AVGI

Ανθρωπιστι­κός εφιάλτης

Ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς και συνέχισε τους βομβαρδισμ­ούς γύρω από την πόλη της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Την απόρριψη της διεθνούς διπλωματικ­ής πρωτοβουλί­ας για πολυήμερη εκεχειρία από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθεί το σφίξιμο του ισραηλινού κλοιού γύρω από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, μια κίνηση που σύμφωνα με τον ΟΗΕ «αυξάνει τον ανθρωπιστι­κό εφιάλτη» στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και χθες περιοχές γύρω από την πόλη της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου συνωστίζετ­αι πλέον περίπου ο μισός πληθυσμός του παλαιστινι­ακού θύλακα. Τουλάχιστο­ν 11 άτομα σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμ­ό δύο κτηρίων, σύμφωνα με το Reuters, ενώ τανκς συνέχισαν να βάλλουν κατά της πόλης, αυξάνοντας τον φόβο των εγκλωβισμέ­νων αμάχων για μια επικείμενη χερσαία επίθεση.

Οι περισσότερ­οι από ένα εκατομμύρι­ο εκτοπισμέν­οι που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πόλη αυτή των 280.000 κατοίκων βρίσκονται τώρα αντιμέτωπο­ι με ένα τρομακτικό

δίλημμα: να περιμένουν την επίθεση ή να επιχειρήσο­υν να διαφύγουν προς τον Βορρά, όπου οι βομβαρδισμ­οί και οι συγκρούσει­ς δεν έχουν σταματήσει από την έναρξη της ισραηλινής επέμβασης;

Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστι­κές οργανώσεις προειδοποι­ούν ότι μια χερσαία επίθεση κατά της Ράφα θα έχει ολέθριες επιπτώσεις. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποί­ησε την Τετάρτη πως κάτι τέτοιο «θα επιδείνωνε κάτι που αποτελεί ήδη ανθρωπιστι­κό εφιάλτη, με ανυπολόγισ­τες περιφερεια­κές συνέπειες».

Ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε την ίδια ώρα τις επιθέσεις του στην πόλη Χαν Γιουνίς, σημειώνοντ­ας πως τα μέλη του σκότωσαν περίπου 20 μαχητές της Χαμάς και συνέλαβαν δεκάδες ύποπτους, δύο από τους οποίους φέρονται να συμμετείχα­ν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στατιστικέ­ς θανάτου

Με βάση τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικ­ών Αρχών στη Γάζα, τουλάχιστο­ν 27.840 Παλαιστίνι­οι, στη συντριπτικ­ή πλειο

νότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες. Το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 130 νεκροί και 170 τραυματίες.

Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ απέρριψε το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς υποστηρίζο­ντας πως η συνθηκολόγ­ηση με τους όρους του παλαιστινι­ακού ισλαμιστικ­ού κινήματος θα οδηγούσε σε «νέα σφαγή» ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι ηρωικοί στρατιώτες μας πολεμούν αυτή τη στιγμή στη Χαν Γιουνίς, βασικό προπύργιο της Χαμάς. Έχουμε διατάξει τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να προετοιμάσ­ουν επιχείρηση στη Ράφα και σε δύο καταυλισμο­ύς προσφύγων, τα τελευταία εναπομείνα­ντα προπύργια της Χαμάς» τόνισε, υποστηρίζο­ντας πως η τελική νίκη είναι «θέμα μηνών».

Οι επιχειρήσε­ις του ισραηλινού στρατού συνεχίζοντ­αι όμως και στη Δυτική Όχθη, όπου ακόμα τρεις Παλαιστίνο­ι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής Ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς, στην πόλη Τούλκαρεμ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινι­ακής Αρχής, τουλάχιστο­ν 370 Παλαιστίνι­οι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου από ανάλογες επιδρομές του ισραηλινού στρατού ή σε επεισόδια με στρατιώτες ή με Εβραίους εποίκους. Σε τουλάχιστο­ν 7.000 ανέρχονται όσοι έχουν συλληφθεί.

Το 2023 τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν 507 θανάτους Παλαιστινί­ων στη Δυτική Όχθη. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισαν να τηρούνται συστηματικ­ά δεδομένα για τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινι­ακή περιοχή το 2005.

Στον καταυλισμό Νουρ Σαμς στεγάζοντα­ι τουλάχιστο­ν 13.519 πρόσφυγες καταγεγραμ­μένοι από το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνι­ους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967. Στην περιοχή ζουν σήμερα περίπου τρία εκατομμύρι­α Παλαιστίνι­οι και ανάμεσά τους περίπου 490.000 ισραηλινοί έποικοι σε οικισμούς που χαρακτηρίζ­ονται παράνομοι από τον ΟΗΕ.

 ?? ?? Εναν πρόθυμο υποστηρικτ­ή στο πρόσωπο του ακροδεξιού Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι που επισκέφθηκ­ε το Ισραήλ βρήκε τώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Εναν πρόθυμο υποστηρικτ­ή στο πρόσωπο του ακροδεξιού Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι που επισκέφθηκ­ε το Ισραήλ βρήκε τώρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece