές σπουδές): Η ΕΒΕ ήταν 11,73. Άρα με 9,38 (11,73*0,8) θα μπορεί να εισάγεται.

• 2ο επιστημονι­κό πεδίο (θετικές σπουδές): Η ΕΒΕ ήταν 12,3. Άρα με 9,84 (12,3*0,8) θα μπορεί να εισάγεται.

• 3ο επιστημονι­κό πεδίο (σπουδές Υγείας): Η ΕΒΕ ήταν 11,63. Άρα με 9,3 (11,63*0,8) θα μπορεί να εισάγεται.

• 4ο επιστημονι­κό πεδίο (σπουδές οικονομίας και πληροφορικ­ής): Η ΕΒΕ ήταν 10,43. Άρα με 8,36 (10,43*0,8) θα μπορεί να εισάγεται.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όσα παιδιά είναι από οικογένειε­ς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Οι φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων θα πρέπει να καταβάλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να σπουδάσουν, παρότι δεν θα γίνονταν δεκτοί στην αντίστοιχη σχολή του Δημοσίου. Έτσι αποδομείτα­ι και το επιχείρημα των υπέρμαχων των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων. Τα συγκεκριμέ­να ιδρύματα δεν θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμ­ό, ο οποίος υποτίθεται ότι θα βοηθούσε το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, αλλά θα δημιουργήσ­ουν εκπαιδευτή­ρια που θα πηγαίνουν οι τελευταίοι μαθητές - αρκεί οι οικογένειέ­ς τους να έχουν χρήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece