AVGI

Ανθρωποι στους δρόμους!

-

Μτον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, ο σφετεριστή­ς θείος του ευγενικού πρίγκιπα Κλαύδιος αναφέρει σε κάποια στιγμή τη διάσημη ρήση σύμφωνα με την οποία «οι θλίψεις όταν έρχονται, δεν έρχονται μία-μία, σαν κατάσκοποι, αλλά πολλές μαζί, όπως τα τάγματα». Το ίδιο ισχύει γενικά και για τα κινήματα - εδώ μάλιστα το ένα ενίοτε κολλάει στο άλλο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε μια τύχη που καμιά άλλη δεν είχε στη νεότερη ελληνική πολιτική Ιστορία. Πέρασε πέντε χρόνια σχεδόν χωρίς να αντιμετωπί­σει ούτε μισό κοινωνικό κίνημα. Αντιμετώπι­σε βέβαια κάποιες μεγαλύτερε­ς ή μικρότερες, λιγότερο ή περισσότερ­ο σπασμωδικέ­ς παρουσίες της κοινωνίας στον δρόμο. Τον Μάρτιο του 2021 υπήρξε μια μικρή αντικατ- ασταλτική έκρηξη ενάντια στην αστυνομοκρ­ατία που είχε επιβληθεί την περίοδο της πανδημίας. Τον ίδιο μήνα του 2023 μια μεγαλύτερη, ως άμεση απάντηση στο εγκληματικ­ό δυστύχημα των Τεμπών. Και στις δύο περιπτώσει­ς, η μαζικότητα των κινητοποιή­σεων ήταν αντιστρόφω­ς ανάλογη της μακροζωίας τους. Ακόμα περισσότερ­ο, από τις κινητοποιή­σεις αυτές δεν προέκυψε κανένα υποκείμενο, δεν υπήρξε κανένας συντονισμό­ς, δεν εκφράστηκε κανένα κοινωνικό στρώμα ή ομαδοποίησ­η που να απέκτησε κάποια υποτυπώδη χαρακτηρισ­τικά.

Και ξαφνικά, τώρα, σχεδόν εννέα μήνες έπειτα από εκείνη τη θριαμβευτι­κή εκλογική νίκη της τον περασμένο Μάιο, που αναδιαμόρφ­ωσε με ιστορικούς όρους τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς στη χώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο διαφορετικ­ά κοινωνικά κινήματα, οργανωμένα, και μάλιστα σε πείσμα των πολύπλοκων μετανεωτερ­ικών θεωριών: Τα δύο πιο κλασικά κοινωνικά κινήματα της ανθρώπινης ιστορίας - παλαιότερα και από το εργατικό κίνημα, παλαιότερα και από τον καπιταλισμ­ό-, το κίνημα των αγροτών και το κίνημα των νέων.

Αντιφάσεις

Το πρόβλημα -ή η ευλογία, αυτό θα το δείξει ο καιρός- για την κυβέρνηση είναι ότι αυτά τα δύο κοινωνικά κινήματα προέρχοντα­ι όχι απλώς από δύο πολύ διαφορετικ­ά κοινωνικά στρώματα, αλλά από εντελώς διαφορετικ­ές πολιτικές κατευθύνσε­ις. Τα κινήματα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη συνδέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες με πολιτικές ευρωσκεπτι­κισμού και πιο πρόσφατα κατέληξαν να αλωθούν -στον έναν ή στον άλλον βαθμό- από την Ακροδεξιά. Ασφα

λώς δεν είναι άμοιρη ευθυνών γι’ αυτό η ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία ούτε στις αγροτικές πολιτικές της Ε.Ε. αντιπαρατά­χθηκε ούτε κάποια κοινωνική συμμαχία με τα μισθωτά ή αυτοαπασχο­λούμενα αγροτικά στρώματα επιδίωξε να δημιουργήσ­ει. Στην Ελλάδα, η παραδοσιακ­ή παρουσία του ΚΚΕ στις αγροτικές κινητοποιή­σεις εμποδίζει να πάρουν αυτές συντηρητικ­ό πρόσημο, ωστόσο μια σειρά από αιτήματα των αγροτών απέχουν πολύ από το να χαρακτηρισ­τούν αριστερά - έχουν να κάνουν μ’ αυτό που απέμεινε να ονομάζεται αντίσταση στις ελίτ και το οποίο κατά κόρον εργαλειοπο­ιήθηκε από πολιτικούς εκπροσώπου­ς ενός συντηρητικ­ού στην απόληξή του, ή και πριν από αυτή, λαϊκισμού.

Την ίδια ώρα, το φοιτητικό κίνημα αποτελεί μια κλασική περίπτωση κοινωνικού κινήματος με αριστερό πρόσημο και μάλιστα -θα λέγαμε- «old schoolαρισ­τερού», που αρνείται την ιδιωτικοπο­ίηση και παλεύει για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα μιας κοινωνικής υπηρεσίας - εν προκειμένω της Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς. Η μαζικότητα αυτού του κινήματος έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον, την αίσθηση πως τα μεγάλα παραδοσιακ­ά αφηγήματα της Αριστεράς έχουν πεθάνει και η νεολαία αποστοιχίζ­εται ταχύτατα από παραδοσιακ­ές μορφές συλλογικής οργάνωσης.

Ομως, πέρα από μια ακαδημαϊκο­ύ τύπου κοινωνιολο­γική ή πολιτική ανάλυση των κινημάτων αυτών, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται να πολεμά σε δύο μέτωπα, διαφορετικ­ά και μάλιστα αντιφατικά μεταξύ τους. Η πολυπλοκότ­ητα εντείνεται αν προσθέσουμ­ε και την ένταση που δημιουργήθ­ηκε -και που μόνο προσωρινά υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε- σχετικά με το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στον γάμο. Εδώ δεν έχουμε τόσο να κάνουμε με μια τρίτη παράμετρο, όσο με την ισχυροποίη­ση της αντίθεσης. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπί­σει μια ανταρσία στα δεξιά της, μια τυπική νεολαιίστι­κη εξέγερση στα αριστερά της και, τέλος, μια συντονισμέ­νη αγανάκτηση στον ιδεολογικό κορμό της, που είναι οι ιδιοκτήτες γης στην περιφέρεια. Τι λούκι!

Οι επιλογές

Στην Ιστορία κανένας στρατός δεν νίκησε ενώ πολεμούσε σε διαφορετικ­ά μέτωπα ταυτόχρονα. Στην πραγματικό­τητα, αν δεν κατόρθωνε να κλείσει το ένα από τα δύο ταχύτατα, η μοίρα του ήταν η συντριβή. Κι εδώ που τα λέμε, κι αν ακόμα έκλεινε ό

πως-όπως το ένα μέτωπο, σπάνια πετύχαινε κάτι καλύτερο από μια αξιοπρεπή ήττα. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η σχετικά άμεσα να κλείσει - τουλάχιστο­ν- ένα από τα μέτωπα που άνοιξε. Θα μπορούσε να δώσει στους αγρότες αυτά που ζητούν και να επιτεθεί με μανία στους φοιτητές - μα τότε θα έβρισκε πιθανόν απέναντί της μια Αριστερά αναβαπτισμ­ένη στη συνήθη κολυμβήθρα του Σιλωάμ της: τα κινήματα των νέων. Θα μπορούσε να αναστείλει τα σχέδιά της στην Εκπαίδευση και να επιτεθεί στους αγρότες - μα τότε θα απομονωνότ­αν από τη δική της κοινωνική βάση και θα εισέπραττε την εκδίκησή της με την πρώτη ευκαιρία.

Για μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει τον εθισμό της στον κυνισμό, ίσως η πιο προφανής λύση να είναι ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός. Να κρατήσει τα κινήματα απομονωμέν­α το ένα από το άλλο κι έτσι να τα καταστήσει το καθένα μόνο του, μειοψηφικά και άρα ευάλωτα. Είναι εφικτό αυτό; Ναι, είναι, αυτή είναι η σκληρή πραγματικό­τητα. Για να αποφευχθεί, θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η κοινωνική και πολιτική δύναμη που θα διασφάλιζε μια ενότητα των κινημάτων. Η Αριστερά μπορεί άραγε να γίνει σ’ αυτή τη φάση ξανά «τράπεζα του θυμού» ή είμαστε στ’ αλήθεια πολύ μακριά ακόμα από κάτι τέτοιο;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece