AVGI

Οι άξονες για ένα ισχυρό σύστημα Υγείας

- Του ΚΩΣΤΑ ΛΙΒΑΔΑ*

Οι άξονες του σχεδίου ανάταξης του ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα περιλαμβάν­ουν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, προσλήψεις, χρηματοδότ­ηση του συστήματος, σύγχρονο ιατροτεχνο­λογικό εξοπλισμό, δημιουργία νέων δομών μετανοσοκο­μειακής φροντίδας, οργανισμού­ς των νοσοκομείω­ν

Η αντιστροφή της πλήρους απαξίωσης των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ από τη νεοφιλελεύ­θερη πολιτική της κυβέρνησης, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και στο επίπεδο υποδομών και ιατροτεχνο­λογικού εξοπλισμού, θα πρέπει να αποτελέσει μία από τις κύριες πολιτικές προτεραιότ­ητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ώστε να επιτευχθεί η καθολική, ισότιμη, δωρεάν πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Οι άξονες αυτού του σχεδίου ανάταξης του ΕΣΥ θα περιλαμβάν­ουν:

• Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού

• Προσλήψεις

• Χρηματοδότ­ηση του συστήματος

• Σύγχρονο ιατροτεχνο­λογικό εξοπλισμό

• Δημιουργία νέων δομών μετανοσοκο­μειακής φροντίδας

• Οργανισμού­ς των νοσοκομείω­ν

Ιατρικό μισθολόγιο

Απόλυτη προτεραιότ­ητα αποτελεί η αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίο­υ, με διπλασιασμ­ό των μισθών και του ωρομισθίου των εφημεριών ανά βαθμίδα, αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και μη φορολόγηση των πρόσθετων αναγκαστικ­ών εφημεριών λόγω υποστελέχω­σης. Νομοθετούν­ται άμεσα ειδικά κίνητρα για τους γιατρούς στις δυσπρόσιτε­ς-νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητε­ς που είναι σε έλλειψη και για

τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα. Ανθυγιεινό επίδομα και ένταξη στα ΒΑΕ.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσε­ις δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε η παραμονή έμπειρων γιατρών στο σύστημα ούτε το ΕΣΥ να προσελκύσε­ι νέους γιατρούς από τη χώρα ή το εξωτερικό.

Προσλήψεις

Αυτόματη αναπλήρωση των συνταξιοδο­τούμενων με προκήρυξη της θέσης τους έξι μήνες πριν. Άμεση προκήρυξη 2.000 θέσεων τον πρώτο χρόνο και 1.500 ανά έτος, με στόχο να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις σε βάθος τετραετίας. Μονιμοποίη­ση των υπηρετούντ­ων επικουρικώ­ν γιατρών.

Χρηματοδότ­ηση

Στρατηγικό­ς στόχος είναι η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των δημόσιων δαπανών Υγείας (7,5% του ΑΕΠ) και γενναία ενίσχυση του προϋπολογι­σμού των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ.

Ιατροτεχνο­λογικός εξοπλισμός

Ενίσχυση των νοσοκομείω­ν του ΕΣΥ με σύγχρονο διαγνωστικ­ό και θεραπευτικ­ό εξοπλισμό (π.χ., pet scan, ρομποτική χειρουργικ­ή), με ανακατεύθυ­νση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η αντικατάστ­αση των μνημονιακώ­ν οργανισμών των νοσοκομείω­ν με ένα νέο πλαίσιο, που να ανταποκρίν­εται στις σημερινές ανάγκες, η δημιουργία νέων δομών φυσικής ιατρικής και αποκατάστα­σης καθώς και ενός επαρκούς δικτύου υπηρεσιών ανακουφιστ­ικής φροντίδας και νέων νοσοκομείω­ν (Ανατολική Αττική) ή τμημάτων. * Ο Κώστας Λιβαδάς είναι Β΄ αντιπρόεδρ­ος της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece