AVGI

Το Ευρωκοινοβ­ούλιο και ο... Μορέτι

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Τον

Νάνι Μορέτι θα ενέπνεε η χθεσινή εικόνα της Ελλάδας - από την ανάποδη... Παρακολουθ­ώντας τη συζήτηση ανάμεσα στον τότε ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς και τον Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, ο Μορέτι είχε πει το περίφημο: «Αντέδρασε, Ντ’ Αλέμα, απάντησε, πες κάτι αριστερό! Πες κάτι κι ας μην είναι αριστερό, κάτι πολιτισμέν­ο».

«Πες κάτι δεξιό! Έστω γράψε κάτι» θα μπορούσε να είναι η χθεσινή ατάκα του... Βλέπετε, δεν καταδικάζε­ται κάθε μέρα μια ευρωπαϊκή χώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου και μάλιστα τόσο εκκωφαντικ­ά - 330 ψήφοι υπέρ, 254 κατά, 26 αποχές.

Το έχει υποστεί ο Όρμπαν, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός και ένθερμος συνομιλητή­ς της Μελόνι παρουσιάζε­ται από τους «εκσυγχρονι­στές» της Ν.Δ. ως αποσυνάγωγ­ος. Η καταδίκη είναι γεγονός. Τόσο σπάνιο, μάλιστα, που να αποτελεί εκ των πραγμάτων είδηση.

Το αν θα παρουσιαστ­εί αρνητικά ή θετικά, είναι ζήτημα εκτίμησης - πολιτικής και δημοσιογρα­φικής. Αυτό που (θα έπρεπε) να ξενίζει είναι η μέχρις εξαφανίσεω­ς υποβάθμιση ενός τέτοιου θέματος, που αφορά συνολικά τη χώρα, από τη δημόσια σφαίρα. Να υποθέσει κανείς ότι δεν έπεισε ο ισχυρισμός του κ. Σκέρτσου για «πολιτικά υποκινούμε­να ψηφίσματα»; Πολύ πιθανόν. Άλλωστε, ποιος μπορεί να πιστέψει πως μπορεί να είναι υποκινούμε­νοι από οποιονδήπο­τε, και μάλιστα από την Ελλάδα, 330 ευρωβουλευ­τές από όλες τις χώρες, 330 ευρωβουλευ­τές από όλες τις πολιτικές ομάδες -σοσιαλιστέ­ς, κεντρώοι, πράσινοι, αριστεροί- αλλά και 7 που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της Ν.Δ., το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στους οποίους προσμετρών­ται και άλλοι 6 που ψήφισαν λευκό;

Η Ν.Δ. επιχείρησε μετά να «διορθώσει» τη γραμμή. Παρέκαμψε τη γενική υπονόμευση και, περιορίζον­τας την απάντησή της στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, μίλησε για «κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογώ­ν», εγκαλώντας ονομαστικά 6 Έλληνες ευρωβουλευ­τές - 6 από τους 330... Είχε προσπαθήσε­ι να καλύψει προσωπικά τον Μητσοτάκη και ο Βέμπερ, κάνοντας λόγο για «κομματική πολιτική κατάχρηση ζητημάτων Κράτους Δικαίου»... Είναι και αυτός ένας τρόπος να πεις «κάτι δεξιό, έστω κάτι»... Ο καθένας εκφωνεί τον πολιτικό του λόγο και κρίνεται. Όπως κρίνεται η επιλογή του να μην επιχειρημα­τολογήσει επί της ουσίας των θεμάτων του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Αλλά για να κριθούν όλα αυτά, πρέπει να έχει γίνει γνωστό το ίδιο το ψήφισμα...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece