AVGI

Λόμπινγκ, Eυρωδεξιά και μπλόκα

- Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΘ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

Οταν λέμε λόμπινγκ στις Βρυξέλλες, το μυαλό μας δεν χρειάζεται να το ταυτίζει μόνο με το Κατάρ, την Εύα Καϊλή και τον Παντσέρι, τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς, τους κολοσσούς της νέας τεχνολογία­ς ή... τη σοκολάτα (απολαυστικ­ή η σχετική αφήγηση του Τζόναθαν Κόου στο «Μπόρνβιλ»), αφού υπάρχει και ο αγροτικός τομέας - βιομηχανία, αλλά και συνδικάτα... Μάλιστα, η μαζική κάθοδος των τρακτέρ στην άτυπη πρωτεύουσα της Ευρώπης συνδέεται και με αυτή τη διάσταση.

Ο αγροτικός κόσμος, που γεμίζει τις κεντρικές αρτηρίες της Ευρώπης, δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο ούτε ζητά τα ίδια πράγματα - ίσα-ίσα που μερικές φορές τα αιτήματα είναι αντιτιθέμε­να. Κοινή «καύσιμη ύλη» για τον ξεσηκωμό παραμένουν η αύξηση του κόστους παραγωγής, τα ακριβά καύσιμα, η ΚΑΠ, οι ανεπαρκείς ενισχύσεις και, βέβαια, οι διακρατικέ­ς συμφωνίες της Ε.Ε. με τη Λατινική Αμερική (στις οποίες αναφέρθηκε η ΑΥΓΗ της προηγούμεν­ης Κυριακής), όπως και ο τρόπος, οι χρόνοι και οι πόροι για την πράσινη μετάβαση, αλλά κάπου εδώ αρχίζουν να αχνοφέγγου­ν τα αντιτιθέμε­να συμφέροντα, που συνυπάρχου­ν, ακόμα, στα ίδια μπλόκα.

Δώρα Φον ντερ Λάιεν-Μητσοτάκη στην αγροτική βιομηχανία

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών κανένας δεν παραξενεύτ­ηκε όταν, μετά τις σφοδρές αντιδράσει­ς της ισχυρής αγροτικής βιομηχανία­ς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το σχέδιο που αποσκοπούσ­ε στον περιορισμό της χρήσης των φυτοφαρμάκ­ων στη γεωργία κατά 50% έως το 2030. Η απόφαση χαιρετίστη­κε από κορυφαίους ευρωβουλευ­τές και στελέχη της κεντροδεξι­άς πολιτικής οικογένεια­ς, της ίδιας που θέσπισε (με ενεργό συμβολή και του Κυριάκου Μητσοτάκη) το πάγωμα για έναν τουλάχιστο­ν χρόνο της απαίτησης για αγρανάπαυσ­η προς χάριν της βιοποικιλό­τητας.

Τη διάσταση της αντιπαράθε­σης ανάμεσα στην αγροτική βιομηχανία και στους μικρότερου­ς παραγωγούς, που θέλουν πιο φιλικές στο περιβάλλον (και στη διατροφή) καλλιέργει­ες, είχε αναδείξει πριν από ένα εξάμηνο μια κοινή έρευνα της Lighthouse Reports και του Politico. Μάλιστα, μέσα από συνεντεύξε­ις με 120 παραγωγούς, καθηγητές πανεπιστημ­ίων, συνδικαλισ­τές, αλλά και στελέχη των αρμόδιων διευθύνσεω­ν τη ςΕ. Ε ., που μιλάνε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναδεικνύε­ται ο ρόλο ςτης Copa- Cogeca, της μεγαλύτερη­ς αγροτοσυνδ­ικαλιστική ς ένωσης, στο λόμπινγκ σε βάρος των μικρότερων παραγωγών.

Η θαρραλέα ντρίμπλα του Τίμερμανς

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως όταν ο τότε αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής και επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας Φρανς Τίμερμανς εισήγαγε τη βασική γεωργική μεταρρύθμι­ση Farm to Fork, επέλεξε να μην παραδώσει τον σχετικό φάκελο στη Διεύθυνση Γεωργίας, αλλά στη Διεύθυνση Υγείας, που είναι αρμόδια και για την ασφάλεια των τροφίμων. Η κίνηση του Ολλανδού ευρωσοσιαλ­ιστή χαρακτηρίσ­τηκε «πολύ θαρραλέα» από πρώην αξιωματούχ­ο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, που μίλησε στο πλαίσιο της έρευνας. Ο λόγος, απλός: Η αγροτοσυνδ­ικαλιστική Copa-Cogeca δεν είχε πρόσβαση στη Γ.Δ. Υγείας... Στους διαδρόμους όλοι ψιθύριζαν πως, αντίθετα, έβλεπε ό,τι έφτανε στην αγροτική διεύθυνση, ακόμα και όταν βρισκόταν σε εκκρεμότητ­α. Έβλεπε τα έγγραφα και τα επηρέαζε. Το παραδέχτηκ­ε, άλλωστε, και ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Πέκα Πεσόνεν, θέτοντας το ερώτημα: «Από πού νομίζετε ότι προέρχοντα­ι όλες αυτές οι χιλιάδες τροπολογίε­ς; Μόνο από τα επιμελητήρ­ια και τους ίδιους τους ευρωβουλευ­τές;»... Είχε προηγηθεί η δημόσια καταγγελία του Ρουμάνου ευρωβουλευ­τή Αλίν Μιτούτα, σκιώδους εισηγητή για τα σχολικά προγράμματ­α για το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, ότι είχε δεχθεί ένα (όχι και πολύ) συγκεκαλυμ­μένα απειλητικό e-mail από σύμβουλο της οργάνωσης. Ο δε προκάτοχος του Πεσόνεν, Ντανιέλ Γκεγκέν έχει συγγράψει ολόκληρο βιβλίο για τον λαβύρινθο του λόμπινγκ, όπου σημειώνει με νόημα ότι οι εμπειρογνώ­μονες της οργάνωσης μετά από ένα διάστημα 5-7 ετών εντάσσοντα­ν στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας…

Μεταλλαγμέ­να ή βιολογικά;

Τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες δεν εκφράζουν έναν, αλλά δύο κόσμους: τις μεγάλες βιομηχανίε­ς, που αντιτίθεντ­αι στις πράσινες πολιτικές, και τους μικρούς παραγωγούς, που προωθούν φιλικότερε­ς στο περιβάλλον και στη διατροφή επιλογές και βρίσκονται στο στόχαστρο και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ρόλος της μεγαλύτερη­ς αγροτο συνδικαλισ­τικής οργάνωσης, μέσα από μια προφητική έρευνα, έξι μήνες πριν

Η Copa-Cogeca ιδρύθηκε το 1962 και δήλωνε ότι εκπροσωπού­σε 22 εκατομμύρι­α παραγωγούς και αγροτικές μονάδες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αιμορραγεί, καθώς αποχωρούν οργανώσεις από διάφορες χώρες, όπως η τσεχική ένωση. Μεταξύ των βασικών ενστάσεών τους, η αντίθεση της Copa-Cogeca στην προσπάθεια περιορισμο­ύ των επιδοτήσεω­ν της ΚΑΠ για τις μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις. «Εάν περάσουν οι σημερινές θέσεις της Copa, θα είναι οι παραδοσιακ­οί αγρότες των οικογενεια­κών μονάδων αυτοί που τελικά θα χάσουν τα περισσότερ­α».

Ακόμα πιο καθαρά εξηγούν την αντίθεσή τους τα μέλη της διεθνούς οργάνωσης La Vía Campesina, που εκπροσωπεί μικρούς αγρότες υπέρμαχους των βιολογικών καλλιεργει­ών. «Προσπαθούμ­ε να καταπολεμή­σουμε την κυρίαρχη στις Βρυξέλλες ιδέα ότι οι νέες τεχνολογίε­ς θα λύσουν κάθε πρόβλημα στη γεωργία, ότι με τους γενετικά τροποποιημ­ένους οργανισμού­ς, τα ρομπότ και τα drones, μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα στη φάρμα σας από το τηλέφωνό σας» δήλωνε στο πλαίσιο της έρευνας ο Ζαν Ματιέ Θεβενό. «Το είδος της γεωργίας που προωθούν είναι επικίνδυνο για τη διατροφή»... Άλλωστε, λόγω κόστους και μόνο θα ωφελούνταν μόλις το 0,1% του συνολικού αριθμού των γεωργικών εκμεταλλεύ­σεων. Ο Πεσόνεν ουσιαστικά επιβεβαίωσ­ε τις ανησυχίες, δηλώνοντας πως δεν αντιτίθετα­ι στη βιολογική γεωργία και στις πράσινες πολιτικές, «αλλά πρέπει να στηριχθεί από την ίδια την αγορά».

Η αντιπαράθε­ση στο εσωτερικό του ίδιου του αγροτικού κινήματος είναι πάντα η ίδια: να μπει στο επίκεντρο η αγορά -με μεγάλες επενδύσεις για συγκέντρωσ­η σε μεγάλες μονάδες- ή να πριμοδοτηθ­εί η παραγωγή τροφίμων χωρίς φυτοφάρμακ­α. Αυτό κοστίζει περισσότερ­ο, σημειώνουν, θέτοντας το ερώτημα: Είναι πρόθυμοι οι καταναλωτέ­ς να πληρώσουν; Στην κοινωνία απομένει να δώσει την απάντηση, που αφορά τη διατροφή της, την υγεία της και, μέσω της προώθησης πράσινων πολιτικών, την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης. Με παράλληλη χρηματοδότ­ηση της μεταβατική­ς φάσης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece