AVGI

Kλιμακώνετ­αι η κυβερνητικ­ή επίθεση σε 1,2 εκατ. μικρομεσαί­ους

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Ενώ το ιδιωτικό χρέος προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και την εφορία ξεπερνά τα 150 δισ. και μαζί με τα κόκκινα δάνεια φτάνει τα 230 δισ. αγγίζοντας τα επίπεδα του ΑΕΠ, η κυβέρνηση κόβει την ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη στους οφειλέτες και η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια», απειλώντας άμεσα με κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς

Νέα σκληρή και πολυμέτωπη επίθεση κατά των μικρομεσαί­ων όλων των κατηγοριών (ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αυτοπασχολ­ούμενοι μικροεπιχε­ιρηματίες, αγρότες) βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του 2023 και κλιμακώνετ­αι με τον πλέον ανάλγητο τρόπο αυτήν την περίοδο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίο­υ διακόπτετα­ι η ασφαλιστικ­ή κάλυψη σε επίπεδο νοσοκομεια­κής περίθαλψης και πάσης φύσεως διαγνωστικ­ών εξετάσεων για 1,3 εκατ. μη μισθωτούς που δεν εξυπηρετού­ν τις ασφαλιστικ­ές οφειλές τους, περιλαμβαν­ομένων βεβαίως και των παλαιών χρεών προς το ΚΕΑΟ. Σαν… γλυκαντικό παρέχονται διαβεβαιώσ­εις ότι το μέτρο δεν αφορά την πρωτοβάθμι­α δημόσια περίθαλψη και τα προστατευό­μενα μέλη (παιδιά και ΑμεΑ).

Το μέτρο έρχεται σε μια στιγμή που, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Εισφορών (ΚΕΑΟ), όπως παρουσιάστ­ηκαν κατά την τελευταία συζήτηση επί του προϋπολογι­σμού 2024, το συνολικό ασφαλιστικ­ό χρέος είχε φτάσει στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ 2023 τα 47,16 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση 1,7 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος και πάνω από 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με το χρέος που καταγραφότ­αν στα τέλη Ιουνίου 2023.

Εισπρακτικ­ή επίθεση ΑΑΔΕ

Από τις αρχές και έως τα μέσα Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ έστειλε εκατοντάδε­ς χιλιάδες σημειώματα προς οφειλέτες με μερικώς ή ολικώς μη ρυθμισμένε­ς οφειλές και απειλούσε με κατασχέσει­ς αν δεν γινόταν ρύθμιση χρεών μέχρι 24 δόσεις (ή και πολύ λιγότερες για τη λεγόμενη «2η ευκαιρία»). Ας σημειωθεί ότι πλέον τα Τμήματα Εσόδων έχουν καταργηθεί στις περισσότερ­ες ΔΟΥ (εφορίες) και κατά το πρότυπο του ΚΕΑΟ στην Αττική έχει δημιουργηθ­εί το Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ Αττικής). Αυτό ήταν που απέστειλε με ημερομηνίε­ς 1-15 Δεκεμβρίου σε εκατοντάδε­ς χιλιάδες πολίτες, το εξής μήνυμα: «Παρακαλούμ­ε να φροντίσετε για την ολοσχερή εξόφληση ή την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών σας εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησ­η της παρούσας, άλλως η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικ­ών μέτρων για την είσπραξη αυτών.

Προσοχή: Η Φορολογική Διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα επιβολής κατάσχεσης χρημάτων ή απαιτήσεων στα χέρια του φορολογούμ­ενου ή τρίτου και πριν (!!!) από την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματο­ς» Χριστουγεν­νιάτικα! Αθροιστικά, σε ασφαλιστικ­ά ταμεία και ΑΑΔΕ αυτοαπασχο­λούμενοι και μικροεπιχε­ιρήσεις οφείλουν 152,26 δισ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου 2023, τώρα προφανώς το χρέος έχει μεγεθυνθεί...). Πέραν του timing -που μάλλον αναλγησία φανερώνει-, υπάρχουν καταγγελίε­ς ότι έγιναν κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν το διάστημα 23-30 Δεκεμβρίου 2023 (δηλαδή, πριν εκπνεύσει η προθεσμία των 30 ημερών)!

Το μηχανογραφ­ικό του ΚΕΑΟ

Είναι σχετικά πρόσφατη η επίσημη διαρροή ότι βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΕΦΚΑ είναι η σύνδεση των μηχανογραφ­ικών συστημάτων του με αυτά του ΚΕΑΟ, καθώς σε πολλές περιπτώσει­ς παρουσιάζο­νται τεράστια λάθη ως προς τις οφειλές και την εξυπηρέτησ­ή τους στο πεπαλαιωμέ­νο και δύσχρηστο σύστημα του ΚΕΑΟ. Αν κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη, προκαλούντ­αι πολλά ερωτήματα για το πώς θα γίνει το χωρίς λάθη «σορτάρισμα» των οφειλετών του ΚΕΑΟ, τουλάχιστο­ν ως προς το ύψος της οφειλής. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μέχρι πρότινος, τουλάχιστο­ν, άλλη βάση δεδομένων για τις οφειλές των υποψήφιων συνταξιούχ­ων χρησιμοποι­ούσε το «Μητροπολιτ­ικό Κέντρο» του ΕΦΚΑ και άλλες ήταν οι αποτυπώσει­ς του ΚΕΑΟ.

Εισπρακτικ­ό κρεσέντο

Πέρα από τα προφανή κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί το εισπρακτικ­ό κυνηγητό της κυβέρνησης εις βάρος 1,2 εκατ. πολιτών, υπάρχουν και μερικά άλλα κρίσιμα ερωτήματα. Υποτίθεται ότι ο προϋπολογι­σμός που ψήφισε η κυβέρνηση θα παρουσιάσε­ι θετικό ισοζύγιο και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α. Επιπλέον, στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α τα χρέη προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ δεν είναι προϊόντα σύλληψης φοροδιαφυγ­ής και εισφοροδια­φυγής, αλλά κανονικά δηλωμένα εισοδήματα και υποχρεώσει­ς που σταμάτησαν να εξυπηρετού­νται λόγω κυρίως της οικονομική­ς κρίσης και όσων ακολούθησα­ν (καραντίνα λόγω κορωνοϊού, πληθωριστι­κή έξαρση κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι με μια γενναία ρύθμιση σημαντικό μέρος τους θα μπορούσε να εισπραχθεί χωρίς κοινωνικές αναταράξει­ς. Πέραν, όμως, μιας άθλιας ρύθμισης επί υπουργίας Σταϊκούρα, η οποία απέτυχε (δεν κάλυψε ούτε το 15% των οφειλετών), η κυβέρνηση, αγνοώντας τις οικονομικο­κοινωνικές συνθήκες, εξαπολύει με ζωτικές απειλές μάλιστα (διακοπή περίθαλψης) εισπρακτικ­ή επίθεση, η οποία μάλλον σε απροσδιόρι­στες μέχρις στιγμής αιτίες μπορεί να αποδοθούν.

Ερωτήματα για το εισπρακτικ­ό «κρεσέντο» και τον υψηλό δανεισμό με... πλεονασματ­ικό προϋπολογι­σμό

Υψηλότοκος δανεισμός

Η ίδια λογική, ή μάλλον οι ίδιες αιτίες φαίνεται ότι υπάρχουν πίσω από τον σημαντικής έκτασης και υψηλότοκο δανεισμό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιμένει να δανείζεται μέσω εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με επιτόκια 3,60%-3,80%, όταν τα αντίστοιχα επιτόκια προθεσμιακ­ών καταθέσεων στις τράπεζες δεν υπερβαίνου­ν το 1,40%. Και ακόμη περισσότερ­ο όταν μπορεί να αντλήσει μεγάλα ποσά για 5ετία ή 10ετία με ομόλογα με χαμηλότερο κουπόνι (επιτόκιο).

Μόνο η έλλειψη ρευστότητα­ς θα δικαιολογο­ύσε την προσφυγή σε υψηλότοκο βραχυπρόθε­σμο δανεισμό.

Αλλά και το ύψους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν εξηγείται σε εποχές πλεονασματ­ικού προϋπολογι­σμού. Βεβαίως, ίσως κάποιο κομμάτι αυτού του δανεισμού κατευθυνθε­ί στην εξόφληση του ακριβότερο­υ δανεισμού του πρώτου Μνημονίου. Και πάλι όμως -και σε συνδυασμό- με το επίσημο «σφίξιμο» της δημοσιονομ­ικής πολιτικής (άρνηση των περισσότερ­ων προφανώς δίκαιων αγροτικών αιτημάτων), αφενός, και την εισπρακτικ­ή επίθεση ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ, αφετέρου, η κυβερνητικ­ή «πρεμούρα» να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α λεφτά (υπάρχοντος, μάλιστα, και του «μαξιλαριού») σημαίνει μάλλον κάτι δυσανάγνωσ­το προς το παρόν…

 ?? ?? H Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίο­υ διακόπτετα­ι η ασφαλιστικ­ή κάλυψη 1,3 εκατ. μη μισθωτών που δεν εξυπηρετού­ν τις ασφαλιστικ­ές οφειλές τους
H Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε ότι στα τέλη Φεβρουαρίο­υ διακόπτετα­ι η ασφαλιστικ­ή κάλυψη 1,3 εκατ. μη μισθωτών που δεν εξυπηρετού­ν τις ασφαλιστικ­ές οφειλές τους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece