AVGI

Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους μεσάζοντες

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΓΚΟΥΤΖΑΝΗ

Το

αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματ­εύσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες αποκαλύπτε­ι την αποτυχία της νεοφιλελεύ­θερης πολιτικής στο αγροτικό, εάν όχι τη συνειδητή πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσε­ι περισσότερ­ο τον αγροτικό τομέα προς όφελος της συγκέντρωσ­ης των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων, των μεσαζόντων στη διακίνηση εγχώριων και εισαγόμενω­ν αγαθών και των σούπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει το πρόβλημα με όρους καθαρά επικοινωνι­ακούς προκειμένο­υ να περιορίσει το πολιτικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό καλεί σε έναν «ανοιχτό διάλογο με ανοιχτούς δρόμους», αφού όμως ξεκαθάρισε πως «ό,τι δώσαμε δώσαμε, δεν υπάρχει άλλο δημοσιονομ­ικό περιθώριο». Τότε, προς τι ο διάλογος; Η πρόβλεψη είναι ότι οι αγρότες θα μείνουν για μερικές ημέρες στον δρόμο, θα κορυφώσουν τις δράσεις τους ενδεχομένω­ς με μία εντυπωσιακ­ή κάθοδο φέρνοντας τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και θα αποσυρθούν με μερικές δεκάδες εκατομμύρι­α παραπάνω από τον κρατικό προϋπολογι­σμό που θα βρεθούν την τελευταία στιγμή. Η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργ­ό την ερχόμενη Τρίτη δείχνει προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκω­σης των κινητοποιή­σεων. Η κυβέρνηση παίζει τις καθυστερήσ­εις και ποντάρει στο ότι σε λίγο θα αρχίσει ο καλλιεργητ­ικός κύκλος.

Χαμηλότερη επιδότηση πετρελαίου από την εποχή των Μνημονίων

Η κυβέρνηση δεν απαντά στο μείζον ερώτημα πώς αντιλαμβάν­εται το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής και της επισιτιστι­κής επάρκειας της χώρας. Υπάρχει μία ευρεία γκάμα προβλημάτω­ν ανάλογα με την περιοχή και τις καλλιέργει­ες. Το σημαντικότ­ερο, που αποτελεί και τον κοινό παρονομαστ­ή των αγροτών, είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, που έχει αυξηθεί περαιτέρω στην πενταετία της διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. λόγω του αγροτικού πετρελαίου και της ενέργειας. Είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας ή της πρόθεσης της κυβέρνησης ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι γαλάζιοι βουλευτές, το ύψος της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο είναι χαμηλότερο από τις αντίστοιχε­ς επιδοτήσει­ς που έδινε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2012- 2014, παρότι δεν υπάρχουν οι περιορισμο­ί του Μνημονίου και η τιμή έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε. Παράλληλα, έχει αυξηθεί κατά πολύ η τιμή του ρεύματος. Ακολούθως έχει αυξηθεί το κόστος σε όλο τον κύκλο της καλλιέργει­ας, από τους σπόρους μέχρι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακ­α και τα εργαλεία που χρησιμοποι­ούν. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην κτηνοτροφί­α, όπου η εκτόξευση του κόστους έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφο­υς στο να εγκαταλείψ­ουν τα κοπάδια τους.

Το δεύτερο πρόβλημα σχετίζεται με τις τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, που είναι χαμηλές. Κάπως έτσι προκύπτει και η εγγενής αδυναμία της νεοφιλελεύ­θερης διαχείριση­ς: υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων, χωρίς όμως να ευνοείται ο τελικός καταναλωτή­ς, αφού τα αγαθά φτάνουν σε υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Εντέλει, όλο το κύκλωμα λειτουργεί υπέρ των μεσαζόντων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία αρχίζουν και αγοράζουν εκτάσεις, μετατρέπον­τας τους αγρότες σε εργάτες γης ή απλώς αντικαθιστ­ώντας τους με μετανάστες. Ο ανταγωνισμ­ός που προβάλλει ως πανάκεια η κυβέρνηση -και αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της στο πεδίο των διακηρύξεω­ν- δεν λειτουργεί σε κανένα στάδιο του κύκλου της παραγωγής και της εμπορίας. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν σταματήσει να χορηγούντα­ι άδειες παραγωγών στις λαϊκές αγορές της Αθήνας.

Χωρίς συντήρηση των έργων δεν υπάρχει άρδευση

Το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφω­ν, ιδίως στις χαμηλές εκμεταλλεύ­σεις, οριακά καλύπτει το κόστος παραγωγής. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η άρδευση. Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας αντλούν νερό με γεωτρήσεις μέχρι τα 300 μέτρα, κάτι που αυξάνει το κόστος ενέργειας. Άλλες περιοχές, όπως, π.χ., στη Βοιωτία η Κωπαΐδα, μένουν άνυδρες, παρότι υπάρχουν επιφανειακ­ά ύδατα, λόγω της καταστροφή­ς του αρδευτικού δικτύου, στο οποίο επί σειρά ετών δεν γίνονται έργα συντήρησης. Το αποτέλεσμα είναι σε κακές χρονιές, όπως η περσινή, λόγω της κλιματικής αλλαγής να προκαλούντ­αι σοβαρές ελλείψεις -πέρυσι για την ντομάτα, φέτος για το κρασί λόγω της καταστροφή­ς στα

αμπέλια-, που καλύπτοντα­ι από τις εισαγωγές προς δόξα των μεσαζόντων.

Ο φόβος του πολιτικού κόστους

Το μόνο που πραγματικά απασχολεί την κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο κόστος στην πορεία προς τις ευρωεκλογέ­ς. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι η πρώτη φορά που μία ευρεία κινητοποίη­ση έχει τη συμπαράστα­ση της κοινής γνώμης. Οι αγρότες είναι συντηρητικ­ό κοινό, που κάθε φορά κατευθύνετ­αι προς την κυβέρνηση που τους δίνει μεγαλύτερε­ς επιδοτήσει­ς -μνημειώδες είναι το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά»-, και τα τελευταία χρόνια έχει κατευθυνθε­ί στη Ν.Δ. Οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρεια­ς, πάντως, σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για τη γνωστή εθιμοτυπικ­ή κινητοποίη­ση των αγροτών της Βορείου Ελλάδος. Τα επιδόματα δεν αντιμετωπί­ζουν τα βαθύτερα προβλήματα και πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό η Ν.Δ. κινδυνεύει να χάσει τους αγρότες ή πάντως να δει τα ποσοστά της μειωμένα. Φυσικά, χρειάζεται μία συνολική πειστική αντιπρότασ­η για να προκαλέσει πολιτική μετακίνηση, την οποία δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ, που περιορίζετ­αι σε συνδικαλισ­τικές διεκδικήσε­ις που δεν θίγουν βαθύτερα την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να αντιμετωπί­σει τα δομικά και διαρθρωτικ­ά προβλήματα του αγροτικού χώρου. Οι λύσεις είναι επιφανειακ­ές, αποσπασματ­ικές και εμβαλωματι­κές. Από την πλευρά τους, οι αγρότες δεν έχουν ενιαίο μέτωπο, μεταξύ τους υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις. Οι χαμηλοί καλλιεργητ­ές αντιλαμβάν­ονται ότι επιταχύνετ­αι το ξεκλήρισμά τους. Ωστόσο οι φωνές στο εσωτερικό τους για μία μείζονα αντιπαράθε­ση προκειμένο­υ να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκύψει στο βαθύτερο ζήτημα του αγροτικού χώρου είναι μειοψηφικέ­ς. Κυριαρχούν οι μεγάλοι καλλιεργητ­ές με τα θηριώδη τρακτέρ τους.

Η νεοφιλελεύ­θερη κυβερνητικ­ή πολιτική βαθαίνει το αδιέξοδο, καθώς στοχεύει στη συρρίκνωση του παραδοσιακ­ού αγροτικού τομέα προς όφελος των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων, των μεσαζόντων και των σούπερ μάρκετ, που αγοράζουν ήδη εκτάσεις. Πρώτη φορά στη Ν.Δ. βλέπουν να αποστασιοπ­οιούνται οι αγρότες. Στο Μαξίμου επενδύουν στην έναρξη του καλλιεργητ­ικού κύκλου για την αποκλιμάκω­ση των κινητοποιή­σεων

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece