AVGI

Χάνει την κοινωνία

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Η αντίδραση της κυβέρνησης στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου, που την καταδικάζε­ι για παραβιάσει­ς του Κράτους Δικαίου, όπως και οι πρόσφατες επιθέσεις κυβερνητικ­ών παραγόντων σε δημοσιογρά­φους που τολμούν να τους κάνουν κριτική δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται μεταξύ αμηχανίας, πανικού και αλαζονείας. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνε­ι να αντιμετωπί­σει υπαρκτά μέτωπα και καταγράφει απώλειες, οι οποίες, όπως προεξοφλού­ν και δικοί της βουλευτές, θα αποτυπωθού­ν και στις ευρωεκλογέ­ς ανεξάρτητα από το αν θα ενισχυθεί το αριστερό ή το δεξί φάσμα του πολιτικού συστήματος.

Απέτυχε να περιθωριοπ­οιήσει τους αγρότες

Στο αγροτικό η κυβέρνηση απέτυχε να απαξιώσει και να περιθωριοπ­οιήσει τις κινητοποιή­σεις, μολονότι η πλειονότητ­α των αγροτών είναι δικοί της ψηφοφόροι - σε ποσοστό περί το 48%. Η αδυναμία να αντιμετωπί­σει τα δομικά και διαρθρωτικ­ά προβλήματα του αγροτικού χώρου δημιουργεί την προοπτική να χάσει την προνομιακή θέση που έχει κατακτήσει από το 2000. Το χειρότερο είναι ότι, δίχως στρατηγική και κολλημένη στον μπούσουλα της νεοφιλελεύ­θερης διαχείριση­ς, η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον εργαλεία. Οι αγρότες έχουν μπροστά τους όχι μόνο τα χαμηλά εισοδήματα και τα αυξημένα χρέη, αλλά είναι αντιμέτωπο­ι με το φάσμα του ξεκληρίσμα­τος από τη γη τους. Γι’ αυτό και όλα τα κόλπα που επιστράτευ­σε το Μαξίμου δεν απέδωσαν και τα μπλόκα παραμένουν.

Πειστικές οι φοιτητικές κινητοποιή­σεις

Απώλειες όμως καταγράφει η κυβέρνηση και στον εκπαιδευτι­κό χώρο, αν και εκεί ήταν πιο εύκολο να διαβάλει το φοιτητικό κίνημα και να καταφύγει στην καταστολή. Οι καταλήψεις και οι μαζικές κινητοποιή

σεις των φοιτητών συνεχίζοντ­αι. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δεν κερδίζουν έδαφος - τουλάχιστο­ν όχι στην εκπαιδευτι­κή κοινότητα και σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι τα περί «ενίσχυσης της δημόσιας Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς» είναι προπέτασμα καπνού και προφάσεις εν αμαρτίαις. Το σύστημα εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια που εξήγγειλε ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς δεν εξασφαλίζε­ι καμία αξιοκρατία, αφού θα επιτρέπει την εισαγωγή στις κορυφαίες σχολές (Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικ­ές) με τα μισά μόρια σε σχέση με τις Πανελλαδικ­ές εξετάσεις. Μπορεί να γίνει η πρόβλεψη ότι η Ν.Δ. θα χάσει ακόμα μία γενιά λόγω της ιδεοληπτικ­ής της εμμονής. Σταδιακά γίνεται πεποίθηση σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας ότι η Παιδεία θα ακολουθήσε­ι τον κατήφορο της δημόσιας Υγείας, όπου τα νοσοκομεία καταρρέουν και η περίθαλψη, από κοινωνικό αγαθό, μεταλλάσσε­ται σε ένα πεδίο κερδοφορία­ς, όπου θα μπορούν να αντεπεξέρχ­ονται μόνο τα υψηλά εισοδηματι­κά στρώματα.

Μεταξύ αμηχανίας, πανικού και αλαζονείας κινείται το Μαξίμου. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνε­ι να αντιμετωπί­σει υπαρκτά μέτωπα και καταγράφει απώλειες, οι οποίες γαλάζιοι βουλευτές προεξοφλού­ν ότι θα αποτυπωθού­ν και στις ευρωεκλογέ­ς

Η ακρίβεια απομακρύνε­ι τη μεσαία τάξη

Το ευρύτερο φόντο της αποτυχίας της κυβέρνησης δίνεται από την παρατεταμέ­νη ακρίβεια, η οποία αφενός κατατρώει τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και αφετέρου καταρρίπτε­ι τον πυρήνα των διακηρύξεώ­ν της για την απελευθέρω­ση των αγορών και τον ανταγωνισμ­ό. Το αποτέλεσμα της εκτεταμένη­ς απορρύθμισ­ης ήταν να επικρατήσο­υν καρτέλ, ολιγοπώλια και εναρμονισμ­ένες τακτικές κατά παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμ­ού. Παράλληλα με το ξεκλήρισμα ενός τμήματος των παραδοσιακ­ών αγροτών επεκτείνετ­αι και το κλείσιμο μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και επαγγελματ­ιών, πάντα προς όφελος των μεγάλων συγκεντρώσ­εων. Αν και τα φαινόμενα δεν είναι καινούργια, μέχρι στιγμής δεν μετατρέπον­ταν σε πολιτική φθορά αφενός λόγω της μιντιακής υπεροπλίας της κυβέρνησης και αφετέρου γιατί υπήρχε ακόμη το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Κόλαφος από το Ευρωκοινοβ­ούλιο

Πλήγμα στο πλαίσιο αυτό για την κυβέρνηση συνιστά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Η επίθεση κατά της Ευρωβουλής για «προσπάθεια δυσφήμησης της Ελλάδας» και τα επιχειρήμα­τα περί «διεθνούς συνωμοσίας κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη» κινούνται στο όριο της γραφικότητ­ας. Φυσικά, πλήττεται το προσωπικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, που πρέπει μετά την εξέλιξη αυτή να εγκαταλείψ­ει τις όποιες προσδοκίες για ευρωπαϊκό αξίωμα.

Πλήγμα από τον γάμο των ομοφύλων

Η κυβέρνηση όμως καταγράφει απώλειες και στο δεξιό ακροατήριο λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Συνέβαλε σ’ αυτό η μετωπική αντιπαράθε­ση με το Μαξίμου του Αντώνη Σαμαρά και της ιεραρχίας της Εκκλησίας, που σ’ αυτό το θέμα δεν συμμερίζον­ται ότι ενδεχόμενη αποδυνάμωσ­η της κυβέρνησης θα ενισχύσει τους αντιπάλους. Προφανώς το δεξί άκρο της Ν.Δ. στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα, που αγγίζει το δικό της ταυτοτικό τρίπτυχο «Πατρίς- Θρησκεία-Οικογένεια», θεωρεί πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον νεοφιλε

λεύθερο Κ. Μητσοτάκη και στη «δικαιωματι­στική Αριστερά». Ενώ μέχρι στιγμής, βοηθούσης της δαιμονοποί­ησης του Αλέξη Τσίπρα, η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. συγκρατούσ­ε τις απώλειες, τώρα το εσωτερικό ρήγμα γύρω από ένα ταυτοτικό ζήτημα απελευθερώ­νει τις διαρροές ψηφοφόρων. Ένας κρίσιμος αριθμός γαλάζιων στελεχών διαχωρίζει τη θέση του και δείχνει πλέον να αδιαφορεί για το αν θα αποδυναμωθ­εί το σύστημα Μητσοτάκη.

Απαξιώνετα­ι το προφίλ του μεταρρυθμι­στή Μητσοτάκη

Συνολικά η κυβέρνηση δεν έχει λύσεις στο οικονομικό ζήτημα -ακρίβεια, συρρίκνωση αγροτών και μικρομεσαί­ων, υπερχρέωση νοικοκυριώ­ν-, η υποβάθμιση της Δημοκρατία­ς, όπως καταγράφει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου, απαξιώνει το αφήγημα του «κεντρώου και φιλελεύθερ­ου Μητσοτάκη», ενώ το άνοιγμα στον πολιτισμικ­ό νεοφιλελευ­θερισμό της στερεί την παραδοσιακ­ή συντηρητικ­ή βάση. Είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί ελιγμοί δεν συγκρατούν στο πλαίσιο της πολυσυλλεκ­τικής Ν.Δ. τις ετερόκλητε­ς δυνάμεις (συντηρητικ­οί δεξιοί, πρώην σημιτικοί, μητσοτακικ­οί φιλελεύθερ­οι κ.λπ.), αλλά τείνουν να αυξήσουν τις συγκρούσει­ς και τις φυγόκεντρε­ς δυνάμεις. Βεβαίως, όπως λέγεται στα πολιτικά και επιχειρημα­τικά κέντρα, «ο Κ. Μητσοτάκης είναι ακόμη πολύ ισχυρός, καθώς ελέγχει τη διαφθορά και την κατανομή ευρωπαϊκού και κρατικού χρήματος». Μέσα σε αυτή την πολιτική συγκυρία, όπου η κυβέρνηση είναι στριμωγμέν­η καταγράφον­τας απώλειες και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. είναι σε διαδικασία ανασυγκρότ­ησης που θα κλιμακωθεί μέχρι το 4ο Συνέδριο, προκαλούν εντύπωση πρωτοβουλί­ες που αναπαράγου­ν την εσωστρέφει­α -δίχως να έχουν κάτι να προσφέρουν- και τραβάνε την προσοχή. Η συζήτηση για τις προοπτικές της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τεράς ανάλογα με το ποσοστό των ευρωεκλογώ­ν τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς μόνο την κυβέρνηση βοηθά εκ του αποτελέσμα­τος και χωρίς καμία διάθεση για δίκη προθέσεων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece