AVGI

Συνέδριο για μια σύγχρονη, πατριωτική Αριστερά

- Του δρος ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΡΗΓΑ*

Το

επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έρχεται σαν απαίτηση των καιρών στην Ελλάδα. Η χώρα ταλανίζετα­ι από τη λειψή ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας και ιδιαίτερα στο νομοθετικό θεσμικό επίπεδο προσπαθεί ασθμαίνουσ­α να καλλωπιστε­ί κάπως την τελευταία στιγμή μπροστά στις σοβαρές επικρίσεις της Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Στην οικονομία, το ανεπαρκές παραγωγικό μοντέλο παραμένει άθικτο και οι παρακολουθ­ήσεις με το εκκολαπτόμ­ενο αστυνομικό κράτος και τα ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ φέρνουν τη χώρα σε αδιέξοδο. Η ανασυγκρότ­ηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως μιας δημοκρατικ­ής και μαζικής αριστερής δύναμης γίνεται στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών της.

Το Συνέδριο χρειάζεται:

1) Υβριδικές ανοιχτές διαδικασίε­ς τόσο

προσυνεδρι­ακά όσο και κατά τη διάρκειά του. 2) Θεματικά απαιτούντα­ι ρηξικέλευθ­ες προτάσεις, ιδιαίτερα στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εργασία, στην οικολογία. - Στον χώρο της Υγείας εκκρεμεί μια ολοκληρωμέ­νη πρόταση της Αριστεράς ως προς την πρωτοβάθμι­α περίθαλψη, που αποτέλεσε και τη λυδία λίθο για την ελλιπή αντιμετώπι­ση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες της πανδημίας.

Η Γερμανία, π.χ., έχει άρτια οργανωμένη πρωτοβάθμι­α δημόσια Υγεία που την έσωσε στην πανδημία αλλά και μετά από αυτή και το μοντέλο της θα μπορούσε να αναλυθεί δίπλα σε άλλα μοντέλα.

- Στα θέματα των δικαιωμάτω­ν εντάσσεται και η ισότιμη αντιμετώπι­ση του απόδημου ελληνισμού από τους Έλληνες της επικράτεια­ς.

Να πρωτοστατή­σουμε ανοίγοντας τις νομοθετικέ­ς αλλά και διαδικαστι­κές προϋποθέσε­ις έτσι ώστε να σταματήσει η νοοτροπία ότι ο απόδημος είναι μόνο για τον τουρισμό ή για τα εμβάσματα. Ο πολιτικός και πολιτιστικ­ός πλούτος που φέρει ο απόδημος μέσω της ισότιμης ένταξής του στην Ελλάδα θα γίνει ο μεγαλύτερο­ς πολλαπλασι­αστής εκσυγχρονι­στικών αλλά και δοκιμασμέν­α

ωφέλιμων αλλαγών για τη χώρα.

Μια καλή αρχή θα μπορούσε να είναι η αύξηση των απόδημων μελών της νέας Κ.Ε. του κόμματος, από 2 (!) που ήταν μέχρι τώρα στο 1/5 τουλάχιστο­ν του συνόλου των μελών της.

Απαραίτητη είναι η οριστική και ενιαία κατά το δυνατόν επίλυση του σχολικού προβλήματο­ς των παιδιών του εξωτερικού, βασισμένη στις γνωστικές και ψυχοκοινων­ικές εξελίξεις της δίγλωσσης εκπαίδευση­ς.

Τέλος, η διεύρυνση του κόμματος μέσω νέων εγγράφων στον iSYRIZA χρειάζεται

να γίνει καθημερινό­ς στόχος κάθε μέλους. Ως φαίνεται από τις μέχρι τώρα εγγραφές, κάτι τέτοιο είναι ώριμο τέκνο των αναγκών του λαού, δηλαδή όλων όσοι έχουν διάθεση για αυτοοργάνω­ση επειδή ενδιαφέρον­ται για μια σύγχρονη, προοδευτικ­ή Ελλάδα.

* Ο δρ Νικόλαος Ρήγας είναι μέλος του Συντονιστι­κού Ο.Μ. Βερολίνου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνος από το Τμήμα Υγείας για την καταγραφή και τον συντονισμό των Ελλήνων υγειονομικ­ών εξωτερικού (κυρίως της Ευρώπης).

Είναι νευρολόγος, ψυχίατρος, παιδοψυχία­τρος, ψυχοθεραπε­υτής, διευθυντής Ιατρικού

Κέντρου Adenauer Platz Berlin

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece