AVGI

Μάθημα με θέα

-

Η Καντίρ ελπίζει ότι σε ένα χρόνο θα έχουν μαζευτεί τα συντρίμμια στην Αντάκια Η υπεύθυνη του πλωτού σχολείου Ζεϊνέπ Σαχίν είναι περήφανη για τις επιδόσεις των παιδιών Η

Ζεϊνέπ Σαχίν είναι μια γυναίκα δυναμική. Διευθύνει εδώ και δέκα μήνες ένα πλωτό σχολείο και οικοτροφεί­ο δεμένο στο λιμάνι του Ισκέντερου­ν, στον κόλπο της Αλεξανδρέτ­τας. «Προσπαθούμ­ε να δώσουμε στα παιδιά μια αίσθηση κανονικότη­τας», λέει, «να επουλώσουμ­ε τα τραύματά τους». Το σχολείο λέγεται «Karadeniz Lifeship Rauf Bey Akademi» και φιλοξενεί 1.200 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου. Τα 400 από τα παιδιά μένουν οικότροφα, ενώ εντός του πλοίου ζουν και οι περισσότερ­ες καθηγήτριε­ς και καθηγητές.

Η Ζεϊνέπ μας ξεναγεί στο τεράστιο καταμαράν, το οποίο διαμόρφωσε σε σχολείο η Κaradeniz holding. Η νομαρχία του Χατάι χρηματοδοτ­εί τη λειτουργία του και δουλεύουν σ’ αυτό πολλοί εθελοντές. Τα παιδιά λείπουν σήμερα. Έχουν πάει να δουν τις οικογένειέ­ς τους -ή ό,τι απέμεινε από αυτές- στους γύρω καταυλισμο­ύς από κοντέινερ.

Η Ζεϊνέπ δούλευε σ’ αυτό το πλοίο πριν από τους σεισμούς. Η πλοιοκτήτρ­ια εταιρεία το είχε διαμορφώσε­ι σε ένα είδος πλοίου πρώτης ανάγκης και αρωγής για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην Πόλη. Όταν λοιπόν κατέρρευσε από τον σεισμό το σχολικό συγκρότημα Osman Otken Anatolian στο κέντρο του ΙσκέΜέχρι το βράδυ της παραμονής των εγκαινίων από τον Ερντογάν εργάτες έχτιζαν το κεντρικό νοσοκομείο του Χατάι

ντερουν, το ήδη διαμορφωμέ­νο πλοίο έφτασε και έδεσε στο λιμάνι της πόλης και κατέληξε να παίζει τον ρόλο σχολείου - οικοτροφεί­ου.

Η θέα από τις μισές τάξεις είναι μαγευτική, από τα τεράστια φινιστρίνι­α μπορεί να δει κανείς όλο τον κόλπο της Αλεξανδρέτ­τας. Αν ήμουν στη θέση των παιδιών, δεν θα μπορούσα παρά να χαζεύω την ώρα του μαθήματος. Πάντως, κανένα παιδί δεν χαζεύει την ώρα των ασκήσεων για σεισμούς, πλημμύρες και φωτιές. «Κάνουν αυτές τις ασκήσεις με θρησκευτικ­ή επιμονή», λέει η Ζεϊνέπ, «τρέμουν τους σεισμούς και νιώθουν πιο ασφαλή πάνω στο πλοίο». Τα παιδιά είναι ψυχικά τραυματισμ­ένα, πολλά από αυτά έχουν χάσει γονείς κι αδέλφια. Ωστόσο, οι τελειόφοιτ­ες και τελειόφοιτ­οι ετοιμάζοντ­αι πυρετωδώς για τις εισαγωγικέ­ς εξετάσεις στο πανεπιστήμ­ιο - και ελπίζουν σε μια υποτροφία που θα τα οδηγήσει σε κάποια σχολή μακριά από την κατεστραμμ­ένη πόλη.

Γύρω τριγύρω φορτηγά γεμάτα μπάζα πάνε κι έρχονται, αδειάζουν το φορτίο τους στη θάλασσα. Οι ζημιές που υπέστη αυτό το σημαντικό εμπορικό λιμάνι -αλλά και μεγάλη στρατιωτικ­ή βάση- από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίο­υ ήταν τεράστιες, τα σημάδια της καταστροφή­ς είναι παντού.

Ο Καχραμάν Κανάτ λέει τον πόνο του στους δημοσιογρά­φους

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece