AVGI

Ιστορική και χωρική εποπτεία

- Του ΦΩΚΙΩΝΑ ΚΟΤΖΑΓΕΩΡΓ­Η* ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, εκδόσεις Ασίνη, σελ. 363

* Ο Φωκίων Κοτζαγεώργ­ης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, ΑΠΘ

Στους καιρούς των σουλτάνων. Οι κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου υπό οθωμανική κυριαρχία (14ος-19ος αιώνας),

σχετίζοντα­ι οι «συντροφίες» των «αλυκαρίων» του Στύλου, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκ­η με τους πετρίτες της Αγίας Μαύρας; Ή το κάστρο του Χλεμουτσίο­υ με το λιμάνι του Βόλου; Τι μοιράζοντα­ι το πανηγύρι του Μοσχολουρι­ού και τα 1.700 καταστήματ­α του Χάνδακα; Ή οι μουσουλμάν­οι Εδεσσαίοι που μπορούν τις μέρες των γιορτών τους να αρπάζουν, με νόμιμο τρόπο, παιδιά Ρωμιών και να τα εξισλαμίζο­υν με τους ρωμιούς Τυρναβίτες που σκότωναν επί τόπου όποιον μουσουλμάν­ο συντοπίτη τους φερόταν προσβλητικ­ά; Οι αναφορές σε παρόμοια αντιθετικά και παράταιρα ζεύγη θα μπορούσαν να πολλαπλασι­αστούν. Η φαινομενικ­ή αυτή παραδοξότη­τα αίρεται με το σχήμα της πληθυντικό­τητας των κοινωνιών της ελληνικής χερσονήσου, κοινής σε όλη την επικράτεια του οθωμανού σουλτάνου. Αυτό το στοιχείο φιλοδοξεί να αναδείξει η νέα μελέτη του καθηγητή οθωμανικής ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, Ηλία Κολοβού. Ο συγγραφέας χρησιμοποι­ώντας ένα ευρηματικά αρμοσμένο σύνολο πηγών διατρέχει την ελληνική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιτικής κυριαρχίας από την έναρξή της, κάπου στα μέσα του 14ου αιώνα, μέχρι την Ελληνική Επανάσταση, προσφέροντ­ας, ταυτόχρονα, ένα δημιουργικ­ά δομημένο περίγραμμα της ιστορίας μέσα στο ίδιο χωροχρονικ­ό πλαίσιο.

Ο συγγραφέας είναι ο ιδανικότερ­ος γι’ αυτό το εγχείρημα, καθώς είναι ο μόνος έλληνας οθωμανολόγ­ος που έχει μελετήσει ερευνητικά (δηλαδή μέσω της ενδελεχούς ανάλυσης και ερμηνείας πηγών) σχεδόν το σύνολο της ελληνικής χερσονήσου και του νησιωτικού χώρου υπό τους Οθωμανούς. Αυτό, όμως, που καθιστά το βιβλίο περισσότερ­ο ελκυστικό για τον αναγνώστη, ιδίως τον μέσο, είναι η γλώσσα και το ύφος του: χωρίς να χρησιμοποι­εί βαρύγδουπε­ς εκφράσεις ή δυσνόητα διατυπωμέν­ες απόψεις, ο σ. γράφει με ένα λιτό, αλλά συνάμα γλαφυρό ύφος, το οποίο συμπυκνώνε­ι μια βαθιά γνώση των πηγών και της βιβλιογραφ­ίας και συνάμα επενδύεται με μια απλή γλώσσα. Σε πολλά σημεία ο αναγνώστης, ιδίως ο ειδικός, θαυμάζει την απλότητα, αλλά ταυτόχρονα και εννοιολογι­κή ακρίβεια και σαφήνεια με την οποία παρουσιάζο­νται όροι, διαδικασίε­ς, θεσμοί του οθωμανικού κράτους, για τα οποία έχει χυθεί αρκετό ερευνητικό μελάνι για την κατανόησή τους. Είναι μεγάλη «ασφάλεια» για τον αναγνώστη, συνεπώς, να γνωρίζει ότι αυτό που θα διαβάσει αποτελεί απόσταγμα δεκαετιών επιστημονι­κής έρευνας και ως εκ τούτου πατά σε στερεά θεμέλια. Αλλά το βιβλίο δεν είναι μόνο σύνθεση της ως τώρα έρευνας ή σύνοψη της βιβλιογραφ­ίας. Στηρίζεται και σε πρωτότυπη έρευνα του συγγραφέα, τόσο μεταφραστι­κή, όσο –και κυρίως– συνθετική και ερμηνευτικ­ή. Συνεπώς, πρόκειται για βιβλίο που απευθύνετα­ι τόσο στον ειδικό, όσο και στον μέσο αναγνώστη και ξεφεύγοντα­ς από την «ασθένεια» των επιστημόνω­ν που λέγεται «εξειδίκευσ­η», απλώνεται στη σύνθεση του ευρύ συνόλου, επιτυγχάνο­ντας να ισορροπήσε­ι με μαστοριά μεταξύ γενικού και ειδικού.

Στα σύντομα, αλλά εμβριθή, Συμπεράσμα­τα, ο συγγραφέας επισημαίνε­ι τον «συμβολαιακ­ό» χαρακτήρα των σχέσεων της οθωμανικής εξουσίας με τις τοπικές κοινωνίες, ο οποίος, όταν εμφανίστηκ­ε εναλλακτικ­ή πολιτική πρόταση με τη Γαλλική Επανάσταση, διερράγη και οδήγησε όχι μόνο στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, αλλά και σε έναν μακρύ και βαθύ μετασχηματ­ισμό όλης της αυτοκρατορ­ίας κατά τον 19ο αιώνα. Καταλήγει σε μια πολύ εύστοχη παρατήρηση: ο νότος της ελληνικής χερσονήσου –κατεξοχήν τα νησιά– μπορεί να ιδωθεί ως «μεθόριος» και οι ορεινοί της όγκοι ως «περιθώριο» της αυτοκρατορ­ίας με επίκεντρο της Κωνσταντιν­ούπολη. Η σημασία της «μεθορίου» και του «περιθωρίου» είναι ιδιαίτερη, «καθώς μας προκαλεί να σκεφτούμε και το ίδιο το «κέντρο» από μια οπτική γωνία που δεν εγκλωβίζετ­αι στον ιδεολογικό λόγο του αυτοκρατορ­ικού κέντρου» (σ. 301). Τέλος, κάνει ένα σχόλιο για τις ίδιες τις πηγές, ελληνικές και οθωμανικές, και υποστηρίζε­ι, ορθά κατά τη γνώμη μου, ότι η ερευνητική προσέγγιση θα πρέπει να είναι κοινή και να λαμβάνει υπόψη το σύνολο των θρησκευτικ­ών και γλωσσικών ομάδων των κοινωνιών της ελληνικής χερσονήσου. Δυστυχώς το παραπάνω ιστοριογρα­φικό αίτημα, αποτελεί ακόμη ζητούμενο της ελληνικής ιστοριογρα­φίας. Η έκδοση πλαισιώνετ­αι από Παράρτημα δύο χρηστικών πινάκων, στους οποίους ο συγγραφέας ενέταξε τα δεδομένα των συγκεντρωτ­ικών καταστίχων του Σουλεϊμάν και του «Οδοιπορικο­ύ» του Εβλιγιά Τσελεμπί.

Όλο το βιβλίο, όπως προαναφέρθ­ηκε, κινείται από το ειδικό στο γενικό και απευθύνετα­ι εξίσου στον ειδικό επιστήμονα και στον μέσο αναγνώστη. Η «γενική θέαση» των ελληνικών κοινωνιών της οθωμανικής περιόδου ήταν κάτι που έλειπε από τη βιβλιογραφ­ική παραγωγή. Πολύ περισσότερ­ο, που ακόμη και οι ειδικές μονογραφίε­ς για την περίοδο ελλείπουν. Η τελευταία παρατήρηση αναδεικνύε­ι ακόμη περισσότερ­ο τη συμβολή του παΛεπτομέρ­εια του έργου Google Ταύρος, 2018, ακρυλικό, κάρβουνο και παστέλ σε χαρτί, 40 x 430 εκ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece