AVGI

«Eξοικονομώ» για λίγους

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΑΡΛΗ

Ακόμα και για ατομικό εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω η επιδότηση δεν φτάνει το 100%, αλλά το 75%, και το 65% για οικογενεια­κά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

ένα

νοικοκυριό να ανταποκριθ­εί στο αυξημένο κόστος των υλικών,

εισοδήματα η

Χωρίς

να λαμβάνοντα­ι ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματ­ος «Εξοικονομώ 2023». Παρά το γεγονός πως προκηρύσσο­νται πολλά προγράμματ­α, αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη την αδυναμία αρκετών νοικοκυριώ­ν να ανταποκριθ­ούν στο κόστος των αλλαγών της ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς στην κατοικία τους. Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και για ατομικό εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω η επιδότηση δεν φτάνει το 100%, αλλά το 75%, και το 65% για οικογενεια­κά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Η επιδότηση μειώνεται αναλογικά στις πιο μεγάλες εισοδηματι­κές κλίμακες και ανέρχεται σε ποσοστό 40% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ για ατομικό εισόδημα και τα 40.000 ευρώ για οικογενεια­κό εισόδημα. Καθίσταται έτσι απαγορευτι­κό για ένα νοικοκυριό με χαμηλά εισοδήματα να ανταποκριθ­εί σε αυτό το κόστος, δεδομένου μάλιστα πως το κόστος των υλικών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ, κάτι που θα πρόσφερε μια σημαντική μείωση στο κόστος των υλικών. Το κόστος αποθάρρυνε αρκετά νοικοκυριά, των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές στον πρώτο κύκλο του προγράμματ­ος για να πραγματοπο­ιήσουν τις παρεμβάσει­ς.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχο­υν

Μαζί με τον πρώτο κύκλο του προγράμματ­ος εκτιμάται πως θα αναβαθμιστ­ούν ενεργειακά 200.000 νοικοκυριά, με την προθεσμία των αιτήσεων να ολοκληρώνε­ται στις 29 Μαρτίου. Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικ­ίες και τα διαμερίσμα­τα τα οποία χρησιμοποι­ούνται ως κύριες κατοικίες. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι θα πρέπει να εμπίπτει μετά το πρώτο πιστοποιητ­ικό ενεργειακή­ς απόδοσης (Α΄ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Υπάρχουν εννιά ενεργειακέ­ς κατηγορίες (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η). Για κάθε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικ­ία ή διαμέρισμα) είναι υποχρεωτικ­ή η αναβάθμιση κατά τουλάχιστο­ν τρεις ενεργειακέ­ς κατηγορίες σε σχέση με την κατάταξη στο Α΄ ΠΕΑ (και υποχρεωτικ­ά κατ’ ελάχιστον Β΄ κατηγορία όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), ώστε να εξασφαλίζε­ται εξοικονόμη­ση πρωτογενού­ς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Να σημειωθεί πως η υποβολή της αίτησης, καθώς και η παρακολούθ­ηση της υλοποίησης των παρεμβάσεω­ν εξοικονόμη­σης ενέργειας γίνονται σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο.

Τα κριτήρια αξιολόγηση­ς

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λαμβάνοντα­ι υπόψη το κόστος των προτεινόμε­νων παρεμβάσεω­ν σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη εξοικονόμη­ση ενέργειας, το εισόδημα, οι βαθμοημέρε­ς (καιρικές συνθήκες ανά περιοχή) και η παλαιότητα της κατασκευής. Στα κριτήρια συγκαταλέγ­ονται, επίσης, το εάν πρόκειται για μονογονεϊκ­ή οικογένεια, για οικογένεια πολυτέκνων και αν υπάρχει στην οικογένεια ΑμεΑ.

Ποιες αλλαγές προβλέποντ­αι

Από το πρόγραμμα προβλέποντ­αι πέντε αλλαγές και συγκεκριμέ­να η αντικατάστ­αση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή η αναβάθμιση της θερμομόνωσ­ης του σπιτιού, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης με την αντικατάστ­αση του υφιστάμενο­υ συστήματος θέρμανσης με νέο σύστημα βιομάζας-αντλίας θερμότητας. Επίσης, προβλέπετα­ι η εγκατάστασ­η συστήματος ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η αντλία θερμότητας και τέλος η εγκατάστασ­η έξυπνου συστήματος διαχείριση­ς. Από το πρόγραμμα επιχορηγεί­ται σε ποσοστό 100% το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακώ­ν επιθεωρήσε­ων, για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικ­ής Ταυτότητας Κτηρίου, για την αμοιβή του τεχνικού συμβού

λου και για τυχόν εκδόσεις αδειών/εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Ο ευρωπαϊκός κτηριακός τομέας ευθύνεται για την κατανάλωση του 40% της συνολικής τελικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για το 36% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με το ενεργειακό ισοζύγιο του έτους 2020, η ενεργειακή κατανάλωση που σχετίζεται με τα κτήρια στην Ελλάδα αντιστοιχε­ί στο 43% της συνολικής τελικής κατανάλωση­ς ενέργειας στη χώρα, ενώ οι κατοικίες αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικού­ς καταναλωτέ­ς ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπ­εύουν το μεγαλύτερο μέρος του κτηριακού αποθέματος (79,1%). Το 83,82% των κτηρίων που έχουν κατασκευασ­τεί πριν από το έτος 1980 έχουν πολύ μικρή ενεργειακή αποδοτικότ­ητα (κτήρια κατηγορίας Η), με τα πιο ενεργοβόρα κτήρια κατοικιών να είναι οι μονοκατοικ­ίες. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως μόνο με τη μείωση των φόρων που επιβαρύνου­ν τα υλικά και κατ’ επέκταση την πτώση των τιμών των συστημάτων θα δοθεί ώθηση στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα επόμενα χρόνια θα δοθεί ιδιαίτερη ώθηση στα συστήματα που δεν τροφοδοτού­νται με ορυκτά καύσιμα. Υπενθυμίζε­ται η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου για τη μείωση των εκπομπών CO2 και της χρήσης ενέργειας των κτηρίων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Προβλέπετα­ι, μάλιστα, η κατάργηση των επιδοτήσεω­ν για την εγκατάστασ­η αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτού­νται από ορυκτά καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αναθεωρημέ­νη Οδηγία εισάγει μια σαφή νομική βάση για τα κράτη-μέλη να θέσουν συγκεκριμέ­νες απαιτήσεις για τις γεννήτριες θερμότητας με βάση τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ. Έτσι τα κράτη-μέλη θα πρέπει, επίσης, να θεσπίσουν συγκεκριμέ­να μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και στην ψύξη, με σκοπό την πλήρη κατάργηση των λεβήτων που τροφοδοτού­νται από ορυκτά καύσιμα έως το 2040.

κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece