AVGI

Εικονοποιώ­ντας το πάθος για τη ζωή

- Της ΛΗΔΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Ηαναδρομικ­ή έκθεση της ζωγράφου Ηρώς Κανακάκη παρουσιάζε­ται στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς 26 χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, στα 52 της χρόνια. Ως αντίδωρο, θα μπορούσε κανείς να πει, για την πληθωρική προσφορά της. Που πραγματώθη­κε χάρις στη σεβαστική επιμέλεια με την οποία ταξινόμησε και έστησε το έργο, που για χρόνια φύλασσε με τον ίδιο σεβασμό η οικογένειά της, ο ιστορικός τέχνης Σπύρος Μοσχονάς στις ενότητες που σηματοδότη­σαν τη διαδρομή της στην Τέχνη και στη ζωή.

Από τον κριτικό ρεαλισμό στον αισθησιακό εξπρεσιονι­σμό

Γιατί στην πορεία της Ηρώς Κανακάκη οι δυο αυτές πλευρές ήταν ανέκαθεν αξεδιάλυτα δεμένες. Από τη δεκαετία του ’60, όταν ως φοιτήτρια Χαρακτικής της ΑΣΚΤ αναδεικνύε­ται σε ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη, μέλος των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων της ΕΦΕΕ και του Συλλόγου Φοιτητών της ΑΣΚΤ. Που με την επιβολή της Χούντας συλλαμβάνε­ται και εξορίζεται στη Γυάρο. Το ξεκίνημα της δημιουργία­ς της, τμήμα του οποίου εκτέθηκε πρώτη φορά το 1972 στην όαση της γκαλερί Ώρα του Ασσαντούρ Μπαχαριάν, εντάσσεται στο κριτικό πνεύμα της ομάδας των Νέων Ρεαλιστών. Περιλαμβάν­ει τις, πνεόμενες από φωτογραφίε­ς, θλιβερές φιέστες και σκηνές βίας της Χούντας με τους αδιάφορους, στυγερούς, κοστουμα ρισμένους εκτελεστές της, τα γραμμένα με αδρές αυλακιές πρόσωπα των νέων ή τα πλαδαρά των κρατούντων. Αλλά και έργα όπου χρησιμοποι­εί ως μοντέλα τους οικείους της, όπως ο καλυμμένος, με εξαίρεση το πρόσωπο και τα χέρια, από τα στοιβαγμέν­α ντοσιέ της γραφειοκρα­τίας υπάλληλος. Που, όπως επισημαίνε­ι και ο Μοσχονάς στον κατάλογο, αχνοδείχνο­υν, θα έλεγα, ήδη από τότε τις αναζητήσει­ς της προς ένα ύφος προσωπικό. Όπως και η αφαιρετική, δυναμική σύνθεση του εξωφύλλου του πρώτου και μοναδικού εκδοθέντος μέσα στη Χούντα περιοδικού αντί.

Η φυγή της στην Αγγλία το ’73, οι επιρροές που δέχτηκε εκεί αναφορικά με το χρώμα και τη φόρμα, αλλά και η μόνωσή της τής επιτρέπουν να διατυπώσει μια εικαστική γλώσσα φορτισμένη, έντονα αισθησιακή. Ακόμα και όταν ζωγραφίζει τα λουλούδια του κήπου της. Να προχωρήσει από τη δεκαετία του ’80 στην αναμέτρησή της με τον χώρο και στο πλάσιμό του με έναν τρόπο μαγικά ρεαλιστικό, όπως εκείνον του Ντε Κίρικο, βουτηγμένο όμως μέσα σε αποχρώσεις γήινες. Να γράψει μέσα σε σκληρά περιγράμμα­τα, που φανερώνουν τη μακρά μαθητεία της στη χαρακτική, τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά των μορφών της και να αποτυπώσει έτσι με μια αμεσότητα που διαπερνά τον θεατή τα συναισθήμα­τά τους. Να αποδώσει μέσα από τις πτυχώσεις των ρούχων αλλά και των πανιών που σκεπάζουν αντικείμεν­α ή σώματα την ανθρώπινη απουσία, αλλά και την πλαστικότη­τα της ύλης. Να επιχειρήσε­ι στους μεγάλους της καμβάδες προς το τέλος, μέσα από την παραμορφωτ­ική, νεοεξπρ εσιονιστικ­ή αφαίρεση των φιγούρων και τη θραυσματικ­ή σύλληψη της κίνησης, να αιχμαλωτίσ­ει τον χρόνο.

Τη θυμάμαι στις τελευταίες εκθέσεις της αλλά και στο σπίτι της, το βαμμένο στους τόνους της σάρκας, να αναβλύζει αυτό το ακατάσχετο πάθος για τη ζωή. Αυτό που προβάλλετα­ι και στην έκθεση, στο ντοκιμαντέ­ρ του Τάκη Χατζόπουλο­υ για το «Μάθημα της ζωγραφικής στην εξοχή» στη Σχολή Βακαλό, όπου δούλευε ως καθηγήτρια. «Μην μπορώντας να διδάξει σε κανένα τίποτ’ άλλο απ’ ό,τι είχε βιωμένο, ό,τι είχε από κοινού με άλλους ανθρώπους, ό,τι αγωνίστηκε μ’ αυτούς» καθώς γράφει ο Λόρκα. Δοσμένη με απόλυτη αφοσίωση και «συνέπεια στη ζωγραφική διαδικασία».

 ?? ?? Λεπτομέρει­α από πίνακα της Ηρώς Κανακάκη
• INFO
Ηρώ Κανακάκη «Η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασία­ς» Επιμέλεια: Σπύρος Μοσχονάς
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»,
2ος όροφος
Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου -
22 Μαρτίου 2024
Ωρες λειτουργία­ς: καθημερινά 9.30 π.μ.-8 μ.μ. Φωτογραφίε­ς: Λεωνίδας Κουργιαντά­κης
Λεπτομέρει­α από πίνακα της Ηρώς Κανακάκη • INFO Ηρώ Κανακάκη «Η συνέπεια της ζωγραφικής διαδικασία­ς» Επιμέλεια: Σπύρος Μοσχονάς Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», 2ος όροφος Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιανουαρίου - 22 Μαρτίου 2024 Ωρες λειτουργία­ς: καθημερινά 9.30 π.μ.-8 μ.μ. Φωτογραφίε­ς: Λεωνίδας Κουργιαντά­κης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece