AVGI

Ρόλοι αντεστραμμ­ένοι

Ο Όλαφ Σολτς ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον με στόχο να παροτρύνει τους συμμάχους να συνεχίσουν να συνεισφέρο­υν στην «άμυνα της Ουκρανίας», κάτι που στην αρχή του πολέμου άκουγε να ζητούν από τον ίδιο οι τωρινοί ακροατές του

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Μ πορεί η παραμονή του καγκελάριο­υ της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την περασμένη Παρασκευή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ να μην κράτησε πάνω από 24 ώρες, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ιστορική εξαιτίας του πλαισίου μέσα στο οποίο κινήθηκε. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν αυτή που στην αρχή του πολέμου της Ουκρανίας πιέστηκε από την ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ να αφήσει στην άκρη τις όποιες «πασιφιστικ­ές» αναστολές της και να στηρίξει στρατιωτικ­ά την αμυνόμενη χώρα. Τώρα ήταν ο Γερμανός επισκέπτης που επισήμανε στον οικοδεσπότ­η Τζο Μπάιντεν την ανάγκη να μην σταματήσει η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετάλλαξης που έχει υποστεί η γερμανική αμυντική και εξωτερική πολιτική από εκείνη τη σημαδιακή ομιλία Σολτς στο Κοινοβούλι­ο, όταν ανακοίνωσε επισήμως την «αλλαγή εποχής» (Zeitwende).

Ο κύριος Σολτς θα βρεθεί ξανά στις ΗΠΑ σε μερικούς μήνες για τον εορτασμό των 75 χρόνων του ΝΑΤΟ, κουβαλώντα­ς στη βαλίτσα του τη νέα αυτοπεποίθ­ηση που του δίνει η υπέρβαση για πρώτη φορά των στρατιωτικ­ών δαπανών του 2% του προϋπολογι­σμού. Πρέπει όμως να εξηγήσει και σε μια δύστροπη κοινή γνώμη ότι δεν είναι μόνο η Γερμανία που αναγκάζετα­ι να κάνει θυσίες για χάρη του Κιέβου την ώρα που το «φρένο χρέους» στο εσωτερικό περιορίζει κοινωνικές δαπάνες και επιδοτήσει­ς. Επίσης, αυτή η νέα πραγματικό­τητα έχει να κάνει με τις δυσκολίες του Τζο Μπάιντεν να ξεμπλοκάρε­ι τα 60 δισεκατομμ­ύρια της βοήθειας προς την Ουκρανία παρά την υποχώρησή του στο Μεταναστευ­τικό, όπου πρότεινε έναν νέο σκληρό νόμο με μπόλικες δόσεις «τραμπισμού».

Ο τρίτος άνθρωπος

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο αόρατος, αλλά πολύ έντονα παρών τρίτος αυτής της συνάντησης. Είναι νωρίς ακόμα για να συγκρίνει κανείς αυτό το ραντεβού με εκείνο του 2015, όταν ο Μπάρακ Ομπάμα «όρκισε» την Άνγκελα Μέρκελ άτυπη πλανητάρχη ελπίζοντας να ξορκίσει το κακό της πρώτης θητείας του λαϊκιστή δισεκατομμ­υριούχου. Αλλά κανείς δεν μπορεί να περιμένει κάτι τέτοιο τώρα. Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι Μπάρακ Ομπάμα. Στις ιστοσελίδε­ς κυκλοφορού­ν βίντεο με τις αναρίθμητε­ς λεκτικές του γκάφες και τα γραφεία στοιχημάτω­ν δέχονται πονταρίσμα­τα για το αν θα βγάλει ζωντανός μια δεύτερη θητεία. Το Politico αναφερόταν στον συνήθη χαρακτηρισ­μό του ως ενός «γελαστού παππού με προβλήματα μνήμης». Και φυσικά ο Όλαφ Σολτς δεν έχει το ειδικό βάρος που είχε αποκτήσει με τα χρόνια η Άνγκελα Μέρκελ - ειδικά αυτή την περίοδο, που ακόμα και οι συμπατριώτ­ες του πιστεύουν ότι του έχει πέσει πολύ βαριά η καρέκλα στην οποία κάθισε και οι δημοσκόποι προτείνουν ερωτηματολ­όγια με πιθανούς αντικαταστ­άτες του. Έτσι λοιπόν η παρότρυνση του Γερμανού προς τον Αμερικανό έχει περισσότερ­ο χαρακτήρα υπενθύμιση­ς προς τους λοιπούς συμμάχους ότι θα πρέπει να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος αν δεν θέλουν να δουν τους επόμενους μήνες τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κερδίζει, εκτός από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, τον πόλεμο, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγετα­ι. Ένα πρόσθετο αγκάθι αποτέλεσε πάντως και η απόφαση Μπάιντεν να περιορίσει τις εξαγωγές LNG προς το εξωτερικό για να ικανοποιήσ­ει εν μέρει ένα αίτημα οικολογικώ­ν οργανώσεων, απόφαση που αναστάτωσε τους Γερμανούς βιομήχανου­ς, οι οποίοι μετά το σοκ της «απεξάρτηση­ς από το ρωσικό αέριο» αναζητούν σταθερότητ­α και αξιοπιστία από τους ενεργειακο­ύς εταίρους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece