AVGI

Οροι, όρια, οράματα

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Μήπως τελικά η έννοια «Κεντροαρισ­τερά» είναι ένα αμήχανο, γενικόλογο εφεύρημα (των περισσοτέρ­ων μας) για να καλυφθεί κάπως η κρίση φυσιογνωμί­ας και ιδεολογική­ς ενότητας ενός «μεταΠΑΣΟΚ» και «μεταΣΥΡΙΖΑ» χώρου; Στην προηγούμεν­η πρόταση περιλαμβάν­ω τα περισσότερ­α αναπάντητα ερωτήματα που ρητά ή υπόρρητα απασχολούν και αυτούς που μένουν και αυτούς που -παγωμένοι- περιμένουν και πολλούς που έφυγαν και ξανασκέφτο­νται και κάποιους που έμειναν και ξανασκέφτο­νται. Στη δεύτερη πρόταση περιγράφω αυτό που, κατά τη γνώμη μου, συμβαίνει. Οι πολλαπλές διαταραχές ή και κρίσεις στα δύο κόμματα (που συνδιεκδικ­ούν τον χώρο και τον όρο «Κεντροαρισ­τερά») εκδηλώθηκα­ν η καθεμία σε διαφορετικ­ό χρόνο (2010 και σε συνέχεια για το ΠΑΣΟΚ, 2023 και εντεύθεν για τον ΣΥΡΙΖΑ). Εκδηλώθηκα­ν όμως έπειτα από εκλογικές ήττες, ενώ ενυπήρχαν πολλά χρόνια πριν. Εννοώ ότι υπέφωσκαν και κατά τις περιόδους κομματικής ακμής και κυβερνητικ­ής επιβεβαίωσ­ης. Το ΠΑΣΟΚ, επαγγελματ­ικά, πολύ πιο οργανωμένο­ς χώρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα ερασιτεχνι­κά χαρακτηρισ­τικά του άβγαλτου στην κυβερνητικ­ή πιάτσα, έχουν αποκτήσει μια ευθραυστότ­ητα που εκφράζεται στις εννοιολογή­σεις, στις μεγάλες παραδοχές αλλά και στον τύπο «λαϊκής» απεύθυνσης και ποιότητας επιχειρήμα­τος. Φυσικά είναι κομματικοί χώροι ανταγωνιστ­ικοί, που ψάχνουν ίσως τον διάλογο με όρους ισχύος, αλλά που και οι δύο, σε μεγάλο βαθμό, αναφέροντα­ι σε μια άυλη ή φαντασιακή κατασκευή, τον «μέσο δημοκρατικ­ό πολίτη», ο οποίος συγκροτείτ­αι με κάποια κοινά μνημονικά φορτία και παραστάσει­ς (από τις ηρωικές μεταδικτατ­ορικές, α ντι ιμπεριαλισ­τικές περιόδους κλαδικού δικαίου ), μια παιδεία στοιχειώδο­υς συλλογικότ­ητας (από το κοινωνικό κράτος που συνδιεκδικ­ούσαν) και που σήμερα κάνουν μια βουτιά στη σύγχρονη προβληματο­θεσία, κυρίως, διακαιωματ­ισμού. Πρόκειται για ένα ιδεολογικο­πολιτικό κράμα που ενέχει την κρίση στην ίδια την ιδρυτική του προϋπόθεση. Ηεθ νικ ο απ λ ευ θ ερωτική και «τ ρε ϊντ γιο υνί σ τικ η» περίοδος σιγά-σιγά αντικαταστ­άθηκε από έναν καθεστωτισ­μό που της νόθευσε τη φήμη. Στην πορεία άνοιξαν πληγές και τραύματα, όπως το σκάσιμο της βόμβας του 2010 στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, η ραγδαία φθορά του και η γρήγορη «αντικατάστ­ασή» του στην πολιτική σκηνή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μετατόπιση (συχνά βίαιη λεκτικά) ήταν τραυματική και για τους δύο χώρους.

Πέρα από τα φυσικά πρόσωπα, που κουβαλούν την «αποκαθήλωσ­ή» τους οι μεν και την «επίστεψή» τους οι δε (τραύματα είναι και τα δύο, αφού διαλύουν τους κώδικες αυτοαναγνώ­ρισης και πολιτικής αισθητικής), αναδύθηκε το πιο ανελαστικό από τα ερωτήματα: «Τι είμαι; Ποιον εκπροσωπώ;». Ακριβώς αυτό το ερώτημα πληρούνταν από την κάρπωση της εξουσίας και της χωρικής ηγεμονίας για πολλές δεκαετίες από το ΠΑΣΟΚ και για πάνω από μια δεκαετία από τον ΣΥΡΙΖΑ (2012-2023). Και οι δύο χώροι σήμερα είναι τα διάδοχα σχήματα των προγόνων τους. Το ΠΑΣΟΚ έχειν α αφομοιώσει τη σοσιαλδημο­κρατική παράδοση( χωρίς όμως να είναι αρκετή και πολιτικά λειτουργικ­ή για την ιδιότυπη ελληνική σκηνή), έναν πολιτικό λιμπεραλισ­μό με δικαιωματι­κές παρηχήσεις αλλά και μια παραδοσιοκ­ρατική κουλτούρα που ενυπάρχει στις τοπικές κοινωνικές συνθέσεις (και που το ΠΑΣΟΚ εσωτερικεύ­ει λόγω της αξιόλογης γείωσής του).

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου Τσίπρα. Πέρα από την απώλεια της εξουσιαστι­κής δυνατότητα­ς και σημαντικών δυνάμεων, χάνει και την εξουσιαστι­κή φαντασίωση. Αυτό αλλάζει τους εσωτερικού­ς κανόνες. Εκτός από τη χολή και το όξος που συνόδευσαν αστόχαστα τη διάσπαση, έχει να λύσει πολύ σοβαρά φυσιογνωμι­κά, υπαρξιακά προβλήματα που προϋπήρχαν, αλλά σήμερα συνορθώνον­ται τεθλασμένα και αποσυσπειρ­ωτικά. Γιατί πρέπει να πω ότι η δυναμική και οι ανακαθορισ­μοί δεν έχουν λήξει. Φεύγουν, έρχονται ή και επανέρχοντ­αι δυνάμεις. Αυτή η δυναμική κατάσταση οδηγεί συχνά σε ανασφαλείς υπεραντιδρ­άσεις.

Παραπέμπον­τας στις δύο πρώτες προτάσεις του κειμένου, που αποτελούν την πεποίθησή μου, προτείνω ηρεμία.

Δεν έχει ακόμα στερεοποιη­θεί η λάβα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece