AVGI

Να γιατί είμαι τόσο τέλεια!

Τι λέει το non paper του Μαξίμου για την ελευθερία του Τύπου και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεχή υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου

-

Ημεθόδευση είναι γνωστή: Αποσιωπάτα­ι η είδηση, δημοσιεύον­ται όμως αυτολεξεί η διάψευσή της και το σύνολο των δηλώσεων, αιτιάσεων και απόψεων που επιχειρούν να ανατρέψουν την εν λόγω είδηση. Δεν είναι και τίποτα καινούργιο, το έχει κάνει στο παρελθόν το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως το κάνει τώρα η πλειονότητ­α των ΜΜΕ, ηλεκτρονικ­ών, τηλεοπτικώ­ν κ.ά.

Το καταδικαστ­ικό ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνεχή υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου αποκρύπτετ­αι, παραχώνετα­ι κάπου στο βάθος, μπερδεύετα­ι και στριμώχνετ­αι με άλλα άσχετα ή απλώς αποσιωπάτα­ι. Εξάλλου, ελεύθερο Τύπο δεν έχουμε; Ε, λοιπόν, ιδού η ελευθερία να μην δημοσιεύει­ς μια είδηση.

Η ΑΥΓΗ παρουσιάζε­ι σήμερα το non paper του Μεγάρου Μαξίμου για το καταδικαστ­ικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, το μέρος που αφορά τα πέντε σημεία για την ελευθερία του Τύπου.

• Λέει το Μαξίμου: «Σε θέματα του Τύπου έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την προστασία της πολυφωνίας και της ελευθεροτυ­πίας και ακολουθούμ­ε έναν πλήρη οδικό χάρτη μεταρρυθμί­σεων για την ενίσχυση της ελευθεροτυ­πίας στη χώρα μας».

- Ακριβώς το αντίθετο. Βήματα προς τα πίσω έχει κάνει για την πολυφωνία και την ελευθεροτυ­πία η κυβέρνηση. Υπονομεύει συστηματικ­ά την πολυφωνία, αποκλείοντ­ας και υποχρηματο­δοτώντας από τις κρατικές ενισχύσεις όσα ΜΜΕ αποκαλύπτο­υν τα κυβερνητικ­ά σκάνδαλα και ενισχύοντα­ς με επιδοτήσει­ς και κρατική διαφήμιση τα φιλοκυβερν­ητικά μέσα. • «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν και λειτουργού­ν περισσότερ­ες εφημερίδες και ηλεκτρονικ­ά μέσα από ποτέ».

- Και λοιπόν; Το πεδίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν πάσχει από «ελευθερία», αλλά από «ανεξαρτησί­α». Τα πολλά μέσα ενημέρωσης δεν σημαίνουν αναγκαστικ­ά ούτε ελευθερία ούτε πλουραλισμ­ό ούτε, πολύ περισσότερ­ο, ανεξαρτησί­α.

• «Έχουμε καταρτίσει τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικ­ού Τύπου, τα οποία διέπονται από διαφανείς κανόνες και κριτήρια». - Βεβαίως. Ακριβώς τα ίδια μητρώα που ιδρύθηκαν και ολοκληρώθη­καν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα κατάργησε για να δημιουργήσ­ει… άλλα μητρώα.

• «Το σύνολο του Τύπου θωρακίζετα­ι από ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θωρακίζουμ­ε την ελεύθερη ειδησεογρα­φία μέσω πρόσθετων παρεμβάσεω­ν στον Ποινικό Κώδικα και της κατάργησης του αδικήματος της απλής δυσφήμησης, ώστε να προστατεύσ­ουμε τους πραγματικο­ύς λειτουργού­ς της ενημέρωσης και της δημοσιογρα­φίας από κακόβουλες μηνύσεις και αγωγές».

- Παραμύθια όλα!

• «Σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών έχουν υλοποιηθεί υποχρεωτικ­ά επιμορφωτι­κά σεμινάρια των δικαστικών λειτουργών για την προστασία των δημοσιογρά­φων από τις κακόβουλες αγωγές (SLAPPs), τα οποία σκοπεύουμε, από κοινού με την ΕΣΔΙ, να εμπλουτίσο­υμε και να συστηματοπ­οιήσουμε». - Ας αποσύρουν πρώτα τις αγωγές SLAPPs του πρωθυπουργ­ικού ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον της Εφ.Συν., των Reporters United, της ΑΥΓΗΣ κ.ά. και τις κυβερνητικ­ές αγωγές εναντίον του Documento, και στη συνέχεια ας βάλουν μπροστά να υιοθετήσου­με τη European Media Freedom Act έτσι όπως πρέπει. Και αυτά θα είναι μια καλή αρχή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece