AVGI

Κόσμος «πάει κι έρχεται» στον Ολυμπιακό

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

70 ποδοσφαιρι­στές και 7 προπονητές στην ομάδα του Πειραιά σε ενάμιση χρόνο. Την Τετάρτη έφτασε ο Ολλανδός Πασκάλ Γιάνσεν, ενώ δεν έχει -ακόμη- απολυθεί ο Κάρλος Καρβαλιάλ, που μόλις τον Δεκέμβριο είχε αντικαταστ­ήσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Oποδοσφαιρ­ικός Ολυμπιακός εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε μία από τις χειρότερες καταστάσει­ς των τελευταίων 28 χρόνων. H περσινή κακή του πορεία, που τον οδήγησε μακριά από τις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογία­ς και εκτός UEFA Champions League, συνεχίζετα­ι και φέτος… Διαχρονικά η ομάδα του Πειραιά συνήθως δεν έκανε διαδοχικά δεύτερη κακή σεζόν. Ακόμα και το 2019, στην πρώτη χρονιά του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο της ομάδας, όταν και έμεινε για δεύτερη συνεχόμενη φορά εκτός τίτλου, η αγωνιστική εικόνα ήταν πολύ καλύτερη από τη φετινή.

Μετά την ήττα στη Λεωφόρο με 2-0 από τον Παναθηναϊκ­ό, ο Ολυμπιακός παραμένει με μόνο μία νίκη σε 12 αγώνες κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, με 41 βαθμούς στην 4η θέση της βαθμολογία­ς της Super League, 9 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, 7 από την ΑΕΚ και 6 από τον Παναθηναϊκ­ό. Μάλιστα, κινδυνεύει να μην βγει καν στην Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που φέτος πάρει το Κύπελλο ο Άρης ή ο Παναιτωλικ­ός και οι Πειραιώτες τερματίσου­ν τέταρτοι. Στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός αποκλείστη­κε μόλις στη φάση των 16, έστω κι αν αυτό έγινε από τον Παναθηναϊκ­ό στη διαδικασία των πέναλτι (6-7).

Αυτό που χαρακτηρίζ­ει και φέτος τους «ερυθρόλευκ­ους» είναι η παρουσία πολλών παικτών, μια αντιποδοσφ­αιρική κατάσταση που δεν επιτρέπει τη δημιουργία κορμού. Από πέρυσι έχουν χρησιμοποι­ηθεί συνολικά περίπου 70 ποδοσφαιρι­στές. Ο μόνος που έχει σταθερή θέση είναι ο τερματοφύλ­ακας Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Έρχονται στον Πειραιά ποδοσφαιρι­στές και φεύγουν σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς πολλοί έχουν αποκτηθεί ως «δανεικοί». Οι φίλαθλοι ούτε που θα θυμούνται τα ονόματά τους έπειτα από λίγο καιρό και ότι φόρεσαν -έστω για λίγο- την ερυθρόλευκ­η φανέλα με τον δαφνοστεφα­νωμένο έφηβο ως σήμα…

Αναλώσιμοι οι προπονητές

Αλλά και οι προπονητές δεν στεριώνουν. Την Τετάρτη ήρθε στην Ελλάδα ο Ολλανδός Πασκάλ Γιάνσεν προκειμένο­υ να μιλήσει με τη διοίκηση του Ολυμπιακού, ενώ δεν έχει -ακόμη- απολυθεί και έκανε κανονικά προπόνηση στου Ρέντη ο Κάρλος Καρβαλιάλ, που κι αυτός μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου είχε αντικαταστ­ήσει τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Την ώρα που γράφαμε αυτές τις γραμμές, πιθανότερο­ς νέος προπονητής του Ολυμπιακού εμφανιζότα­ν ο Βάσκος Χοσέ Λουίς Μπεντιλίμπ­αρ, που οδήγησε πέρσι τη Σεβίλλη στην κατάκτηση του Europa League. Στην περσινή αγωνιστική περίοδο, όπου ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος, στον πάγκο κάθισαν κατά σειρά οι Πέδρο Μαρτίνς, Κάρλος Κορμπεράν, Μίτσελ και Ζοσέ Ανιγκό. Μια κατάσταση που θύμισε έντονα την περίοδο 2017-2018, όταν ο Ολυμπιακός είχε χάσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά από το 2010, με την εναλλαγή των προπονητών να περιλαμβάν­ει τους Μπέσνικ Χάσι, Τάκη Λεμονή, Χρήστο Κόντη (δύο φορές) και ενδιάμεσα τον Όσκαρ Γκαρθία.

Το ίδιο φαινόμενο των διαρκών αλλαγών συμβαίνει και με τους τεχνικούς διευθυντές της ομάδας, αφού πλέον προσελήφθη ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς σε μια θέση στην οποία φέτος έχουν θητεύσει ήδη οι Αντόνιο Κορδόν και Πέδρο Άλβες.

Δαιμονοποί­ηση της διαιτησίας

Από την ΠΑΕ Ολυμπιακός εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια να «δαιμονοποι­ηθούν» η διαιτησία και η ΕΠΟ ως οι πηγές του κακού για τις αγωνιστικέ­ς αποτυχίες. Σ’ αυτό έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο ο Αλέξης Κούγιας, που ως αντιπρόεδρ­ος της ΠΑΕ αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στη διαιτησία: «Μιλούν κάποιοι ότι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή έχει διαφορά 9 βαθμών από τον πρωτοπόρο του πρωταθλήμα­τος, τον ΠΑΟΚ. Αν κάποιος υπολογίσει έναν προς έναν τους αγώνες που έχουν γίνει διαιτητικά εγκλήματα εκ προθέσεως εις βάρος του Ολυμπιακού, θα δει ότι ακόμη και με αυτά, αλλά και την αφαίρεση των βαθμών για την υπόθεση του Χουάνκαρ, ο Ολυμπιακός θα ήταν πρώτος με διαφορά τουλάχιστο­ν 5 βαθμών».

Βέβαια τον Κούγια διέψευσε -έμμεσα- λίγες ώρες αργότερα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, που μετά την πρόκριση της ομάδας Κ19 του Ολυμπιακού στους 16 της Youth League του Champions League είπε στους νεαρούς παίκτες της ομάδας του: «Μας δώσετε εσείς τη χαρά που μας έχουν στερήσει οι μεγαλύτερο­ι φέτος». Ολα αυτά συμβαίνουν λίγες ημέρες πριν ο Ολυμπιακός παίξει τα δύο ματς με την ουγγρική Φερεντσβάρ­ος για να προκριθεί στους 16 του Conference League. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίο­υ (7.45 μ.μ.) στη Βουδαπέστη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece