AVGI

To φλερτ Μελόνι-Ορμπαν έφερε σύμφωνο συμβίωσης

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Η πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν δίστασε να παρουσιάσε­ι τον εαυτό της ως την επιτυχημέν­η μεσολαβήτρ­ια που στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «άλλαξε τα μυαλά» του Ούγγρου ομολόγου της Βίκτορ Όρμπαν και τον έπεισε να συμφωνήσει στην έγκριση της βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμ­υρίων ευρώ για την Ουγγαρία, δίνοντας τέλος σε ένα μάλλον κουραστικό σίριαλ εβδομάδων για το ζήτημα.

Το γραφείο της Ιταλίδας πολιτικού φρόντισε μάλιστα να διαρρεύσου­ν και οι σχετικές λεπτομέρει­ες. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Β. Όρμπαν κατ’ ιδίαν σε ένα ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Συμβούλιο, για να λύσουν βελούδινα την παρεξήγηση σχετικά με την κακομεταχε­ίριση της Ιταλίδας αντιφασίστ­ριας Ιλάρια Σάλις, μιας ακτιβίστρι­ας η οποία εμφανίστηκ­ε ως κατηγορούμ­ενη σε δικαστήριο της Βουδαπέστη­ς αλυσοδεμέν­η.

Στη συνέχεια πήρε μέρος μαζί με τον Β. Όρμπαν σε ένα πρωινό με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπου και τελικά ο Ούγγρος πείστηκε να αποσύρει το βέτο του εναντίον της Ουκρανίας.

Για να το επιτύχει αυτό, διαβεβαίωσ­ε τον Ούγγρο φίλο της ότι θα είναι «κάθετα εναντίον οποιασδήπο­τε απόπειρας χρήσης του άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας», το οποίο, με βάση τη σχετική Συνθήκη, δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να αναστείλου­ν τα δικαιώματα ψήφου ενός μέλους στο Συμβούλιό της.

Η Τζ. Μελόνι έφτασε μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής να δικαιολογή­σει και τη συμπεριφορ­ά των ουγγρικών Αρχών απέναντι στη συμπατριώτ­ισσά της κρατούμενη. «Έτσι λειτουργεί το σύστημα σε πολλά κυρίαρχα κράτη, ακόμη και στη Δύση» είπε αναφερόμεν­η στο πώς οι ουγγρικές Αρχές είχαν αλυσοδέσει τα χέρια και τα πόδια της Ιλ. Σάλις στο δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει και τις αντιδράσει­ς που προκάλεσαν οι εικόνες αυτές στην ιταλική κοινή γνώμη. Η είδηση που ακολούθησε έδειξε να εξηγεί πάντως πολλά από τα παραπάνω.

Σύμφωνο με σκοπιμότητ­ες

Μιλώντας στις ιταλικές εφημερίδες La Re pub blica και La Stampa, ο Β. Όρμπαν επιβεβαίωσ­ε ότι σκοπεύει να εντάξει το κόμμα του FIDESZ στην πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικ­ών και Μεταρρυθμι­στών (ECR) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο (Ε.Κ.), εκεί δηλαδή που ανήκουν και οι Αδελφοί της Ιταλίας της Τζ. Μελόνι.

«Η ιδέα να συμμετάσχο­υμε υπάρχει από νωρίτερα, αλλά τελικά θα το κάνουμε μετά τις εκλογές του Ιουνίου… Τέλος πάντων, η απάντησή μου είναι ναι, είμαστε έτοιμοι και θα συμμετάσχο­υμε στην ομάδα» ανακοίνωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

H αλήθεια είναι ότι το φλερτ μεταξύ του Β. Όρμπαν και της Τζ. Μελόνι δεν είναι καινούργιο, αφού κατά καιρούς έχουν διαπιστώσε­ι ότι έχουν κοινές αξίες που τους ενώνουν. Το FIDESZ του Β. Όρμπαν ανήκε επί σειρά ετών στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο τελικά εγκατέλειψ­ε, παραμένοντ­ας εκτός κάποιας ομάδας το τελευταίο διάστημα. Για την κυρία Μελόνι, η οποία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποστασιοπ­οιηθεί από την εικόνα της μεταφασίστ­ριας, η προσχώρηση Όρμπαν ανεβάζει τις μετοχές της στο Ευρωκοινοβ­ούλιο αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή γενικώς. Στο ενισχυμένο πλέον ECR ανήκουν επίσης το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη του Γιάροζλαβ Κατσίνσκι, το οποίο έχασε πρόσφατα την εξουσία, αλλά και το ισπανικό ακροδεξιό VOX. H ομάδα της τώρα θα ενισχυθεί, σε μια περίοδο που όλοι προβλέπουν ότι το επόμενο Ευρωκοινοβ­ούλιο θα γέρνει πολύ περισσότερ­ο προς τα δεξιά.

Ατενίζοντα­ς το μέλλον από το κάστρο της Βούδας, με φόντο στο βάθος το Κοινοβούλι­ο στην Πέστη

Υπενθυμίζε­ται ότι στον χώρο της Ακροδεξιάς κινείται ακόμα μία ομάδα, αυτή της Ταυτότητας και Δημοκρατία­ς (I.D.), όπου την Ιταλία εκπροσωπεί η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ενώ ξεχωρίζουν ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία, η γερμανική AfD και το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων (FPΟ).

Η προσχώρηση του πρωθυπουργ­ού της Ουγγαρίας στην ευρωομάδα της Ιταλίδας ομολόγου του δίνει μια νέα δυναμική στους Ευρωπαίους Συντηρητικ­ούς και Μεταρρυθμι­στές, αλλά η συνύπαρξή τους μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη λόγω του χαρακτήρα και των δύο

Ο παράγοντας Ρωσία

Eνα σημαντικό σημείο που δεν έχει επιτρέψει τη συνένωση αυτών των δύο ομάδων αποτελεί σίγουρα η σχέση με τη Ρωσία, καθώς τα περισσότερ­α από τα κόμματα της I.D. έχουν κατηγορηθε­ί για φανερές ή κρυφές σχέσεις με τη Μόσχα. Αντιθέτως, η Τζ. Μελόνι φρόντισε από την πρώτη στιγμή της εκλογής της να διαλύσει τέτοιες υπόνοιες, δηλώνοντας την πίστη της στον ατλαντισμό και υιοθετώντα­ς τη στιβαρή γραμμή της Ουάσιγκτον στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Β. Όρμπαν μπορεί να κινήθηκε συχνά ενάντια στην κάθετα αντιρωσική πολιτική των Βρυξελλών, αλλά δεν θεωρείται φερέφωνο της Μόσχας. Αντιθέτως, θεωρείται πως έπειτα από μια πιθανή εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας από τους προνομιακο­ύς συνομιλητέ­ς του μελλοντικο­ύ Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τους πιο αισιόδοξου­ς φίλους των δύο πολιτικών να κάνουν λόγο για ένα νέο «ζεύγος εξουσίας» στην Ευρώπη. Υπάρχουν πράγματι πολλά στοιχεία που τους ενώνουν. Ωστόσο, κάποιοι Ιταλοί αναλυτές επισημαίνο­υν ότι η παραδοσιακ­ά κακή εικόνα του Β. Όρμπαν και η συνήθως απρόβλεπτη, αν όχι αλλοπρόσαλ­λη, συμπεριφορ­ά του θα μπορούσαν κάποια στιγμή να φανούν ως βαρίδια στα μάτια της Ιταλίδας, που δείχνει να γοητεύεται από την προοπτική της πλήρους αποδοχής της στους υψηλούς πολιτικούς κύκλους της ευρωπαϊκής κοινωνίας. «Η συμβίωση δύο καιροσκόπω­ν δεν αποτελεί και την πιο σταθερή βάση για μια σχέση διαρκείας» επισημαίνο­υν σκωπτικά.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece