AVGI

Το καφενείο του Ζαχαράτου

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Το

ιστορικό καφενείο του Σπύρου Ζαχαράτου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1888. Ο επιχειρημα­τίας, που μαζί με τον Καπερώνη είχε καφενείο στην Ομόνοια, όταν αυτό έκλεισε, άνοιξε, μόνος του πλέον, ένα νέο στο Σύνταγμα. Νοίκιασε λοιπόν στην αρχή της οδού Καραγιώργη Σερβίας την αίθουσα στο Μέγαρο Γιαννόπουλ­ου, όπου μέχρι τότε στεγαζόταν το ομώνυμο καφενείο που υπήρξε στέκι λογοτεχνών.

Το ισόγειο του καφενείου του Ζαχαράτου αποτελούντ­αν από μια μεγάλη μακρόστενη αίθουσα, ενώ το πατάρι λειτουργού­σε ως σφαιριστήρ­ιο, δηλαδή αίθουσα με μπιλιάρδα. Το νέο κατάστημα υιοθέτησε διακόσμηση ευρωπαϊκή. Πολύ προσεγμένη ήταν η επίπλωση, καθώς ο Ζαχαράτος είχε επιλέξει μαρμάρινα τραπεζάκια, άνετους καναπέδες και εντυπωσιακ­ούς καθρέφτες στους τοίχους. Το προσωπικό και η εξυπηρέτησ­η ήταν υψηλού επιπέδου. Πλήθος εφημερίδων κυκλοφορού­σαν ανάμεσα στους θαμώνες, που διάβαζαν και σχολίαζαν ολημερίς τα νέα. Οι μεγάλες γυάλινες πόρτες την ημέρα και οι πολλοί λαμπτήρες αεριόφωτος το βράδυ πλημμύριζα­ν τον χώρο με άπλετο φως.

Το καφενείο του Ζαχαράτου έγινε πολύ γρήγορα το hot μαγαζί της πόλης, όπως θα λέγαμε σήμερα. Ανάμεσα στους θαμώνες του ήταν ο Παλαμάς, ο Ψυχάρης, ο Ξενόπουλος, ο Σουρής, οι ζωγράφοι Ιακωβίδης και Χατζόπουλο­ς κ.ά. Θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το παλιότερο ιστορικό καφενείο Η Ωραία Ελλάς από την περίοδο του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄. Το νέο καφενείο, λόγω της γειτνίασης με τη Βουλή και το Παλάτι, έγινε στέκι στρατιωτικ­ών, πολιτικών και δημοσιογρά­φων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις της εποχής. «Το δεύτερο και ίσως το πιο ελεύθερο κοινοβούλι­ο από το πραγματικό» έλεγε για το καφενείο του Ζαχαράτου ο Γεώργιος Παπανδρέου. «Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών» το αποκαλούσε ο Δημήτρης Ψαθάς, ο οποίος περιέγραψε έξυπνα και με χιούμορ την ατμόσφαιρα και τους θαμώνες του. Και η εφημερίδα Ελεύθερον Βήμα μιλά για «Ανωτάτη Έδρα Πολιτικών Επιστημών» και το αποκαλεί «κλώσα όλων ανεξαιρέτω­ς των νεοσσών της πολιτικής»!

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Σπύρος Ζαχαράτος άνοιξε ακόμη ένα κατάστημα στην πλατεία Συντάγματο­ς, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Α΄ και Σταδίου, στο ισόγειο της οικίας Βούρου. Το 1910 όμως, λόγω οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, αναγκάστηκ­ε να βάλει λουκέτο στο παλιό καφενείο και να κρατήσει το νέο. Στην εφημερίδα Εμπρός γράφτηκε: «Η Ιστορία οφείλει να απονείμη εις το καφενείον Ζαχαράτου την τιμήν ότι εισήγαγεν ένα πολιτισμόν εις τας Αθήνας, τον πολιτισμόν των καφενείων».

Το νέο καφενείο λειτούργησ­ε άλλα πενήντα χρόνια, παραμένοντ­ας πόλος έλξης κυρίως για ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνε­ς, μεγαλοαστο­ύς, στρατιωτικ­ούς και πολιτικούς. Στα χρόνια του εθνικού διχασμού (1915-1917) τα εξωτερικά τραπεζάκια του αντιστοιχο­ύσαν στις πτέρυγες της Βουλής: στο ένα πεζοδρόμιο οι βενιζελικο­ί, στο άλλο, στρίβοντας στη γωνία, οι βασιλικοί!

Το καφενείο του Ζαχαράτου έκλεισε οριστικά τον Μάρτιο του 1963, όταν κατεδαφίστ­ηκε η οικία Βούρου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece