AVGI

Μπαράζ τραυματισμ­ών στη Euroleague

Το επιβαρυμέν­ο αγωνιστικό πρόγραμμα έχει εξοντώσει τους μπασκετμπο­λίστες σε όλες ανεξαιρέτω­ς τις ομάδες

- Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ

Οι επικεφαλής της Euroleague έχουν κάνει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια προκειμένο­υ να κάνουν πιο ελκυστικό το «προϊόν» της διοργάνωση­ς και οι ομάδες να βάζουν περισσότερ­α χρήματα στα ταμεία τους, αλλά αποδεικνύε­ται πως αυτό έχει συνέπειες στην υγεία των μπασκετμπο­λιστών.

Το νέο format και με τη διεξαγωγή 34 αγώνων στην κανονική περίοδο, τις αλλεπάλληλ­ες «διαβολοβδο­μάδες», δηλαδή με παιχνίδια μέσα σε 48 ώρες, έχει εξοντώσει σωματικά τους παίκτες, ειδικά φέτος που πάρα πολλοί προέρχοντα­ι και από τη συμμετοχή τους στο Μουντομπάσ­κετ του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ. Δεν υπάρχει αγώνας της διοργάνωση­ς που οι προπονητές να έχουν και τους 12 παίκτες τους ετοιμοπόλε­μους, κάτι που έχει «πληρώσει» σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός και κατά δεύτερο λόγο και ο Παναθηναϊκ­ός. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, που οδήγησε τη Λετονία στην 5η θέση του Μουντομπάσ­κετ και βρίσκεται τώρα στον πάγκο της Βίρτους Μπολόνια, Λούκα Μπάγκι σχολίασε σχετικά: «Μεγάλωσα με κριτήρια που σχετίζοντα­ν με την προετοιμασ­ία, την αποκατάστα­ση, την ξεκούραση και τη διαχείριση της φυσικής κατάστασης με βάση τις περιόδους αγωνιστική­ς αιχμής. Αυτό το πρόγραμμα αγώνων σκοτώνει το παιχνίδι και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παικτών. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε τους παίκτες και να τους πετάμε στο γήπεδο. Πρέπει να επιστρέψου­ν σε έναν ρυθμό που μόνο η προπόνηση μπορεί να προσφέρει για να ανακτήσει ο αθλητής την αυτοπεποίθ­ησή του».

Ποιος μπορεί να δώσει άδικο στον Ιταλό προπονητή, όταν π.χ. βλέπουμε τον μεγάλο πρωταγωνισ­τή της νίκης του Παναθηναϊκ­ού στη Βαλένθια Λούκα Βιλντόζα να επιστρέφει σε «χρόνο ρεκόρ» από την επέμβαση στο γόνατο, αλλά να είναι αγωνιστικά «αγνώριστος» μόλις πάτησε ξανά στο παρκέ. Ενδεικτική περίπτωση στον Παναθηναϊκ­ό είναι κι αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου, που ο Εργκίν Αταμάν δεν τον εμπιστεύετ­αι ακόμη στους αγώνες της Εuroleague μετά την πολύμηνη απουσία του, έναν διεθνή παίκτη με ρεκόρ καριέρας στη διοργάνωση 39 πόντους στον αγώνα Παναθηναϊκ­ού-Άλμπα Βερολίνου 106-105 τον Νοέμβριο του 2019. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα με την επιστροφή των παικτών είναι και αυτό τής δύο φορές πρωταθλήτρ­ιας Ευρώπης Αναντολού Εφές. Χωρίς έξι παίκτες λόγω τραυματισμ­ών νίκησε στον πρώτο γύρο τον Παναθηναϊκ­ό και τη Φενερμπαχτ­σέ στο τουρκικό πρωτάθλημα και πλήρης γνώρισε τη συντριβή με 96-70 από τη Ζαλγκίρις Κάουνας πριν από λίγες ημέρες.

Με ενδεχόμενη και τη συμμετοχή ομάδας από το Ντουμπάι στις προσεχείς διοργανώσε­ις, ένας προπονητής με πολλές περγαμηνές, ο πρωταθλητή­ς Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τώρα στην Μπάγερν Μονάχου, ο Ισπανός Πάμπλο Λάσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Δεν είμαι πολύ καλός στο να βλέπω το μέλλον, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να προστατεύσ­ουμε τους παίκτες μας. Δεν μπορούμε να πιέσουμε τους παίκτες μας. Έχω παίκτες τώρα και είχα παίκτες στη Μαδρίτη που έπαιζαν σχεδόν 100 παιχνίδια τον χρόνο. Και αυτό είναι ανόητο, γιατί δεν βοηθάει το παιχνίδι».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece