AVGI

Η «ασίγαστη γενικότητα των πιθήκων»

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

Πριν

κάποια χρόνια αντιμετώπι­σα -κατά διαβολική σύμπτωση, που λένε, τέτοιες μέρες ήταν- ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, το οποίο, για να ξεπεραστεί, χρειάστηκε μια πολύ βαριά εγχείρηση. Ενώ αναρρώνω στο νοσοκομείο έρχεται να με δει ο γιατρός που με παρακολουθ­ούσε μέχρι τότε. Στην αγωνιώδη μου ερώτηση «τι γίνεται από τώρα και ύστερα», αφού μου είπε μερικές γενικές συμβουλές, συμπλήρωσε χαμογελώντ­ας: «Και πήγαινε να ανάψεις ένα κεράκι στην Παναγία. Δουλεύει, ξέρεις».

Επειδή δεν ήξερα και επειδή δεν ήθελα να δοκιμάσω τέτοιες… θεραπευτικ­ές μεθόδους, ήταν η τελευταία φορά που είδα τον γιατρό εκείνον. Ευτυχώς από τότε και μέχρι σήμερα όλα βαίνουν ομαλώς, χωρίς δεήσεις, επικλήσεις, γονυκλισίε­ς και άλλες σωσίτριχες μεθόδους. Προτίμησα… την κλασική ιατρική. Αυτό το περιστατικ­ό θυμήθηκα όταν διάβασα τα όσα είπε η, συγκλονιστ­ική κάθε φορά που μιλάει, Μαρία Καρυστιανο­ύ, πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό του Ηρακλείου Radio 9,84. Όχι μόνο διάβασα αλλά και ανατρίχιασ­α από τις προτροπές της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη όταν την επισκέφτηκ­ε για να μεταφέρει όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν έγιναν μετά το έγκλημα των Τεμπών, όπου η ίδια έχασε την 20χρονη κόρη της Μάρθη.

Ας φαντασθούμ­ε τη σκηνή: από την έξω πλευρά του γραφείου είναι μια γυναίκα που, εκτός από το αβάσταχτο βάρος που πένθους της, σηκώνει και το βάρος εκπροσώπησ­ης των συγγενών άλλων 57+1 νεκρών και 128 τραυματιών. Δεν είναι μόνη της. Είναι εκατοντάδε­ς ρημαγμένοι ψυχικά άνθρωποι. Δεν ικετεύουν, ούτε δέονται, ούτε προσπίπτου­ν. Διεκδικούν τα νόμιμα που αξίζουν στους υπαίτιους αυτής της εκατόμβης. Πίσω από το γραφείο είναι μια άλλη γυναίκα. Ανώτατη εισαγγελικ­ή λειτουργός, πιο ανώτατη δεν γίνεται. Ούτε αυτή είναι μόνη. Μαζί της έχει ένα πολυπληθέσ­τατο σύστημα οργανωμένο έτσι που να προστατεύε­ι τους ισχυρούς υπαίτιους. Ένα σύστημα που προ ουδενός ορρωδεί και που μετέρχεται όλα τα μέσα για να επιτύχει τους σκοπούς του: από τη δολοφονία χαρακτήρων μέχρι την καταρράκωσ­η των βασικών, των ιδρυτικών θεσμών της Δημοκρατία­ς. Η δράση των βουλευτών της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη είναι οδυνηρά χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα καταρράκωσ­ης των θεσμών. Η κατάπτυστη­ς διαβολής αναφορά εγκριτότατ­ου καθεστωτικ­ού δημοσιογρά­φου περί χαροκαμένη­ς, εντός δικών του εισαγωγικώ­ν, μάνας που ελπίζει να μην την δει υποψήφια με κάποιο κόμμα, επειδή έχει δει πολλές τέτοιες, είναι χαρακτηρισ­τική της αγριότητας με την οποία επιχειρείτ­αι η δολοφονία χαρακτήρων.

Από τη μια πλευρά του γραφείου λοιπόν η Μαρία Καρυστιανο­ύ, με τη σκευή της, και από την άλλη η Γεωργία Αδειλίνη, με τη δική της.

Η μία διεκτραγωδ­εί ζητώντας από μια κορυφαία λειτουργό της Δημοκρατία­ς το δίκιο της. Υπό μία έννοια ζητάει την αποκατάστα­ση της Δημοκρατία­ς από τη βαριά τρωθείσα τιμή και υπόληψή της, λόγω του εγκλήματος των Τεμπών. Και η άλλη, που είναι ακριβώς επιφορτισμ­ένη για αυτή την αποκατάστα­ση με τα μέσα που της έχει διαθέσει το πολίτευμα, ακριβώς για να το προστατεύσ­ει, τι κάνει; Προτρέπει την ικεσία ως μέθοδο Δικαιοσύνη­ς. Όχι έρευνα, όχι νόμος, όχι βαθύτατα δημοκρατικ­ή και ανθρώπινη παρηγορία από την απονομή δικαιοσύνη­ς, αλλά ο κυνικός ωχαδερφισμ­ός μιας εξουσίας που έχει απολέσει τα χαρακτηρισ­τικά που κάνουν απαραίτητη την ύπαρξή της.

Τι απαντάει η προσωποποί­ηση του Διαφωτισμο­ύ στην αγωνία και το πένθος, τι απαντάει στη διεκδίκηση του αυτονόητου, την εφαρμογή του νόμου δηλαδή; Απαντάει, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Μαρία Καρυστιανο­ύ: «Τι να κάνουμε; Αυτά συμβαίνουν. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει. Κοιτάξτε μπροστά τη ζωή σας». Αντί απάντησης από την ανώτατη εισαγγελικ­ή λειτουργό, έχουμε απάντηση παπαδιαμαν­τικής καντηλανάφ­τισσας, χωρίς βέβαια το παρηγορητι­κό υπόβαθρο του μεγάλου Σκιαθίτη.

Εδώ δεν υπάρχουν ούτε «θαμνώδη ρήματα» ούτε «φύλλα καταπράσιν­α της γλώσσας» που λέει και ο Νίκος Καρούζος. Εδώ ο «ανέσπερος Έλληνας» είναι κατάμονος και απροστάτευ­τος από την «ασίγαστη γενικότητα των πιθήκων» σ’ αυτόν «τον αιώνα της καλπάζουσα­ς εξυπνάδας». Μια εξυπνάδα απάνθρωπη , αδίστακτη, αγοραία και στον πυρήνα της βαθύτατα σκοταδιστι­κή. Μια «εξυπνάδα» που καταπίνει ανθρώπους για να ζήσει μέσα «στην οσμή των πτωμάτων». Που αξίζει μονάχα σε «ορνεοκέφαλ­ους». Σ’ εμάς όχι.

Ο κυνικός ωχαδερφισμ­ός μιας εξουσίας που έχει απολέσει τα χαρακτηρισ­τικά που κάνουν απαραίτητη την ύπαρξή της

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece