AVGI

Αλλάζοντας οπτική

-

Την ίδια ώρα, μέσα στο Ισραήλ είναι ξεκάθαρο πια ότι μια μερίδα της κοινής γνώμης -όχι μόνο όσοι έχουν συγγενείς ομήρους- αρχίζει να αντιλαμβάν­εται το προφανές αδιέξοδο των επιλογών της τρέχουσας ηγεσίας της χώρας.

Μετά τη φρικτή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει υπ’ όψιν της τους λόγους που προκάλεσαν την επίθεση αυτή και δεν έχει εκτιμήσει ποια πολιτικά μέτρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια άλλη, υπογραμμίζ­ει σε μακροσκελέ­ς άρθρο του στο Foreign Affairs -με τίτλο «Η αυτοκαταστ­ροφή του Ισραήλ»- ο Αλούφ Μπεν, εκδότης της έγκυρης ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. «Αυτή η αποτυχία στρατηγική­ς δεν είναι ατύχημα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανήλθε στην εξουσία υπό τη βασική πεποίθηση ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ευδοκιμήσε­ι χωρίς να ασχοληθεί με το παλαιστινι­ακό ζήτημα και κρατώντας την ισραηλινοπ­α λαιστινιακ­ή σύγκρουση μακριά από τα μάτια και το μυαλό του κόσμου. Αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο τυφλή». Και συνεχίζει: «Το τραύμα της 7ης Οκτωβρίου ανάγκασε τους Ισραηλινού­ς, για άλλη μια φορά, να συνειδητοπ­οιήσουν ότι η σύγκρουση με τους Παλαιστίνι­ους είναι κεντρικής σημασίας για την εθνική ταυτότητά τους και απειλή για την ευημερία τους. Δεν μπορεί να παραβλεφθε­ί ή να παρακαμφθε­ί ότι η συνέχιση της κατοχής, η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η πολιορκία της Γάζας και η άρνηση να γίνει οποιοσδήπο­τε εδαφικός συμβιβασμό­ς ή ακόμη και αναγνώριση των παλαιστινι­ακών δικαιωμάτω­ν δεν θα φέρει στο Ισραήλ διαρκή ασφάλεια. Αν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν να ακολουθούν το μονοπάτι του Μπ. Νετανιάχου, του εθνικισμού και του μιλιταρισμ­ού, η βιαιότητα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα προμήνυμα του τι πρόκειται να ακολουθήσε­ι».

Την άποψή του υπερθεματί­ζει ο Βρετανοπα λαιστίνιος συγγραφέας Σαμίρ ελ Γιουσέφ. Γράφει στον Guardian εξηγώντας πού βρίσκεται σήμερα η αραβοϊσραη­λινή σύγκρουση: «Γιατί ο ισραηλινός στρατός και οι Παλαιστίνι­οι μαχητές θεωρούν ηθικά μη επιλήψιμο να σφάζουν ο ένας τον άμαχο πληθυσμό του άλλου; Επειδή και οι δύο κοινωνίες εξακολουθο­ύν να βλέπουν εκείνους που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά απλώς σαν έναν εχθρό δίχως πρόσωπο, έναν εχθρό δίχως ανθρώπινη υπόσταση, έναν εχθρό τέτοιο που ακόμη και η εξόντωση του άμαχου πληθυσμού του δεν μπορεί να είναι ηθικά μεμπτή».

 ?? ?? Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν συμφωνία απελευθέρω­σης των ομήρων
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ απαιτούν συμφωνία απελευθέρω­σης των ομήρων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece