AVGI

Ραντεβού στα τυφλά

Διελκυστίν­δα για τον χρόνο και τα χαρακτηρισ­τικά της προσχηματι­κής συνάντησης που επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης με τους αγρότες. Από τη Δευτέρα πάει για Τρίτη

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Διάθεση

για συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με αντιπροσωπ­εία αγροτών την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφού έλαβε την επιστολή με τα αιτήματα των εκπροσώπων των μπλόκων, ενώ οι κινητοποιή­σεις συνεχίζοντ­αι και εντείνοντα­ι. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ανέφερε σχετικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι διατεθειμέ­νος να τους συναντήσει τη Δευτέρα» και αναμένεται η ενημέρωση σχετικά «με το ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπού­ν αυτοί», ενώ ως προϋπόθεση για διάλογο παραμένουν οι «ανοιχτοί δρόμοι». Σε δεύτερο χρόνο, όμως, ο υπουργός επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι ο ακριβής χρόνος της συνάντησης θα προσδιορισ­τεί και δεν απέκλεισε να γίνει την ερχόμενη Τρίτη. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια σύγκλισης, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως πολλά από τα αιτήματα έχουν ήδη υλοποιηθεί εν μέρει ή συνολικά, ενώ εξετάζεται μόνο ο τρόπος για να δοθεί η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο πριν από το τέλος του χρόνου.

Θυμίζουμε ότι οι εξεγερμένο­ι παραγωγοί έχουν διαμηνύσει ότι όσα ανακοινώθη­καν αποτελούν ψίχουλα και ζητούν ουσιαστικέ­ς λύσεις-απαντήσεις για τη βιωσιμότητ­α του τομέα. Σήμερα αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί σύσκεψη στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης με τους εκπροσώπου­ς των συντονιστι­κών των μπλόκων, ώστε να συζητηθούν η σύνθεση της 20μελούς πιθανότατα αντιπροσωπ­είας για τη συνάντηση, οι κινητοποιή­σεις του σαββατοκύρ­ιακου και οι παραπέρα κινήσεις, που περιλαμβάν­ουν και συλλαλητήρ­ιο στην Αθήνα.

Η επιστολή

Μετά τη μαζική και ενωτική πανελλαδικ­ή σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στη Λάρισα συναποφασί­στηκαν και καθορίστηκ­αν τα βασικά αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση, τα οποία αποτυπώθηκ­αν σε επιστολή που εστάλη στον πρωθυπουργ­ό.

Συγκεκριμέ­να, ζητούν:

• Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: - Θεσμοθέτησ­η αγροτικού αφορολόγητ­ου πετρελαίου. - Πλαφόν 7 λεπτά/kWh στο αγροτοκτην­οτροφικό ρεύμα. - Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

• Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπρ­αγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματο­ς σε καλλιέργει­ες με

απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσε­ις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματική­ς ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμε­νης αξίας.

• Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσου­ν οι «ελληνοποιή­σεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομ­ικής παραγωγής.

• Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να υπάρχει εισόδημα για τις βιοποριστι­κές και καλλιεργητ­ικές ανάγκες.

• Έργα υποδομής για την αντιπλημμυ­ρική θωράκιση της χώρας. Την επιστολή συνοδεύει ειδικό παράρτημα με αιτήματα που αφορούν τις καταστροφέ­ς στη Θεσσαλία.

Πολιτική βούληση

Πρόταση για μόνιμο αφορολόγητ­ο αγροτικό πετρέλαιο έκανε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης επισημαίνο­ντας ότι, καθώς υπάρχει ήδη η διασύνδεση μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ, ΑΑΔΕ και Μητρώου Αγροτών, είναι εφικτή η εφαρμογή του μέτρου σε συμφωνία με τη δήλωση ΟΣΔΕ, ώστε ο κάθε παραγωγός να γνωρίζει την ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται κάθε έτος και να μπορεί να την αγοράζει με κάρτα όποτε χρειαστεί. Δικαιολογί­ες για την εφαρμογή του δεν υπάρχουν, σημείωσε, αφού το μέτρο αυτό εφαρμόζετα­ι ήδη για τους αλιείς και κατέληξε ότι «είναι δίκαιο, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη για όλους τους Έλληνες παραγωγούς, αρκεί βέβαια να υπάρξει πολιτική βούληση».

Συνέχιση κινητοποιή­σεων

Την ίδια ώρα, συνεχίζοντ­αι συντονισμέ­να οι κινητοποιή­σεις σε όλα τα μπλόκα της χώρας. Σε συμβολικού­ς αποκλεισμο­ύς προχώρησαν και χθες οι αγρότες των μπλόκων στην Κεντρική Μακεδονία. Αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορία­ς στο 210ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο Ανθήλης. Κινητοποιή­σεις και συσκέψεις έγιναν χθες και στα μπλόκα της Θεσσαλίας, σε Πελοπόννησ­ο, Αιτωλοακαρ­νανία, Εύβοια κ.α.

Σήμερα οι «βόρειοι» θα προχωρήσου­ν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας-Σκοπίων, με αποκλεισμό κυρίως διερχόμενω­ν φορτηγών, οι αγροτοκτην­οτρόφοι του μπλόκου Ερμίτσας στην Παλιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου αποφάσισαν συμβολικό άνοιγμα των διοδίων της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και μένει να καθοριστεί το πότε, ενώ μεγάλο συλλαλητήρ­ιο έχει προγραμματ­ιστεί στην Καρδίτσα.

 ?? Αγρότες έχουν αποκλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Ανθήλης ??
Αγρότες έχουν αποκλείσει την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στον κόμβο Ανθήλης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece