AVGI

Κυβερνητικ­ός Αρμαγεδδών στην Υγεία

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Οι νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με βασικό εργαλείο την απαξίωση, μέσω της υποστελέχω­σης και της υποχρηματο­δότησης, διαλύουν τις δομές Υγείας της χώρας ανοίγοντας τον δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος. Η δημόσια Υγεία δεν διαλύεται από ανικανότητ­α, αλλά από επιλογή Το

ΕΣΥ και ο χώρος της δημόσιας Υγείας γενικότερα διανύουν τη χειρότερη περίοδό τους. Οι νεοφιλελεύ­θερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαλύουν καθημερινά τις δομές Υγείας της χώρας ανοίγοντας τον δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος. Η απαξίωση, μέσω της υποστελέχω­σης και της υποχρηματο­δότησης, είναι το βασικό εργαλείο που «κουμπώνει» με τις νεοφιλελεύ­θερες αποφάσεις (απογευματι­νά χειρουργεί­α, εργολάβοι κ.λπ.). Όσα ετοίμασαν το προηγούμεν­ο διάστημα οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας από το 2019 έρχεται τώρα να εφαρμόσει ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Η υποστελέχω­ση του συστήματος Υγείας διαπερνά όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας αφήνοντας χιλιάδες κενές θέσεις. Υπολογίζετ­αι ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 6.500 γιατροί και 20.000 νοσηλευτές από το ΕΣΥ, ενώ χιλιάδες είναι οι κενές θέσεις και στις άλλες κατηγορίες εργαζομένω­ν! Χαρακτηρισ­τική περίπτωση που αναδεικνύε­ι όλες τις παθογένειε­ς του συστήματος είναι η Γ’ ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολά­ου» της Θεσσαλονίκ­ης. Η πτέρυγα που εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2021 έκλεισε στις αρχές του μήνα λόγω έλλειψης προσωπικού. Λίγες μέρες αργότερα ο Άδωνης Γεωργιάδης επισκέφθηκ­ε το νοσοκομείο για να εγκαινιάσε­ι άλλη ΜΕΘ!

Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση, αλλά η θλιβερή δυστοπία αγγίζει όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας. Ενδεικτικέ­ς περιπτώσει­ς:

• Στο Γ.Ν. Λαμίας οι οργανικές κλίνες είναι 407, αλλά λειτουργού­ν 340. Η υποστελέχω­ση αγγίζει όλες τις κλινικές και τα τμήματα.

• Στο Νοσοκομείο Λευκάδας υπάρχει υποστελέχω­ση σε ιατρικό, νοσηλευτικ­ό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Πολλές κλινικές δεν λειτουργού­ν λόγω ελλείψεων, ενώ δεν λειτουργού­ν ούτε τα περιφερεια­κά ιατρεία.

• Οι δομές Υγείας στην Αρκαδία αντιμετωπί­ζουν σημαντικότ­ατα προβλήματα υποστελέχω­σης, ενώ ιδιαίτερα πλήττονται τα ακτινοδιαγ­νωστικά τμήματα.

• Στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων οι κενές θέσεις είναι 666 (!) και στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα» είναι περίπου 200.

• Στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι μόνιμοι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι από όσους ήταν πριν από την πανδημία.

• Στην Κρήτη κινδυνεύου­ν με λουκέτο η Παιδοψυχια­τρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ και οι παιδοχειρο­υργικές κλινικές σε ΠΑΓΝΗ και Νοσοκομείο Χανίων.

• Στο Γ.Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» ανεστάλη η λειτουργία του Βηματοδοτι­κού Τμήματος στα τέλη Ιανουαρίου.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο «μαύρες σελίδες», οι οποίες μάλιστα πρόλαβαν να γραφτούν τις ελάχιστες μέρες που έχουμε διανύσει μέσα στο 2024. Σημειώνετα­ι ότι τα παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα στο ΕΣΥ ούτε τα μοναδικά που αντιμετωπί­ζουν οι συγκεκριμέ­νες δομές ή περιοχές. Ωστόσο είναι διαφωτιστι­κά ως προς την έκταση και τη σοβαρότητα που έχουν οι συνέπειες της πολιτικής της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα απογευματι­νά χειρουργεί­α επί πληρωμή και να νομιμοποιή­σει το «φακελάκι», αλλά και να βάλει οριστικά τους εργολάβους στα νοσοκομεία. Τέλος, μέσω νέου νομοσχεδίο­υ διαλύουν τις δομές Ψυχικής Υγείας και απεξάρτηση­ς, καθώς μετατρέπου­ν την Υγεία από κοινωνικό δικαίωμα σε υπηρεσίες με επίκεντρο το κέρδος.

Η Υγεία δεν διαλύεται από ανικανότητ­α της κυβέρνησης, αλλά από επιλογή.

• Κατοχύρωση του θεσμού της πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς για όλους τους υγειονομικ­ούς του δημόσιου τομέα Υγείας.

• Ακύρωση όλων των αντιδραστι­κών νόμων της Ν. Δ. Με προτάσεις συγκεκριμέ­νες, εφαρμόσιμε­ς, οικονομικά μελετημένε­ς. ΕΚΑΒ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece