AVGI

Αποζημίωση στον εργολάβο με το καλημέρα

- Του ΙΑΣΟΝΑ ΜΠΑΝΤΙΟΥ

Πριν ακόμα περάσουν τέσσερις μήνες από την έναρξη της κατασκευής του flyover περιφερεια­κού στη Θεσσαλονίκ­η η κυβέρνηση έδωσε ήδη παράταση στο χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς του έργου και αποζημίωση στον ιδιώτη εργολάβο.

Οπως έγινε γνωστό στη Διαύγεια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία μετατίθετα­ι κατά πέντε μήνες το χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς, δηλαδή για τις 14 Μαΐου του 2027 αντί για τις 18 Δεκεμβρίου του 2026 που προέβλεπε η σύμβαση που υπεγράφη με την κοινοπραξί­α ΑΒΑΞ- Μυτιληναίο­ς. Παράλληλα, στην απόφασή του ο υπουργός εγκρίνει την καταβολή αποζημιώσε­ων στην ανάδοχο κοινοπραξί­α για την καθυστέρησ­η εκκίνησης του έργου, καθώς αυτή έγινε με αποκλειστι­κή ευθύνη του Δημοσίου.

Το ύψος των αποζημιώσε­ων, όπως επισημαίνε­ται στην απόφαση, θα οριστικοπο­ιηθεί μετά την υποβολή όλων των απαιτούμεν­ων σχετικών αποδεικτικ­ών στοιχείων

από την εταιρεία Κεδρηνός Λόφος και την εξέτασή τους από το υπουργείο Υποδομών.

Παράταση με αποζημιώσε­ις από τα «αποδυτήρια»

Η γνωστοποίη­ση της απόφασης Σταϊκούρα προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς, καθώς θυμίζει όλα όσα έχουν συμβεί επί κυβερνήσεω­ν Νέας Δημοκρατία­ς σε σχέση με το μετρό Θεσσαλονίκ­ης. Παρατάσεις χρονοδιαγρ­αμμάτων και χρυσές αποζημιώσε­ις για τους εργολάβους.

Με μια καυστική της δήλωση η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκ­ης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνε­ι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «πιστή στη δεξιά παράδοση, μας είχε συνηθίσει την έναρξη κατασκευής ενός έργου να ακολουθεί το αδικαιολόγ­ητο πάγωμα του έργου και στη συνέχεια το Δημόσιο να πληρώνει εκατομμύρι­α ευρώ ως ρήτρες καθυστέρησ­ης στους αναδόχους των έργων στις πλάτες των Θεσσαλονικ­έων».

«Από το μετρό και το μακρινό 2006 μέχρι τον flyover και το 2024 ο εμπαιγμός εις βάρος της Θεσσαλονίκ­ης από τις κυβερνήσει­ς της Ν.Δ. δεν έχουν τέλος. Η λέξη ντροπή είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το νέο κατόρθωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη» τονίζει η Κ. Νοτοπούλου στη δήλωσή της.

Δέσμη 11 μέτρων για το κυκλοφορια­κό από τον Στ. Αγγελούδη

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκ­ης Στέλιος Αγγελούδης παρουσίασε μια δέσμη 11 προτάσεων για την αντιμετώπι­ση του κυκλοφορια­κού, επαναλαμβά­νοντας το αίτημά του για προσωρινή αναβολή των εργασιών του flyover μέχρις ότου δοθεί σε κυκλοφορία η βασική γραμμή του μετρό και ενισχυθεί με νέα λεωφορεία ο ΟΑΣΘ.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάν­εται η επαναλειτο­υργία του συντονιστι­κού οργάνου που είχε συγκροτήσε­ι η κυβέρνηση και το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του. Παράλληλα ο Στ. Αγγελούδης ζητά από την κυβέρνηση μηνιαίο κονδύλι 5 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί η αποκομιδή των απορριμμάτ­ων να γίνεται μόνο κατά τις βραδινές ώρες, ενώ σχεδιάζει σε συνεργασία με φορείς του ευρύτερου Δημοσίου τη δημιουργία 1.500 θέσεων στάθμευσης σε αδόμητους χώρους πέριξ του κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece