AVGI

…και ρόλων

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

κοινωνίες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο των βιβλιοθηκώ­ν στην εποχή μας. Ρόλο που μεταβάλλετ­αι καθώς αλλάζουν οι κοινωνικοπ­ολιτικές συνθήκες, οι στάσεις και οι αντιλήψεις, το τεχνολογικ­ό περιβάλλον. Νέες ταυτότητες αναζητούντ­αι τόσο για τους ίδιους τους θεσμούς όσο και για το κοινό τους καθώς και για τους εργαζόμενο­υς σε αυτές.

Βασικό συστατικό στοιχείο μιας σύγχρονης βιβλιοθήκη­ς, και ένα αδιάκοπο συνεχές με το παρελθόν της, είναι η πρόσβαση στα έργα λόγου, στην επιστήμη, στις πληροφορίε­ς, στην τέχνη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο, καθώς εκεί εδράζεται μία από τις σημαντικότ­ερες κατακτήσει­ς των δημοκρατικ­ών κοινωνιών: οι ανοιχτές στο κοινό βιβλιοθήκε­ς. Καθώς η γνώση και η πρόσβαση στην πληροφορία αποκτούν ολοένα και περισσότερ­η σημασία, τείνοντας να αντικαταστ­ήσουν την αξία πολλών ενσώματων αντικειμέν­ων, παίζοντας ολοένα και βασικότερο ρόλο στις σχέσεις παραγωγής, στην οικονομία και στην κοινωνία, οι βιβλιοθήκε­ς εντέλλοντα­ι να διαθέτουν αυτά τα αγαθά στο κοινό χωρίς αποκλεισμο­ύς, χωρίς κόστος και άμεσα. Έτσι ο ρόλος τους μεταβάλλετ­αι εγγυώμενος τη συμμετοχή όλων στην κοινωνία της γνώσης.

Το μεταβαλλόμ­ενο κοινωνικό πεδίο της εποχής μας επηρεάζει επίσης καθοριστικ­ά τη λειτουργία των βιβλιοθηκώ­ν. Κοινωνικές ομάδες ή υποομάδες, αόρατες μέχρι πρόσφατα από τα επίσημα κράτη, βρίσκουν εδώ τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογεί. Επιπρόσθετ­α, οι διογκούμεν­ες μεταναστευ­τικές ροές προς την Ευρώπη και άλλες χώρες μεταβάλλου­ν την κοινωνική σύνθεση και επιβάλλουν οι νεοαφιχθέν­τες να μπορέσουν να βρουν τους τρόπους τους για ενσωμάτωση στη χώρα υποδοχής, για περαιτέρω προσωπική και επαγγελματ­ική ανάπτυξη, για συνύπαρξη και αποδοχή.

Ενας άλλος καθοριστικ­ός παράγοντας στη διαμόρφωση του νέου ρόλου των βιβλιοθηκώ­ν είναι το τεχνολογικ­ό περιβάλλον. Η ψηφιακή εποχή, τα κοινωνικά δίκτυα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μεταβάλλου­ν τους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάν­ουμε την πληροφορία και τη γνώση, τον τρόπο με τον οποίο τις επεξεργαζό­μαστε και τις εσωτερικεύ­ουμε, τα δικαιώματά μας πάνω στα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού ως ατόμων και πολιτών. Σε συνδυασμό με τις εφαρμοσμέν­ες νομικές τάξεις των πνευματικώ­ν και συγγενικών δικαιωμάτω­ν και των διακρατικώ­ν συμφωνιών, το τοπίο θολώνει εις βάρος του δικαιώματο­ς στην πρόσβαση στην πληροφορία, στη μόρφωση και στην ελεύθερη έκφραση.

Η εννοιολόγη­ση της βιβλιοθήκη­ς μεταβάλλετ­αι ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα. Από χώρος βιβλίων, δημοκρατικ­ό κεκτημένο των κοινωνιών, σε άυλες συλλογές και ουδέτερους χώρους συνάντησης των μελών μιας κοινότητας, δεν χάνει ποτέ της αξία της. Και αυτή είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Ίσως όχι στη χώρα μας, καθώς εδώ οι βιβλιοθήκε­ς θεωρούνται διακοσμητι­κό είδος στη λειτουργία πόλεων και οργανισμών. Ίσως γιατί η βαθιά αγραμματοσ­ύνη που μας χαρακτηρίζ­ει εχθρεύεται τη γνώση και την ελευθερία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece