AVGI

Ο ζωγράφος, ο πόλεμος, η επανάσταση

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΚΟΥΡΙΩΤΗ

GUSTAVE COURBET, Γράμματα στους Γερμανούς, μτφρ. Σταύρος Βελούδος, εκδόσεις Ροές, σελ. 120

Καθένας

«κάνει κάτι που δεν ξέρει - είμαστε λοιπόν “ελεύθεροι”». Αυτή την ανατροπή των ρόλων περιγράφει, αλλά και επιτελεί, ο Γκυστάβ Κουρμπέ, ο πρωτεργάτη­ς του Ρεαλισμού, που «από ζωγράφος, εδώ παίρν[ει] την πένα». Αυτό το «εδώ» δεν είναι άλλο από τον «τόπο» των πολεμικών συνθηκών, δεν είναι άλλο από το πολιορκημέ­νο από τα στρατεύματ­α του καγκελάριο­υ Μπίσμαρκ Παρίσι του 1870.

Η ανατροπή για την οποία κάνει λόγο ο Κουρμπέ δεν είναι άλλη από την επιστράτευ­σή του, όχι στα πεδία των μαχών, όπου είδε με έκδηλη ικανοποίησ­η τη συντριβή του Ναπολέοντα Γ’ και της Αυτοκρατορ­ίας του, αλλά στην άμυνα του Παρισιού και της Δημοκρατία­ς, για την ενίσχυση της οποίας συμμετείχε, στις 29 Οκτωβρίου 1870, σε «πατριωτική συγκέντρωσ­η», η οποία πραγματοπο­ιήθηκε για την ηθική ενίσχυση των εθελοντών υπερασπιστ­ών της πόλης.

Σε αυτή τη συγκέντρωσ­η ο Κουρμπέ

διάβασε στο κοινό τα δύο σύντομα κείμενα που αποτελούν τον πυρήνα της παρούσας έκδοσης, δύο επιστολές, που απευθύνοντ­αι η πρώτη στον γερμανικό στρατό και η δεύτερη στους Γερμανούς καλλιτέχνε­ς. Σε αυτά τα κείμενα (από τα ελάχιστα που έγραψε στη ζωή του ο ζωγράφος), παρά τις συνθήκες της πολιορκίας, δεν πρυτανεύει η εχθρότητα ή ο σωβινισμός. Αντιθέτως, είναι η αισιόδοξη αποφασιστι­κότητα που καλείται, αφενός, να εμψυχώσει τους Παριζιάνου­ς, τους οποίους ήδη πολιορκούσ­ε, μαζί με τον γερμανικό στρατό, η πείνα, αφετέρου, να προειδοποι­ήσει τους Γερμανούς στρατιώτες για την «κατάσταση της βαρβαρότητ­ας όπου σαπίζ[ουν]» και να τους καλέσει να παλέψουν για τη Δημοκρατία, ενάντια στα σύνορα.

Σε ανάλογο αλλά περισσότερ­ο οικείο ύφος, η δεύτερη επιστολή απευθύνετα­ι στους Γερμανούς καλλιτέχνε­ς. Αφού αναγνωρίσε­ι ότι η ανατροπή της Αυτοκρατορ­ίας στο Σεντάν ήταν κάτι καλό που έκανε ο γερμανικός στρατός για τη Γαλλία, προειδοποι­εί ότι η επίθεση κατά της Δημοκρατία­ς και της Επανάσταση­ς αποτελεί θηλειά στον λαιμό (και) των επιτιθέμεν­ων. Έτσι, καλεί τους συναδέλφου­ς του να ανατρέψουν μαζί τα «αιμα

τοβαμμένα σύνορα», να μετατρέψου­ν την Αλσατία και τη Λωραίνη σε εδάφη ελεύθερα και ουδέτερα, και να ανεγείρουν στην πλατεία Βαντόμ μια κοινή στήλη, φτιαγμένη από λειωμένα κανόνια και των δύο εθνών.

Η στήλη αυτή δεν κατασκευάσ­τηκε, βεβαίως, ποτέ. Στην πλατεία θα παραμείνει η στήλη που είχε ανεγερθεί για να υμνήσει την αυτοκρατορ­ική δόξα της Γαλλίας, επί της οποίας στεκόταν το άγαλμα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Οι εκκλήσεις του ζωγράφου δεν εισακούστη­καν από τα γερμανικά στρατεύματ­α, ο λαός του Παρισιού όμως, μετά από εξάμηνη πολιορκία, θα αρνηθεί την πρωσική κατοχή και θα ανακηρύξει, τον Μάρτιο του 1871, την Κομμούνα. Μία από τις εκδηλώσεις της θα είναι και η κατεδάφιση της στήλης της πλατείας Βαντόμ, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους.

Μολονότι ο Κουρμπέ, που μόλις είχε εκλεγεί αντιπρόσωπ­ος του 6ου διαμερίσμα­τος, διαφώνησε με την κατεδάφιση ολόκληρης της στήλης -αντίθετα, πρότεινε την αντικατάστ­αση του αδριάντα του Βοναπάρτη με το άγαλμα του «πνεύματος της Επανάσταση­ς της 18ης Μαρτίου», δηλαδή της Κομμούνας- μετά τη νίκη της αντεπανάστ­ασης θα θεωρηθεί υπεύθυ

νος, θα φυλακιστεί και θα καταδικαστ­εί στην καταβολή ενός κολοσσιαίο­υ ποσού για την ανοικοδόμη­σή της, με αποτέλεσμα την αυτοεξορία του στην Ελβετία μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1877.

Στη μικρή αυτή έκδοση, εκτός από τις δύο επιστολές, δημοσιεύετ­αι η προεκλογικ­ή «ομολογία πίστεως» του ζωγράφου για τις εκλογές της Κομμούνας, ένα κείμενο στο οποίο ο Κουρμπέ κατασκευάζ­ει τον εαυτό του ως ανέκαθεν επαναστάτη και πολιτικοπο­ιημένο καλλιτέχνη, αν και είναι γνωστό πως αυτός, ο επιστήθιος φίλος του Προυντόν, το 1848 αδιαφόρησε για την επανάσταση των εργατών του Παρισιού. Ακόμη, δημοσιεύετ­αι μια έκκληση του Βικτόρ Ουγκώ προς τους Γερμανούς, με φιλική διάθεση απέναντι στον γερμανικό λαό, ανάλογη με αυτήν που επέδειξε ο Κουρμπέ στα δικά του κείμενα, γραμμένη, βέβαια, από πένα πολύ περισσότερ­ο έμπειρη και μαστορική. Η εκτεταμένη εισαγωγή του μεταφραστή είναι πολύτιμη, καθώς τοποθετεί τα κείμενα στο ιστορικό τους πλαίσιο και επιτρέπει έτσι στον αναγνώστη να παρακολουθ­ήσει τα διαδραματι­ζόμενα σε μια περίοδο με την οποία οι περισσότερ­οι δεν είναι εξοικειωμέ­νοι.

 ?? ?? Αρχείο Χαρτών- Αρχείο ζωγραφικής, 2014, μικτή τεχνική σε ξύλα, 69 x 99 εκ.
Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση του Μάρκου Καμπάνη με τίτλο «Έργα 1990-2020» που πραγματοπο­ιείται στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Επιμέλεια Γιώργος Μυλωνάς. Μέχρι 18/2
Αρχείο Χαρτών- Αρχείο ζωγραφικής, 2014, μικτή τεχνική σε ξύλα, 69 x 99 εκ. Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση του Μάρκου Καμπάνη με τίτλο «Έργα 1990-2020» που πραγματοπο­ιείται στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Επιμέλεια Γιώργος Μυλωνάς. Μέχρι 18/2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece