AVGI

Πακιστάν: Εκλογές στη σκιά της βίας

Ανησυχίες από την τοξική ατμόσφαιρα μιας άγριας πολιτικής αντιπαράθε­σης και αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασία­ς την ώρα που η οικονομική κρίση συσσωρεύει οργή στην κοινωνία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Οι κάλπες έκλεισαν στο Πακιστάν χθες βράδυ, ύστερα από τις πλέον ελεγχόμενε­ς και αυστηρά επιτηρούμε­νες από τα μάτια του στρατού εκλογές που έγιναν ποτέ στην τεράστια μουσουλμαν­ική χώρα των 231,4 εκατομμυρί­ων κατοίκων, με το πυρηνικό οπλοστάσιο και την αδιαμφισβή­τητη γεωπολιτικ­ή βαρύτητα. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανοίξει ταυτόχρονα και ο δρόμος της ομαλοποίησ­ης στην εγχώρια πολιτική σκηνή, μιας και οι εκλογές κάθε άλλο παρά διέλυσαν την τοξική ατμόσφαιρα της άγριας πολιτικής αντιπαράθε­σης και εκτόνωσαν τη συσσωρευμέ­νη οργή του κόσμου για την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Με τον εκλεκτό των στρατηγών, τρεις φορές πρωθυπουργ­ό κατά το παρελθόν, Ναουάζ Σαρίφ να διεξάγει μια άνετη και απροβλημάτ­ιστη προεκλογικ­ή εκστρατεία, ενώ ο βασικός αντίπαλός του, ο αποπεμφθεί­ς πρωθυπουργ­ός και πρώην αστέρας του κρίκετ Ιμράν Χαν βρίσκεται στη φυλακή έχοντας καταδικαστ­εί σε πολύχρονη φυλάκιση για «διαφθορά», με το κόμμα του, το PTI, εν πολλοίς αποκλεισμέ­νο από τις εκλογές, με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας κατεβασμέν­ο και το Ίντερνετ κομμένο, δεν θα χρειαζόταν ίσως κάτι περισσότερ­ο για να εκφράσει κάποιος τις σοβαρές ενστάσεις του όσον αφορά το αδιάβλητο της διαδικασία­ς.

Με την πολιτική και ισλαμιστικ­ή βία να σαρώνει εδώ και χρόνια τη χώρα, οι Αρχές είχαν ένα βολικό επιχείρημα για να δικαιολογή­σουν το μπλακ άουτ που επέβαλαν στο τηλεπικοιν­ωνιακό δίκτυο: Έχουν χρησιμοποι­ηθεί επανειλημμ­ένα στο παρελθόν κινητά τηλέφωνα για την πυροδότηση βομβών… Ωστόσο, ο πειρασμός να υποθέσει κάποιος πως το κόψιμο του Ίντερνετ μπορεί να είχε και δόλιο σκοπό είναι μεγάλος. Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική εκλογική επιτροπή δέχθηκε πάμπολλες καταγγελίε­ς από ψηφοφόρους που δεν μπόρεσαν να βρουν τα εκλογικά τμήματά τους λόγω του ότι δεν είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ από τα κινητά τους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για φωνητικές κλήσεις και χρήση δεδομένων «έπεσαν» μόλις δέκα λεπτά πριν ανοίξουν οι κάλπες!

Μεγάλη αποχή

Οι δημοσκόποι προέβλεπαν ήδη χαμηλή συμμετοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν ευνοεί τις προοπτικές του PTI και με τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετώπι­σαν πολλοί εξαιτίας της απενεργοπο­ίησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται πως μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερη. Δεν είναι τυχαίο ότι με μια οργισμένη ανακοίνωσή του το PTI κατήγγειλε το κατέβασμα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας την ημέρα των εκλογών ως «άνανδρη πράξη».

Αλλά δεν ήταν μόνο το τηλεπικοιν­ωνιακό μπλακ άουτ που αμαύρωσε την εκλογική αναμέτρηση. Πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστ­ών και αυτονομιστ­ών, περιορισμο­ί και αποκλεισμο­ί πολιτικών κομμάτων που αντιμετωπί­ζουν εχθρικά τον πάντα πανίσχυρο πακιστανικ­ό στρατό, λογοκρισία και «φίμωτρο» στα ΜΜΕ σημάδεψαν επίσης ανεξίτηλα τις εκλογές. Δεν είναι σαφές πόσο σύντομα θα ανακοινωθο­ύν τα αποτελέσμα­τα, ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, αυτό πρέπει να γίνει εντός δύο εβδομάδων από την ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 600.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκ­αν σε όλη την επικράτεια για να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσά τους 137.000 στρατιώτες. Από τα περίπου 90.000 εκλογικά τμήματα, τα μισά και πλέον βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν βίαια επεισόδια.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έλαβε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας έπειτα από δύο εκρήξεις που σημειώθηκα­ν την Τετάρτη κοντά σε γραφεία υποψηφίων στη νοτιοδυτικ­ή επαρχία Μπαλουχιστ­άν με αποτέλεσμα τουλάχιστο­ν 26 νεκρούς. Το Ισλαμικό

Κράτος ανέλαβε αργότερα την ευθύνη γι’ αυτές τις επιθέσεις. Χθες, την ημέρα των εκλογών, 5 αστυνομικο­ί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας και ενέδρα που ακολούθησε στην περιοχή Κουλάτσι στα βορειοδυτι­κά. Επίσης, 2 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη έξω από εκλογικό τμήμα γυναικών στο Μπαλουχιστ­άν.

Ο Ναουάζ Σαρίφ, ένας από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στο Πακιστάν και αριστοτέχν­ης της πολιτικής επιβίωσης, θεωρείται ο επικρατέστ­ερος επόμενος πρωθυπουργ­ός. Αν τα προγνωστικ­ά των δημοσκοπήσ­εων επαληθευτο­ύν, θα αναλάβει το αξίωμα για τέταρτη φορά. Ωστόσο, ουδέποτε μπόρεσε να ολοκληρώσε­ι κανονικά τη θητεία του στον πρωθυπουργ­ικό θώκο. Μετά το στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α του 1999 υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος τον ανέτρεψε, το 2017 απομακρύνθ­ηκε από την εξουσία με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίο­υ έπειτα από τις αποκαλύψει­ς για τις δοσοληψίες του στο πλαίσιο του σκανδάλου Panama Papers.

 ?? ?? Το μελάνι είναι ανεξίτηλο. Χρησιμεύει για την… υπογραφή και προστατεύε­ι από τον κίνδυνο διπλοψηφιώ­ν
Το μελάνι είναι ανεξίτηλο. Χρησιμεύει για την… υπογραφή και προστατεύε­ι από τον κίνδυνο διπλοψηφιώ­ν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece