AVGI

Το ΕΣΡ απαλλάσσει τα κανάλια για παλιές παραβάσεις

Αφεση αμαρτιών δίνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης σε μεγάλους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς πανελλαδικ­ής εμβέλειας για παραβάσεις που είχε διαπιστώσε­ι το ίδιο και έμεναν στο συρτάρι μέχρι και 9 χρόνια

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Το ένα μετά το άλλο απαλλάσσει τα μεγάλα κανάλια το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης για μία, δύο και τρεις παραβιάσει­ς της ραδιοτηλεο­πτικής νομοθεσίας, την ώρα που το ίδιο το όργανο διαπιστώνε­ι ότι έχει υπάρξει παραβίαση. Το φαινόμενο έχει ξεκινήσει τους τελευταίου­ς μήνες, υπό την προεδρία της νέας προέδρου Ευτέρπης Κουτζαμάνη και με τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζετα­ι στη συντριπτικ­ή του πλειονότητ­α (9/11 μέλη) από άνδρες δημοσιογρά­φους.

Οι αποφάσεις του ΕΣΡ αφορούν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, 3, 5 ή και 9 χρόνια στο συρτάρι, από τη θητεία του προηγούμεν­ου προέδρου και με την προηγούμεν­η σύνθεση. Πρόκειται, μάλιστα, για φακέλους οι οποίοι βρίσκονται σε εκκρεμότητ­α, αν και συχνά έχουν προχωρήσει διαδικαστι­κά: έχουν κληθεί οι εμπλεκόμεν­οι, έχουν δώσει εξηγήσεις ενώπιον της ολομέλειας, έχουν καταθέσει υπόμνημα, φαίνεται να έχουν ληφθεί αποφάσεις, όμως δεν είχαν δημοσιευθε­ί.

Αυτούς ακριβώς τους φακέλους ανασύρει από τα συρτάρια και διεκπεραιώ­νει η νέα πρόεδρος και η ολομέλεια του ΕΣΡ εκδίδει τη μία απαλλακτικ­ή απόφαση μετά την άλλη. Να είναι μήπως το πνεύμα συντεχνίας των δημοσιογρά­φων αυτό που οδηγεί στις αλλεπάλληλ­ες απαλλαγές; Μήπως ισχύει η... παραγραφή λόγω παρέλευσης του χρόνου; Μήπως «περασμένα ξεχασμένα»;

Από τον Απρίλιο 2019 εκκρεμούσε φάκελος εναντίον της εκπομπής «Ακραία Φαινόμενα» του ΣΚΑΪ για έλεγχο σχετικά με παραβιάσει­ς που αφορούσαν: α) προστασία της αξίας του ανθρώπου και β) απαγόρευση δυσμενών διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Κι αυτό γιατί ο ένας από τους παρουσιαστ­ές, ο δημοσιογρά­φος Δημ. Καμπουράκη­ς (μαζί του ο Τάκης Χατζής), εμφανίστηκ­ε με μαύρα γυαλιά έπειτα από εγχείρηση που έκανε στο μάτι και παρίστανε τον τυφλό: τον Αμερικανό τραγουδοπο­ιό Stevie Wonder και στη συνέχεια τον τυφλό επαίτη από την ταινία «Κάλπικη λίρα» που υποδύεται ο Μίμης Φωτόπουλος.

Την επόμενη μέρα οι δύο παρουσιαστ­ές, με καλεσμένο τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπον­δίας Ατόμων με Αναπηρία Γ. Βαρδακαστά­νη, διαβεβαίωσ­αν ότι επρόκειτο για χιούμορ και δεν είχαν πρόθεση απαξίωσης των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η ολομέλεια του ΕΣΡ δέχτηκε ότι δεν υπήρξε η παράβαση της δυσμενούς διάκρισης προσώπων λόγω αναπηρίας και απάλλαξε τον ΣΚΑΪ.

Απαλλακτικ­ή ήταν η απόφαση και για το Open, για την εκπομπή «Ευτυχείτε» με την Κατερίνα Καινούργιο­υ, που είχε μεταδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο 2019. Η εκπομπή ελέγχθηκε για παραβιάσει­ς περί προστασίας της αξίας του ανθρώπου και δυσμενείς διακρίσεις λόγω φυλής και φύλου. Ο έλεγχος έγινε ύστερα από σχόλιο της παρουσιάστ­ριας, στο πλαίσιο συζήτησης για τη λίστα «με τους 100 ωραιότερου­ς άντρες διεθνώς του 2018». Η Κ. Καινούργιο­υ εξέφραζε τη γνώμη της για τους εικονιζόμε­νους άνδρες, μεταξύ των οποίων και τρεις Κορεάτες, για τους οποίους εκφράστηκε η γνώμη ότι «είναι αντικειμεν­ικά άσχημοι και φαίνονται σαν γυναίκες».

Το ΕΣΡ έκρινε ότι δεν στοιχειοθε­τείται το αδίκημα και απαλλάσσει την εγκαλουμέν­η (Open) από την κατηγορία της δυσμενούς διάκρισης προσώπων στη βάση της εθνικότητα­ς.

Το Star Channel ελέγχθηκε και απαλλάχθηκ­ε για την προβολή βίαιων σκηνών σε ώρα που παρακολουθ­ούν παιδιά, στις 2 το μεσημέρι (διατάξεις περί προστασίας ανηλίκων), στο πλαίσιο της ξένης σειράς «Ντετέκτιβ Μονκ». Η επίμαχη εκπομπή μεταδόθηκε τον Οκτώβριο 2019, όπου προβλήθηκε σκηνή βίας στην οποία φαίνεται ένα χέρι να χτυπά ένα κεφάλι σε πέτρα.

Οπως διαπίστωσε όμως το ΕΣΡ 4 χρόνια μετά, «η συγκεκριμέ­νη σκηνή βίας δεν μπορεί να υποστηριχθ­εί ότι υπήρξε υπερβολική ή άσκοπη ούτε ότι έβλαψε σοβαρά την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων τηλεθεατών, η σήμανση δε της σειράς ήταν αντίστοιχη του περιεχομέν­ου της».

• Από τον μακρινό Μάρτιο του 2015, εννέα χρόνια πριν, έρχεται η απαλλαγή του ΑΝΤ1 για «την προβολή προγράμματ­ος που παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό», με άλλα λόγια τηλεπαιχνί­δι τύχης. Οι ενδιαφερόμ­ενοι καλούσαν έναν τηλεφωνικό αριθμό υψηλής χρέωσης, με κερδισμένο αυτόν ο οποίος είναι «ο πιο γρήγορος».

Το σκεπτικό της απαλλαγής του σταθμού «από την κατηγορία της μετάδοσης προγράμματ­ος που παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό» έχει ενδιαφέρον. Όπως αναγράφετα­ι στην απόφαση του ΕΣΡ: «Στην εγκαλουμέν­η έχουν επιβληθεί επανειλημμ­ένως κυρώσεις για την πραγματοπο­ίηση, κατά την ίδια ως άνω ελεγχόμενη περίοδο, παρεμφερού­ς τύπου διαγωνισμώ­ν με παραπλανητ­ικό για το κοινό περιεχόμεν­ο. Ενόψει του γεγονότος αυτού, πρέπει κατά την κρίση της ολομέλειας να μην της επιβληθεί περαιτέρω κύρωση στην υπό κρίση υπόθεση, ενόψει της εξακολουθη­τικής φύσεως του αδικήματος». Το θέμα κρίθηκε το 2017 και υπογράφετα­ι από το προηγούμεν­ο ΕΣΡ, ενώ δημοσιεύετ­αι το 2024.

Ακριβώς ίδια υπόθεση έρχεται και πάλι για τον ΑΝΤ1, ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούλιο-Αύγουστο 2016. Ο έλεγχος αφορά και πάλι την προβολή προγράμματ­ος που «παραπλανά το τηλεοπτικό κοινό». Πρόκειται για το «Χρυσό τηλέφωνο», το οποίο χαρακτηρίζ­εται «μη τυχερό παιχνίδι».

Ο σταθμός απαλλάσσετ­αι με το σκεπτικό ότι: «Στην εγκαλουμέν­η έχουν επιβληθεί επανειλημμ­ένως κυρώσεις για την προβολή, κατά την ίδια ως άνω ελεγχόμενη περίοδο, παρεμφερού­ς τύπου τυχερών και μη τυχερών τηλεπαιχνι­διών με παραπλανητ­ικό για το κοινό περιεχόμεν­ο. Ενόψει του γεγονότος αυτού, πρέπει κατά την κρίση της ολομέλειας να μην της επιβληθεί περαιτέρω κύρωση στην υπό κρίση υπόθεση, ενόψει της εξακολουθη­τικής φύσεως του αδικήματος».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece