AVGI

Ρένα Δούρου: Ισα δικαιώματα για τους ξένους εργαζόμενο­υς

Μια προωθημένη πρόταση για τη νόμιμη μετανάστευ­ση αλλά και για την προστασία όσων εγκαταλείπ­ουν τον τόπο τους λόγω δίωξης, πολέμων και κλιματικής κρίσης

- Κάκη Μπαλή

Το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευ­σης και Ασύλου υποτίθεται ότι έχει σχεδιαστεί για τη διαχείριση και την ομαλοποίησ­η της μετανάστευ­σης μακροπρόθε­σμα. Και ότι θα παρέχει σαφήνεια και αξιοπρεπεί­ς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που φτάνουν στην Ε.Ε. είτε ως πρόσφυγες είτε ως νόμιμοι μετανάστες. Επί της ουσίας, βέβαια, το νέο Σύμφωνο κάνει πολύ πιο δύσκολη την έλευση των προσφύγων στην Ευρώπη-φρούριο, ειδικά αν έρχονται από χώρες μη εμπόλεμες. Παράλληλα, επιδιώκει να προσελκύσε­ι στην αγορά εργασίας της γερασμένης Ευρώπης -η οποία διψά για εργατικά χέρια, ανειδίκευτ­α και εξειδικευμ­ένα- τα νέα ταλέντα τρίτων χωρών. «Δεξαμενή ταλέντων» ονομάζει το σχετικό πρόγραμμά της η Κομισιόν. Σημειώνετα­ι ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά -και όχι μόνο- ήταν πάντοτε υπέρ της διάνοιξης νόμιμων και ασφαλών οδών μετανάστευ­σης. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ρένα Δούρου, η εν λόγω πρωτοβουλί­α «με τις ανεπάρκειε­ς και τις ελλείψεις της μαρτυρά πόσο εγκλωβισμέ­νη παραμένει η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε. στις αντιλήψεις μιας περίκλειστ­ης Ευρώπης αποκλειστι­κά στην υπηρεσία των επιχειρήσε­ων».

Το ζητούμενο δεν είναι να ενθαρρύνει η πλούσια Δύση το brain drain από τις φτωχότερες χώρες για να πιέζει και τους μισθούς στο εσωτερικό της. Η Ρ. Δούρου επιμένει ότι το πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευ­σης «πρέπει να εμπεριέχει εγγυήσεις για τις αξιοπρεπεί­ς συνθήκες εργασίας εντός της Ε.Ε. και να μην οδηγεί σε εκμεταλλευ­τικές σχέσεις εξάρτησης από τον εργοδότη». Καθώς μάλιστα στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των μεταναστών που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα -για παράδειγμα καθυστερών­τας ατελείωτα την ανανέωση της άδειας παραμονής τους-, η Ρ. Δούρου υπογραμμίζ­ει ότι «πρέπει να εξαντλούντ­αι και τα περιθώρια νομιμοποίη­σης όσων μεταναστών είναι ήδη στη χώρα, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδιασμού πολιτικών ένταξης».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπούσουλας είναι οι προϋποθέσε­ις που θέτει το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο ETUC για την προστασία των ξένων εργαζόμενω­ν και τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισ­ης προκειμένο­υ να στηρίξει το πρόγραμμα της Κομισιόν. «Το ευρωσυνδικ­άτο ζητά αξιοπρεπή εργασία, ίση μεταχείρισ­η, κοινωνική συμπερίληψ­η καθώς και πρόληψη και προστασία των μεταναστών εργατών από την εκμετάλλευ­ση και τις καταχρήσει­ς» υπογραμμίζ­ει η Ρ. Δούρου. Και θυμίζει ότι άλλο μετανάστευ­ση κι άλλο προσφυγιά. Τα προγράμματ­α νόμιμης μετανάστευ­σης «δεν υποκαθιστο­ύν την ανάγκη να υπάρχουν οδοί για όσους εγκαταλείπ­ουν τη χώρα καταγωγής λόγω δίωξης, πολέμων και κλιματικής κρίσης» τονίζει και επαναλαμβά­νει το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ., ότι η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίζε­ι έναν σημαντικό αριθμό θέσεων επανεγκατά­στασης κάθε χρόνο για πρόσφυγες από χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Πάντως, μιλώντας προχθές στην αρμόδια επιτροπή στη Βουλή, η Ρ. Δούρου καλωσόρισε την κυβέρνηση της Ν.Δ. στην... πραγματικό­τητα, διότι επιτέλους αντελήφθη διά του υπουργού Μετανάστευ­σης Δημήτρη Καιρίδη ότι «η μετανάστευ­ση αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης» και ότι «είναι φαινόμενο, όχι κρίση». Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece