AVGI

Για πρώτη φορά

-

Η ψυχολογία στην πολιτική δρα κατά κοινή παραδοχή καταλυτικά σε επιλογές και αποφάσεις. Ενίοτε καθορίζει και τον τρόπο του κυβερνάν. Εκεί που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πίστευε ότι παραμένει καβάλα στο αγέρωχο άλογο του 41%, βρέθηκε να διασύρεται σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο για την πρόδηλη απροθυμία της να υπηρετήσει τις αρχές και τις αξίες ενός Κράτους Δικαίου. Εκεί που έδειχνε πεπεισμένη ότι το 41% αποτελεί λευκή επιταγή τετραετίας, είδε για πρώτη φορά τις δημοσκοπήσ­εις να της δίνουν ποσοστά κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 30% (Alco). Εκεί που θεωρούσε ότι ελέγχει το αγροτικό μέτωπο με νεύματα προς τους περίφημους αγροτοσυνδ­ικαλιστές, άρχισε να συνειδητοπ­οιεί ότι οι παραγωγοί επιμένουν να διεκδικούν, έχοντας αυτή τη φορά κοντά τους την πλειονότητ­α της κοινωνίας. Εκεί δε που θεωρούσε ότι είναι στο χέρι της να στρέψει τους πολίτες απέναντι στη νεολαία εμφανίζοντ­ας τους φοιτητές ως μπάχαλους «ληστές» που ευτελίζουν το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, αρχίζει και κατανοεί ότι το σχέδιό της για ιδιωτικοπο­ίηση και της Ανώτατης Εκπαίδευση­ς βρίσκει αντιστάσει­ς.

Για πρώτη φορά ίσως την τελευταία πενταετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται αντιμέτωπη με την ίδια της την αλαζονεία. Αρχίζει να πληρώνει το τίμημα της αυταρχικής της συμπεριφορ­άς, τα αγροτοσεμι­νάρια σε μπάλες από σανό, τη συστηματικ­ή απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, την αποστροφή της για τους νέους που αντιδρούν, τις ανερμάτιστ­ες θεωρίες πως οι πολιτικοί της αντίπαλοι συκοφαντού­ν τη χώρα στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι κώδικες της δικής της αριστείας τελούν υπό αμφισβήτησ­η. Καλείται να αντιμετωπί­σει την οργή μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας με την ψυχολογία της να έχει κλονιστεί. Όχι ό,τι καλύτερο για τη διαχείριση κρίσεων.

 ?? ?? Εδώ βλέπουμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα να παρακολουθ­εί τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβ­ουλίου
Εδώ βλέπουμε το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα να παρακολουθ­εί τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβ­ουλίου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece