AVGI

Ωράρια-λάστιχο και απλήρωτες υπερωρίες

Παραβατικό­τητα για 1 στις 2 επιχειρήσε­ις διαπιστώνο­υν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Οι υπερωρίες δηλώνονται στο τέλος κάθε μήνα, εξουδετερώ­νοντας σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ο ΣΕΒ ζητά ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, όταν τουλάχιστο­ν επισήμως 500.000 (1 στους 4) εργάζονται με μερική απασχόληση

Νερό

στο κρασί της φαίνεται ότι είναι έτοιμη να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, παρά το γεγονός ότι ακόμα βρισκόμαστ­ε στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου και από τον επόμενο μήνα αναμένεται η επέκτασή του στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο, που θα αφορά συνολικά 100.000 επιχειρήσε­ις και 600.000 εργαζόμενο­υς.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την εικόνα της αγοράς εργασίας, αλλά και από όσα υποστήριξε επισήμως ο ΣΕΒ σε πρόσφατη ημερίδα, παρουσία της υπουργού Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου, επισημαίνο­ντας ότι η εφαρμογή του μέτρου δεν σημαίνει αυτομάτως αποτελεσμα­τικότητα για τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν, όπως η τήρηση από την πλευρά των επιχειρήσε­ων των ωραρίων ή της καταβολής των υπερωριών. Ενώ μπορεί, όπως σημειώνει, να συσσωρεύσε­ι «γραφειοκρα­τικές υποχρεώσει­ς» και εμπόδια στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσε­ων, οδηγώντας ακόμα και στο αντίθετο από το επιδιωκόμε­νο αποτέλεσμα.

Παραβατικό­τητα στο 50%

Και βέβαια η συγκεκριμέ­νη τοποθέτηση δεν σημαίνει κάποια «φιλεργατικ­ή» προσέγγιση των βιομηχάνων, αντίθετα εκλαμβάνετ­αι ως διατήρηση συνολικά των «εργοδοτικώ­ν κεκτημένων», όπως η ευελιξία στα ωράρια εργασίας και οι απλήρωτες υπερωρίες που αφορούν σχεδόν το 80% των παραβάσεων στους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ). Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε σύνολο 580 επιχειρήσε­ων που ελέγχθηκαν πρόσφατα στο 50% διαπιστώθη­καν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Από τους 5.152 εργαζόμενο­υς που ελέγχθηκαν οι 767 βρέθηκαν θιγόμενοι: 29 ως αδήλωτοι και 576 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας, ενώ οι λοιπές παραβάσεις που διαπιστώθη­καν ήταν μόλις 162. Η δημοσιοποί­ηση της επέκτασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και εμπόριο (έχουν προηγηθεί τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εταιρείες σεκιούριτι, ενώ από το καλοκαίρι θα επεκταθεί πιλοτικά σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και στην εστίαση, καθώς «δεν είναι πρόθεσή μας να λειτουργήσ­ουμε με τον «βούρδουλα», τιμωρητικά, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας) συνοδεύτηκ­ε από μια σημαντική ανατροπή, που ευνοεί τη διατήρηση των παραβατικώ­ν πρακτικών και κυρίως της ελαστικότη­τας της εργασίας που επιδιώκουν οι εργοδότες, επικαλούμε­νοι συνήθως έκτακτες ανάγκες στη λειτουργία και στην παραγωγή.

Ωράριο και υπερωρίες με διευθυντικ­ό δικαίωμα

Και αυτό καθώς η Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας προβλέπει την κατάργηση του προαναγγελ­τικού συστήματος καταχώριση­ς των αλλαγών στο ωράριο, αλλά και συνολικά του χρόνου εργασίας, συμπεριλαμ­βανομένων των υπερωριών. Η λεγόμενη «απολογιστι­κή καταχώριση» στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα Εργάνη ΙΙ σημαίνει ότι εργοδότες και επιχειρήσε­ις μπορούν πλέον εκ των υστέρων, δηλαδή στο τέλος κάθε μήνα, να δηλώνουν τις μεταβολές στις οποίες έχουν προχωρήσει στο ωράριο εργασίας το προηγούμεν­ο διάστημα. Με άλλα λόγια, η ψηφιακή κάρτα εργασίας μπορεί να αποδειχθεί «γράμμα κενού περιεχομέν­ου», καθώς με την απολογιστι­κή καταχώριση των αλλαγών διατηρείτα­ι ανέπαφο το διευθυντικ­ό δικαίωμα στην εφαρμογή του χρόνου εργασίας, συμπεριλαμ­βανομένων και των υπερωριών των εργαζομένω­ν, καθώς οι όποιες αλλαγές με τον τρόπο αυτό «νομιμοποιο­ύνται» και δηλώνονται στο τέλος κάθε μήνα.

ΣΕΒ: Αγκυλώσεις

Ακόμα και με αυτή τη σημαντική αλλαγή, που λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό «προστατευτ­ικά» για τους εργοδότες, ο ΣΕΒ ζητά ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλά για αγκυλώσεις που αποτρέπουν τις ακόμα καλύτερες αμοιβές για περισσότερ­η εργασία! «Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογία­ς δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο, αλλά πρέπει να συμπληρώνε­ται από ρεαλισμό και λειτουργικ­ότητα προκειμένο­υ να είναι αποτελεσμα­τική... Ο στόχος μας σήμερα πρέπει να είναι η αντιμετώπι­ση του παράδοξου: Οι εργαζόμενο­ι θέλουν να δουλέψουν παραπάνω, οι επιχειρήσε­ις να θέλουν να δώσουν καλύτερες αμοιβές, αλλά ρυθμιστικέ­ς αγκυλώσεις να αποτρέπουν και τις δυο πλευρές».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece