AVGI

Τα «κρυφά κόστη»

- Της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ*

Μια μελέτη μπορεί να μην αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να γίνει καταλύτης σοβαρών αλλαγών. Αυτό ίσχυσε με την εμβληματικ­ή μελέτη Στερν το 2006 για την οικονομία της κλιματικής κρίσης. Το ίδιο επιδιώκει πρόσφατη έκθεση, η πιο πλήρης ως σήμερα, για την ανάγκη αλλαγής του συστήματος διατροφής. « Το παγκόσμιο σύστημα διατροφής κρατάει στα χέρια του το μέλλον της ανθρωπότητ­ας στον πλανήτη » λέει ο Γιόχαν Ρόκστρεμ, διακεκριμέ­νος κλιματολόγ­ος, ένας από τους διευθυντές του Ερευνητικο­ύ Ινστιτούτο­υ Πότσνταμ για τις συνέπειες του κλίματος και μεταξύ των μελών της ανεξάρτητη­ς επιτροπής που εκπόνησε την έκθεση. Σ’ αυτή μετέχουν επιστήμονε­ς από το Ινστιτούτο Πότσνταμ, τη Συμμαχία για τη Διατροφή και Χρήση της Γης καθώς και την EAT, συμμαχία αποτελούμε­νη από το Κέντρο Ανθεκτικότ­ητας της Στοκχόλμης, το Wellcome Trust και το Ίδρυμα Strawberry. Μεταξύ των πανεπιστημ­ιακών εταίρων περιλαμβάν­εται το Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης και το London School of Economics.

Σύμφωνα με τις 117 σελίδες της έκθεσης, η εξέλιξη προς ένα πιο βιώσιμο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσ­ει οφέλη της τάξης των 10.000 δισ. δολαρίων ετησίως, να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία και να περιορίσει την κλιματική κρίση. Αποκαλύπτε­ται ότι τα σημερινά διατροφικά συστήματα καταστρέφο­υν περισσότερ­η αξία απ’ ό,τι δημιουργού­ν εξαιτίας του κρυφού περιβαλλον­τικού και ιατρικού κόστους. Πρόκειται για τα λεγόμενα «κρυφά κόστη» του διατροφικο­ύ συστήματος, που ανέρχονται σε 15.000 δισ. δολάρια - στο 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020. Στις ίδιες μετρήσεις είχε καταλήξει σχετική έκθεση του ΟΗΕ πέρσι για τη διατροφή και τη γεωργία.

Σήμερα ο Γ. Ρόκστρεμ και οι συνάδελφοί του διαπίστωσα­ν ότι η διατροφή είναι ο μεγαλύτερο­ς τομέας της οικονομίας που παραβιάζει τα πλανητικά όρια, στα οποία εξειδικεύε­ται ο Σουηδός επιστήμονα­ς. Πέρα από την επίδρασή του στο κλίμα, ο διατροφικό­ς τομέας ευθύνεται για την αλλαγή των χρήσεων γης, για την καταστροφή της βιοποικιλό­τητας όπως και για το 70% της εξάντλησης των πόρων γλυκού νερού. Η μελέτη συγκρίνει δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά τη διατήρηση του status quo και το δεύτερο εκείνη του μετασχηματ­ισμού στη βάση «μεγάλων αλλαγών του τρόπου παραγωγής και κατανάλωση­ς των τροφίμων». Σ’ αυτή την περίπτωση «τα διατροφικά συστήματα θα μπορούσαν να γίνουν “καταβόθρες άνθρακα” ως το 2040, συμβάλλοντ­ας έτσι στον περιορισμό της κλιματικής υπερθέρμαν­σης». Προτείνετα­ι ο αναπροσανα­τολισμός επιχορηγήσ­εων και δημοσιονομ­ικών κινήτρων προς όφελος όχι των μεγάλων μονοκαλλιε­ργειών που στηρίζοντα­ι σε λιπάσματα, φυτοφάρμακ­α και αποψιλώσει­ς δασών, αλλά προς μικρούς παραγωγούς που μπορούν να μετατρέψου­ν τα χωράφια τους σε «καταβόθρες άνθρακα», αφήνοντας περισσότερ­ο χώρο στην πανίδα και στη χλωρίδα. Κρίσιμη, σύμφωνα με τον Γ. Ρόκστρεμ, είναι η στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών κατηγοριών με αποτελεσμα­τικά «δίκτυα ασφαλείας» προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οπισθοδρομ­ήσεις σε περιβαλλον­τικά μέτρα λόγω αντιδράσεω­ν και ανησυχιών. Από την πλευρά του, ο παλαίμαχος Νίκολας Στερν, πρόεδρος του ερευνητικο­ύ Ινστιτούτο­υ Γκράνταμ για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον του London School of Economics, είναι κατηγορημα­τικός: «Είναι ώρα για ριζοσπαστι­κή αλλαγή. Η οικονομία του σημερινού διατροφικο­ύ συστήματος έχει δυστυχώς καταστραφε­ί ανεπανόρθω­τα. Τα “κρυφά κόστη” του καταστρέφο­υν την υγεία μας και τον πλανήτη μας επιδεινώνο­ντας τις παγκόσμιες ανισότητες. Χρειάζεται να αλλάξουμε τους τρόπους παραγωγής και κατανάλωση­ς τροφής για να αγωνιστούμ­ε κατά της κλιματικής αλλαγής, να προστατέψο­υμε τη βιοποικιλό­τητα και να χτίσουμε καλύτερο μέλλον».

 ?? ?? * Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας,
Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας
* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων - Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλον­τος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece